Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.03.2022

Ville Vauhkosen uutuuskirja Vaivaisukot kertoo hyvinvointiyhteiskuntamme kehityksestä

Ville Vauhkosen uutuuskirja Vaivaisukot – Perusturvan pioneerit pureutuu hyvinvointivaltiomme historiaan. Se tarkastelee Suomen perusturvan kehitystä vaivaisukkoperinteen kautta.

Kuvassa on vasemmalla on harmaa takki ja oikealla kirjan kansikuva, jossa on kirjan nimi Vaivaisukot – Perusturvan pioneerit ja kirjoittajan Ville Vauhkosen nimi.  Kannessa on puinen, harmaa vaivaisukko.

 

Vaivaisukot keräyslippaineen ovat päivystäneet kirkkojemme porteilla jo 1600-luvulta lähtien. Ukot keräsivät rahaa vaivaiskassoille ja pitäjien vilja-avun tueksi. Vaivaisukko oli paikallinen auttamisen muoto aikana ennen sosiaaliturvaa. Yhteisö piti huolen omistaan, ja puuveistokset symboloivat tätä perusturvajärjestelmää. Ne myös loivat auttamismallin eetoksen esittäessään tavallisia ihmisiä eivätkä pyhimyksiä tai muita sankarihahmoja.

Vaivaisukot – Perusturvan pioneerit kertoo suomalaisen perusturvan historiasta vaivaisukon silmin. Samalla teos käy läpi hyvinvointivaltiomme varhaista historiaa: perusturvan kehittäminen oli tärkeä osa kansakunnan rakentamista. Vaivaisukot ovat ainutlaatuinen osa suomalaista kulttuuriperintöä ja perusturvamme todellisia pioneereja. Ne palvelivat perusturvamme johtotähtenä vuosisatoja, kunnes ukkojen symbolinen rooli vaivaisten viimeisenä turvana alkoi siirtyä hyvinvointivaltiolle toisen maailmansodan jälkeen.