Seppo Konttisen ja Kari Vitien uutuuskirja Eri mieltä. Todenpuhuja Kauko Kareen elämä on sodanjälkeisen YYA-Suomen sitkeimmän ja merkittävimmän toisinajattelijan elämäkerta. Kirja muistuttaa, että sananvapaus oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää suomettuneessa Suomessa. Eri mieltä -teos kuvaa toisinajattelija Kauko Kareen (1914–1996) karua osa suomettuneessa Suomessa.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Otava
Ikuinen itsenäisyysmies ja toisinajattelija Kauko Kare ei pelännyt arvostella presidentti Urho Kekkosen politiikkaa ja itsevaltaisia otteita. Totuuden etsijä käytti sananvapautta, kun Suomi oli itänaapurin taskussa ja Kekkonen rajoitti sanomisen oikeutta myllykirjeillään.
Kareen uskalias ja rohkea kirjoittaminen toi poliittista vaikutusvaltaa ja ”Tähän on tultu” teos löysi tavallisen kansan kirjahyllyihin kymmenin tuhansin painoksin. Maineen kasvaessa Kareesta tuli yksinäinen ratsastaja, ystäväjoukossa kävi kato Kekkosen pelossa.
Kare antoi kyytiä itsesensuurille, suomettumiselle, kommunismille ja presidentti Kekkoselle. Kareen menestysteos Tähän on tultu (1967) ravisteli tasavaltaa, mutta kohta kurilinja alkoi purra.
Kari Vitie on taloustoimittaja, joka on toiminut muun muassa sotilasasiamiehenä Jugoslaviassa ja Sveitsissä sekä asekaupan asiantuntijana.
Seppo Konttinen on taloustoimittaja, jonka aiempia teoksia ovat muun muassa Salainen pankkituki, Kansallisomaisuuden ryöstö ja Kuolemaan tuomittu.