Ville-Juhani Sutinen tarttuu uudessa historiallisessa romaanissaan kaunokirjallisuudessa vähän käsiteltyyn aiheeseen. Paratiisista on ensimmäinen kattava historialliseen aineistoon nojaava romaani metsäsuomalaisista ja Uuden Ruotsin siirtokunnasta Amerikassa. Fiktiivinen tarina pohjaa tositapahtumiin, ja se aloittaa kolonialismia peilaavan Uusi maailma -romaanitrilogian.
Eeppinen teos kertoo 1600-luvulla Ruotsin erämaahan lähteneistä suomalaisista ja vuonna 1638 Pohjois-Amerikkaan perustetusta Uuden Ruotsin siirtokunnasta, johon metsäsuomalaisia karkotettiin. Sutinen havainnoi teoksen päähenkilöiden Sofien ja Lukin silmin elämän reunaehtoja uuden ajan alussa, jossa taudit ja tuntematon riivaavat. Romaani tarkastelee ihmisten haaveita ja pelkoja ja kysyy myös taidokkaalla kielellään, millaista on mennä maailmaan, jonka rajoja ei tunne.
Kuva: Into Kustannus
Monet maattomat lähtivät Suomesta paremman elämän toivossa emämaa Ruotsin suuriin metsiin. 1600-luvun edetessä suomalaisten laaja kaskeaminen alkoi häiritä ruotsalaisten jokilaaksokylien elämää, ja lisäksi kasvava kaivosala ja ruukit tarvitsivat rautamalmia ja polttopuuta, joita oli suomalaisten asuttamalla tienoolla.
Metsäsuomalaisista haluttiin eroon ja heitä koetettiin häätää monin tavoin. Niille, jotka eivät muuten suostuneet jättämään kotejaan, keksittiin uusi rangaistus karkottamalla heidät Pohjois-Amerikkaan, jota Ruotsi oli kolonisoimassa Englannin, Ranskan ja Hollannin rinnalla. Näin jopa sadat suomalaiset päätyivät nykyisen Delawaren alueelle asuttamaan ensimmäisten eurooppalaisten joukossa uutta maailmaa. Uuden Ruotsin paristasadasta asukkaasta arviolta puolet oli suomalaisia.
”Aihe on kulkenut mukanani jo pitkään, siitä lähtien kun yli kymmenen vuotta sitten aloin tutkia amerikansuomalaisia”, Sutinen kertoo. ”Koska metsäsuomalaisten elämästä Amerikassa on melko vähän tietoa, oli luontevaa kirjoittaa siitä romaani ja luoda uudelleen kadonnut maailma. Sama päti päähenkilöihin: irtolaisista ja naisista on hyvin vähän jälkiä, joten heidät piti keksiä, jotta he olisivat totta.”
Romaani kertoo historiankirjoituksesta sivuun jääneiden marginalisoitujen metsäsuomalaisten elämästä
Paratiisista-romaani jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä kerrotaan päähenkilöiden kautta suomalaisten elämästä 1600-luvun alun Ruotsissa, toisessa osassa siirrytään samojen hahmojen mukana Pohjois-Amerikkaan. Teoksen alussa metsäsuomalaiset hylkäävät vastasyntyneen tyttärensä maantien varteen, ja myöhemmin noidaksi epäilty tyttö nai virkamiehen, joka vie hänet mukanaan Amerikkaan. Samaan aikaan Suomesta Keski-Ruotsiin muuttanut irtolaismies syyllistyy talvimarkkinoilla tappoon, ja rangaistuksena hänet lähetetään Uuden Ruotsin siirtokuntaan. Päähenkilöiden tiet risteävät uudessa maailmassa, ja kirja edetessä myös romaanin monien sivuhenkilöiden kohtalot limittyvät. Jotkut hahmoista, kuten pastori Holm, ovat historiallisia henkilöitä.
Teos valottaa historiankirjoituksesta sivuun jääneiden metsäsuomalaisten, kuten naisten, lasten, kiertolaisten ja muiden marginalisoitujen elämää. Uuden Ruotsin siirtokunnan prisman läpi teos havainnoi yleisemmin muun muassa kolonialismin, globaalien markkinoiden ja Amerikan syntyä. Romaanin keskeisiin juonteisiin nousee myös suomalaisten luontosuhde. Luonto oli toisaalta myyttinen maailma, joka otti ja antoi, toisaalta kaskeamisen ja raivaamisen avulla hallittu ja alistettu raaka-ainevarasto, johon alettiin suhtautua yhä enemmän hyödykkeenä.
Ville-Juhani Sutinen on kirjailija, kääntäjä ja valokuvaaja, jolta on ilmestynyt kymmeniä teoksia, niin runoutta, romaaneja, esseistiikkaa kuin tietokirjoja. Sutinen palkittiin tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla 2022 esseekokoelmastaan Vaivan arvoista (Avain), ja hänen 2023 ilmestynyt teoksensa Hajonneen maailman käyttöohje (Into) on saanut runsaasti kiitosta. Kirjailijan edellinen romaani Liha (Into) ilmestyi vuonna 2020.
Kirjon saatavissa kirjakauppoista sekä e- ja äänikirjapalveluissa 15.2.2024. Äänikirjan lukee Markus Niemi.