Suomen valokuvataiteen museo saa tammikuussa kautta aikojen ensimmäisen pysyvän näyttelynsä, kun näyttely Etsin avautuu museon uusissa tiloissa Kaapelitehtaan kellarikerroksessa. Osana näyttelyä avataan myös yleisön käytössä oleva työpajapimiö.
C. Chapiro, 1894 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma ja Joel Karppanen: Martti ja Pepe, sarjasta Suomalainen pastoraali, 2017 / Suomen valokuvataiteen museon kokoelma
Tiedätkö, miten valokuvia manipuloitiin ennen Photoshopia? Montako valokuvaa otetaan päivittäin tai kuinka vastikään valokuvien määrä on kasvanut näin valtavaksi? Mitä on fossiloitunut valo? Mitä ensimmäinen Suomessa otettu valokuva esittää? Mikä oli maailman ensimmäinen Internetiin ladattu valokuva? Entä mitä yhteistä on dronekuvaajilla, instagrammaajilla ja kamerakeräilijöillä?
Etsin on monipuolinen ja laaja näyttely valokuvista, valokuvaajista ja valokuvien käyttäjistä. Näyttelyssä on esillä valokuvaa monessa muodossa taidevalokuvasta ylioppilaskuviin sekä esineitä museon kokoelmista. Etsin tarjoaa mahdollisuuden löytää valokuvasta uusia ajatuksia ja oivalluksia, ja lupaa yllättää jokaisen kävijänsä jollain tavalla.
Valokuvan käyttötavat, merkitykset ja sen materiaalinen pohja ovat edelleen alati muuttuvassa digikuvan ja verkkojakamisen murroksessa. Vaikka Etsin on pysyvä näyttely, sen sisällöt päivittyvät tulevaisuudessa tarpeen mukaan. Näyttely ja työpajapimiö mahdollistavat entistä monipuolisemmin valokuvan kokemisen ja tekemisen. Museo haluaa olla yleisöilleen luotettava, ajatuksia herättävä kumppani, joka auttaa hahmottamaan muuttuvaa, kuvien täyttämää maailmaa.
Etsin kutsuu pohtimaan omaa suhdetta valokuvaan sekä sitä, miksi ja miten valokuvat saavat meidät tuntemaan ja toimimaan. Se kutsuu kokemaan, mitä kaikkea valokuva voi olla.