Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.04.2020

Virologian dosentti Matti Jalasvuoren kirja viruksista koukuttaa kuin dekkari

Matti Jalasvuoren kirja Virus – kosmoksen kapellimestari on juuri nyt ajankohtainen. Vaikka se kertoo ikävistäkin asioista, kuten koronasta, on sen tavoite lopulta avartaa silmiä elämän ja maailmankaikkeuden ihmettelemiseen: näkemään virukset osana suurempaa kokonaisuutta.

Kuvassa on koronaviruksesta käytetty puna-musta värikuva.  Se on osa kirjan kannesta.

Osa kirjan kannesta. Kuva: Docendo

 

Koronavirus pakotti koko maailman varotilaan vain muutamassa kuukaudessa. Rajoja suljettiin, ihmisiä eristettiin ja maskit valtasivat katukuvan. Siitä huolimatta virus päätyi hetkessä kaikille asutuille mantereille.

Miten virus löysi tiensä eläimistä ihmisiin? Miksi COVID-19 onnistui leviämään siinä missä SARS saatiin vuonna 2002 pidettyä aisoissa? Mitä me voimme tehdä? Mikä virus oikeastaan on? Miksi käytämme samaa termiä niin Iranin ydinohjelmaa vastaan suunnitellusta tietokoneohjelmasta kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeen 30 miljoonaa ihmistä tappaneesta espanjantaudista? Tiesitkö, että sinunkin perimässäsi on enemmän virusten jäänteitä kuin varsinaisia ihmisen geenejä?

Todellisuutemme muodostuu vuorovaikutuksista, ja monissa niistä toimii viruksen kaltaisia loisia. Ensimmäiset virukset syntyivät miljardeja vuosia sitten osana elämänsyntyprosessia, ehkäpä jo ennen soluja. Olisiko meitä edes olemassa ilman viruksia? Voiko viruksen kautta ymmärtää jopa maailmankaikkeuksien evoluutiota?

Virus – Kosmoksen kapellimestari on uudistettu ja laajennettu painos kiitetystä kirjasta Virus – Elämän synnyttäjä, kuoleman kylväjä, ajatusten tartuttaja. Se on elämän, tieteen ja filosofian raja-aitoja ylittävä matka maailmankaikkeuteen.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevä virologian dosentti ja akatemiatutkija Matti Jalasvuori on alallaan johtavia nuoren polven tieteentekijöitä. Jalasvuori sai vuoden 2017 Akatemiapalkinnon tieteellisestä rohkeudesta.

Matti Jalasvuori: Virus – Kosmoksen kapellimestari (Docendo 2020)