Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.05.2023

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin ensimmäinen yhteistuotanto Varamiehet/Varumehed kantaesitetään

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin ensimmäinen yhteistuotanto, Varamiehet/Varumehed-esitys, tarttuu yhteiskunnalliseen ilmiöön ja molemmissa maissa vaikuttavaan todellisuuteen: virolaisten keikkatyöläisten karuun arkeen Suomessa ja keikkatyön aiheuttamaan väliaikaisuuden tunteeseen. Virolaisen Andra Teeden kirjoittama ja suomalaisen Aino Kiven ohjaama fiktiivinen teos pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon.

 

Kuvassa on kaksi miestä istumassa etualalla, joista toinen pitää valkoisesta letkukerästä kiinni oikealla kädellään ja toinen mies pitelee letkukerää myös.  Takana on kaksi miestä istumassa ja katselemassa. Miehillä on keltaisia takkeja ja mustat t-paidat.

Kuva: Mitro Härkönen

 

Taidokkaasti huumorin ja haikeuden yhteen nivova näytelmä nostaa näkyväksi sen, kuinka tärkeitä virolaiset vierastyöläiset Suomessa ovat. Esityksessä puhutaan suomea ja viroa, ja se tekstitetään molemmille kielille. Varamiehet/Varumehed nähdään keväällä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ja syksyllä Viron Draamateatterissa.

Varamiehet/Varumehed tarjoaa naurua ja ajattelemisen aihetta  

Suomessa asuu vakinaisesti yli 54 000 virolaistaustaista ihmistä, ja määrä on kasvussa. He työskentelevät monipuolisesti erilaisissa töissä, mutta useimmiten rakennusalalla tai hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa. Vakinaisiksi asukkaiksi rekisteröityneiden lisäksi Suomessa on paljon maahan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa asettuneita virolaisia. Asuntoina toimivat usein kimppakämpät, hostellit ja autot. Työpäivät venyvät tyypillisesti pitkiksi.

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotannon tuloksena syntynyt Varamiehet/Varumehed-näytelmä tarttuu yhteiskunnallisesti tärkeään ja molemmissa maissa näkyvään aiheeseen: virolaiset käsiparit ovat Suomessa kullan arvoisia, mutta virolaisten keikkatyöläisten arki Suomessa karua. Virolaisen Andra Teeden ja suomalaisen Aino Kiven ohjaama fiktiivinen näytelmä pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon, kuten haastatteluihin.

Tempoltaan nopearytminen, humoristinen ja musiikin täyttämä esitys pohtii vakavia asioita: kodin ja perheen ikävää, ulkopuolisuuden ja jatkuvan väliaikaisuuden tunnetta maassa, joka on lähellä, mutta samalla niin kaukana. Esitys kysyy, mitkä asiat yhdistävät virolaisia ja suomalaisia, mitkä erottavat. Entä millaisia ennakkoluuloja suomalaisilla on läheisen naapurimaansa kansalaisia kohtaan? Ja kuinka virolainen voi käydä suomalaisesta, tulla hyväksytyksi? Vai onko sellainen edes tarpeen?

"Virolaiset ovat Suomessa näkymätön vähemmistö. Olemme veljeskansoja, mutta Suomi ei ole aina ollut reilu veli. Täällä työskentelevät virolaiset ovat usein unohdettu, jopa ylenkatsottu ryhmä, vaikka heidän määränsä on niin suuri. Historia sekä yhdistää että erottaa meitä, ja nyt 2020-luvun Nato-Suomessa on korkea aika huomata lahden ylittäjät”, ohjaaja Aino Kivi sanoo.
Viro-Suomi-tiimin saumaton yhteistyö

Andra Teede on tunnettu ja palkittu virolainen runoilija-näytelmäkirjailija, jonka töihin lukeutuu muiden muassa suositun Õnne 13 -tv-sarjan käsikirjoittaminen. Lukuisissa suomalaisissa teattereissa työskennellyt kirjailija-ohjaaja Aino Kivi on ansioitunut ja monipuolinen teatterintekijä, jolle Varamiehet merkitsee ohjaajandebyyttiä Kansallisteatterissa.

”Lähes jokaisella virolaisella on Suomessa asuvia tai työskenteleviä sukulaisia ​​ja perheenjäseniä. Traagista on, että lapset ja puolisot jäävät kotimaahan, ja edestakaisin lautalla reissaamiseen kuluu aikaa. Mutta myös uskomattomia seikkailuja ja hauskoja sattumuksia tapahtuu. Näitä molempia olen tuonut näytelmään mukaan. Kirjoittaessani tein kymmeniä haastatteluita, halusin kuulla unelmista ja peloista, jotka saavat ihmisen työskentelemään paremman elämän eteen", Andra Teede toteaa.  

Näyttelijäkaartin kuudesta näyttelijästä kolme on kotoisin Virosta ja kolme Suomesta.

Esityksessä puhutaan suomea ja viroa, ja se tekstitetään molemmille kielille. Varamiehet/Varumehed nähdään keväällä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ja syksyllä Viron Draamateatterissa.

Työryhmä

Esiintyjät Kersti Heinloo, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes, Tiit Sukk ja Taavi Teplenkov

Ohjaus Aino Kivi Lavastus- ja pukusuunnittelu Karmo Mende Valosuunnittelu Priidu Adlas Videosuunnittelu Rene Topolev Äänisuunnittelu Lauri Kaldoja Naamioinnin suunnittelu Jari Kettunen