Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.05.2020

Vuoden valokuvataidekirja 2019 -palkinnon finalistit valittu

Valokuvataiteilijoiden liitto ja Suomen valokuvataiteen museo jakavat kolmatta kertaa Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon. Korkeatasoisia ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli määräaikaan mennessä kaiken kaikkiaan 34 kappaletta, joiden joukosta valintalautakunta nimesi viisi finalistia.

Kuvassa on kaikkien vuoden valokuvakirja 2019 palkintofinalistien kirjojen kannet.  Kuvat on sijoitettu vinottain ja limittäin kuvaan.

Kuva: Daniel Niittymäki, 2020 / Suomen valokuvataiteen museo

 

Finalistit ovat:

- Natalia Kopkina: Mame
- Kati Leinonen: Äimärautio
- Anni Leppälä: hyle | curtain | backdrop
- Marco Melander ja Saara Salmi: Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma - The Fantastic World of   Atelieri O. Haapala
- Johannes Romppanen: Lilja

Valintalautakuntaan kuuluivat valokuvataiteilija Karl Henrik Edlund, kustantaja emerita Liisa Heikkilä-Palo ja EMMA ­– Espoon modernin taiteen museon intendentti Henna Paunu.

Vuoden 2019 palkinnosta päättää valokuvataiteilija Ulla Jokisalo. Kilpailun voittaja julkistetaan tiistaina 12.5. Ansiokkaan valokuvataidekirjan tekijälle myönnettävän, vuosittaisen palkinnon suuruus on yhteensä 4.000 euroa, 2.000 euroa voittajalle ja jokaiselle finalistille 500 euroa.
 
Kuvataiteilija Kati Rapia esittelee finalistit Valokuvataiteen museon Instagramin (@valokuvamuseo) livelähetyksenä esitettävässä Hehkutus-klubissa perjantaina 8.5. Kilpailun voittaja on Kati Rapian haastateltavana saman kanavan livelähetyksessä tiistaina 12.5.

Vuoden valokuvataidekirja -palkinnon päämääränä on kannustaa korkeatasoisten valokuvataidekirjojen tekemiseen sekä herättää yleistä kiinnostusta valokuvataidekirjoja kohtaan. Palkinto myönnetään suomalaiselle tai Suomessa asuvalle valokuvataiteilijalle välillä 1.8.2018–31.12.2019 ilmestyneestä valokuvataidekirjasta. Palkinto nostaa esiin kirjaa valokuvataiteen muotona, ja sen tavoitteena on aktivoida mediaa esittelemään ja arvioimaan valokuvataidekirjoja itsenäisinä taideteoksina.

http://photobookaward.fi/
 

Finalistien esittelyt:

Natalia Kopkina: Mame

Natalia Lopkina löysi isoisänsä jäämistöstä käsinkirjoitetun kirjasen, joka sisälsi satakunta harrastelijarunoilija Boris Fileikinin runoa 1940–1980-luvulta. Fileikin ja Lopkinan isoisä tunsivat toisensa Siperian vankileiriltä. Valokuvaaja viehättyi melankolisista runoista ja liitti ne osaksi kirjaansa, josta tuli tutkimusretki valokuvaajan venäläiseen lapsuuteen ja mielikuviin venäläisyydestä.  Käsinsidottu Mame (suom. Äidille) on runollinen kokonaistaideteos, joka kutsuu hitaaseen lukemiseen ja viipyilyyn.  Inhimillinen lämpö ja empatia ovat valokuvaajan keinot päästä sisälle venäläiseen sielunmaisemaan.

Kati Leinonen: Äimärautio

Äimärautio-kirja kertoo yhteisöstä, jonka ihmisiä yhdistää valtava intohimo ja totaalinen sitoutuminen hevosiin ja joille hevoset ovat elämäntapa. Vuosina 2015–2017 Leinonen on kuvannut elämäpiiriä, jonka tuntee läpikotaisin lapsuuden ratsastuskouluajoilta alkaen. Äimärautio on Oulussa sijaitseva hevosurheilukeskus. Dokumentaarisen kirjan voima on lähelle katsomisessa. Klassisen komea, ryhdikäs kokonaisuus koostuu äärimmäisen intensiivisistä muotokuvista, miljöökuvista sekä detaljien kautta monia nykyajan hevosmaailman ilmiöitä esiin nostavista valokuvista.

Anni Leppälä: hyle/ curtain / backdrop

Kirja tuo yhteen Anni Leppälän valokuvia vuosilta 2002–2019 muodostaen immersiivisen maailman, johon kirjan lukija solahtaa. Kirjan teemoja ovat Leppälän valokuvataiteesta tutut aika, muistot, menetys ja varhaisen teini-iän tyttöyden maailma. Ulkoasultaan elegantti kirja pitää lukijan tiukasti otteessaan, sillä jokainen aukeama avautuu graafiselta ilmeeltään uudenlaisena. Leppälän monet tutut valokuvat saavat kirjassa uuden tulkinnan. Kirja on viettelevän värikylläinen, kuvastoltaan ja toteutukseltaan vivahteikas, hengittävä kokonaisuus.

Marco Melander ja Saara Salmi: Atelieri O. Haapala ja sen ihmeellinen maailma / The Fantastic World of Atelieri O. Haapala

Valokuvaamo Atelieri O. Haapala on koonnut parhaat kuvansa koreaksi ja riemastuttavaksi kahvipöytäkirjaksi. Valokuvaaja Saara Salmen ja Marco Melanderin muodostama uusviktoriaaninen kuvaamo – Atelieri O. Haapala – toimi aktiivisesti vuodet 2008–2016 kuvaten fantasian täyteisiä potretteja studiossa, juhlissa ja alakulttuurien tapahtumissa. Niin burleskitähdet kuin vintagen harrastajat ovat vuosien saatossa asettuneet kameran eteen. Tuloksena on uskomaton kokonaisuus leikkisiä muotokuvia yhdistettynä Atelierin toiminnan historian tärkeään dokumentointiin.

Johannes Romppanen: Lilja

Kirja kertoo valokuvaajan tyttärestä Liljasta, joka syntyi cp-vammaisena valokuvaajan perheen kolmanneksi lapseksi. Koskettavassa kirjassa valokuvaaja-isä avaa omakohtaisesti ja herkästi lapsiperheen arkea, jossa sairaalakäynneistä tulee osa päivittäistä elämää. Pienikokoisen, intiimin kirjan huomiota herättävä ulkoasu on oleellinen osa kirjan viestiä. Käsityömäisesti, taiten toteutettu ja lahjapaperin sisään kääritty kirja saa seisahtumaan, avaamaan paketin ja ottamaan vastaan sivu sivulta aukeavan lahjan. Dokumentaarinen aihe on kirjassa tulkittu pysäyttävästi, emotionaalisesti vahvalla tavalla.

Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvan erikoismuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.