Valtaosa metsälajeistamme on suoraan riippuvaisia eri puulajien nuorista, vanhoista tai kuolleista yksilöistä. Metsänhoitaja ja metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoi ja Luonnonvarakeskuksen tutkija Juha Siitonen esittelevät Vuoden tiedekirjaksi valitussa Puiden asukkaat -teoksessa Suomen puulajeja ja niiden seuralaislajeja. He käyvät myös läpi keinoja, joilla taantuneiden ja uhanalaistuneiden lajien elinympäristöjä voidaan turvata ja lisätä.
Vuoden tiedekirja -palkinnon tarkoituksena on nostaa esille ansiokasta tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa kotimaista kirjallisuutta. Palkinto on suuruudeltaan 25 000 euroa, ja Suomen tiedekustantajien liitto jakaa sen vuosittain yhdessä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa.
Osa kirjan kannesta. Kuva: Gaudeamus
Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen syksyllä 2021 ilmestynyt Puiden asukkaat kokoaa yhteen tietoa Suomen puulajeista ja niiden seuralaisista, joihin lukeutuu sieniä, jäkäliä, sammalia, punkkeja, hyönteisiä, lintuja ja nisäkkäitä. Lisäksi teos kannustaa havainnoimaan luontoa uusin tavoin. Vanhat ja lahonneet puut ovat osa monimuotoista metsäluontoa, jonka vaaliminen on entistä tärkeämpää kasvavan biotalouden aikakaudella.
”Luonnontilaisia tai sen kaltaisia metsiä on Suomessa arvioitu olevan alle 3 prosenttia metsämaan alasta. Niiden harvinaisuuden ja merkittävien luontoarvojen vuoksi on selvää, että kaikki luonnontilaisen kaltaiset metsät tulisi välittömästi kartoittaa ja suojella”, Keto-Tokoi ja Siitonen kirjoittavat. Muita elinympäristöjen turvaamis- ja lisäämiskeinoja ovat esimerkiksi suojelualueilla ja niiden ympäristössä tehtävät ennallistamis- ja luonnonhoitotoimenpiteet sekä huomion kiinnittäminen uudistushakkuiden säästöpuiden määrän kasvattamiseen ja parempaan laatuun.
Vuoden tiedekirja -palkintoraatiin kuuluivat professori Minna Kellomäki, yliopistonlehtori Mirkka Lappalainen ja emeritusprofessori Jan Sundberg. Päätöksissään itsenäisen raadin sihteerinä toimi Tieteellisten seurain valtuuskunnan viestintäpäällikkö Ilari Hetemäki.
Palkintoperustelut
”Suomessa on 25 luontaista puulajia. Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen Puiden asukkaat. Suomen puiden seuralaislajit -kirja on näyttävä kirja, joka kokoaa tiedot Suomen puista ja niiden erilaisista luonnollisista seuralaisista. Se tekee niistä erinomaisen synteesin. Suomen puiden seuralaislajistosta ei ole aikaisemmin julkaistu kokonaisvaltaista teosta. Kirja on ainutlaatuinen ja seikkaperäinen tietopaketti suomalaisesta metsästä ja luonnosta. Se kertoo ekologisista prosesseista ja luonnon monimuotoisuudesta. Kirjassa rohkaistaan lukijaa tutkimaan lähiluontoa ja arvostamaan jokaista närettä ja kantoa sekä sientä ja hyönteistä.
Vanhoista elävistä puista, kuolleista puista ja taloudellisesti vähäarvoisista puulajeista riippuvainen lajisto on voimakkaasti taantunut ja uhanalaistunut. Suomessa on noin 5 000 lajia, viidesosa kaikista metsälajeista, on riippuvainen kuolleista puista. Kirjassa esitellään erityisesti tiettyyn puulajiin tai puusukuun erikoistuneita seuralaislajeja.
Kirjan viesti on yleisesti ottaen luontoa arvostava, positiivinen ja rohkaiseva. Pelottavat uutiset luonnon monimuotoisuuden tuhosta ja elinympäristöjen häviämisestä tekevät tästä ajankohtaisen teoksen. Kuvitus on kaunis ja kirja on huolellisesti tehty.”
Puiden asukkaat on ollut myös ehdolla WWF:n Vuoden 2021 luontokirjaksi.