Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.06.2022

XXVI Mäntän kuvataideviikoilla soi, kilisee ja paukkuu kuin surrealistisessa elokuvassa

Jukeboksi, joka soittaa haikeaa sellomusiikkia, esitys, jolla ei ole esittäjää, 12-metrinen veistoksellinen seinätekstiili ja kirkkovene, joka pärskyttää vettä suihkulähteen tavoin. Tässä muutama esimerkki XXVI Mäntän kuvataideviikkojen sunnuntaina 12. kesäkuuta avattavan näyttelyn taideteoksista.

 

Kuvassa ovat taiteilijat yhteiskuvassa.

Kuvassa vasemmalta kuraattori Markus Kåhre, Pietu Pietiäinen, Antti Lötjönen, Radoslaw Gryta, Saku Kämäräinen, Mikko Innanen, Leena Nio, Lasse Juuti, Jenni Toikka, Kalle Nio, Pasi Rauhala, Lauri Astala, Jussi Niva, Henna Aho, Man Yau, David Kozma, Päivi Takala, Bita Razavi, Vesa-Pekka Rannikko, Antti Auvinen, Pauliina Turakka Purhonen, Tara Valkonen, Siiri Hänninen ja Elina Brotherus. Kuva: Marko Marin.

 

Tämän kesän Mäntän kuvataideviikkojen taideteoksia voi luonnehti sanoilla yllättävä, kiehtova ja moniaistinen. Kuraattori Markus Kåhre on valinnut kesänäyttelyyn 25 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Näyttelyllä ei ole erityistä teemaa, vaan kuraattorin toiveena on, että jokainen näyttelyvieras kokee teokset omalla tavallaan ja muodostaa niistä oman henkilökohtaisen tarinansa.

– Lopputuloksena on näyttely, joka on ajankohtaisempi kuin olin ajatellutkaan. Teokset heijastelevat yleistä maailmantilannetta ja asiota, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Näyttelyn 25 teoksesta suurin osa on uusia. Ne on suunniteltu ja toteutettu tänä vuonna Kuvataideviikkoja ja sen tiloja ajatellen. Poikkeuksellista on myös se, että kuvataiteen kärkinimien ohella mukana on tämän hetken kiinnostavimpia muusikoita, säveltäjiä, runoilijoita, dramaturgeja ja esitystaiteilijoita. Monitaiteisuus ja musiikin yhdistäminen tilaan kiehtovat Markus Kåhrea, joten ratkaisu oli
luonteva.

– Valitsin mukaan tekijöitä, joiden teokset olisivat aktiivisia ulospäin ja kommunikoisivat eri tavoin keskenään, Markus Kåhre valottaa taiteilijavalintoja.

Esimerkiksi kuvataiteilijoiden Jussi Nivan ja Henna Ahon teokset keskustelevat toistensa kanssa värien muodossa, kitaristi Petri Kumelan ja säveltäjä, kontrabasisti Antti Lötjösen kaikkialle Pekiloon leviävät äänet nivovat suuren näyttelykeskuksen tiloja yhteen, ja runoilija, dramaturgi Laura Ruohosen proosarunot kommentoivat Pekilon olemusta ja taiteilijuutta. Valokuvataiteilija Elina Brotheruksen uudet
valokuvateokset ottavat Pekilon ympäristöineen haltuunsa ja nostavat arkisen miljöön kokonaan toiselle tasolle.

Osa taiteilijoista ei ole aiemmin ollut mukana kuvataidenäyttelyssä. Muusikot ja säveltäjät ovat lähteneet innoissaan ja kokeilevalla mielellä mukaan näyttelyn ideoimiseen. Vaikka mukana on esittävien taiteiden edustajia, kaikki teokset ovat nähtävissä ja koettavissa koko näyttelyn ajan.

– Keskeinen kriteeri taiteilijavalinnassa oli myös se, että taiteilijat ovat valmiita ottamaan askeleen pois omalta mukavuusalueeltaan ja haastamaan itsensä. Epäonnistuakin saa, kunhan vain samalla löytää ja oppii jotain itselleen uutta.

 

Kuvassa on Markus Kåhre, jolla on päällään väljä collage pusero ja vaalean sininen paita. Kuva on puolivartalokuva.

Markus Kåhre. Marko Marin

 

Tuloksena on monipuolinen ja uteliaisuutta herättävä näyttely, jossa on videoita, animaatioita, äänimaisemia ja monenlaisia tiloja. Keväiselle luonnolle tuoksuvan pajupesän sisällä soi sellomusiikki. Sen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet arkkitehtiopiskelija Siiri Hänninen ja musiikinopiskelija Tara Valkonen.

Taiteilijaryhmä Nio Rautiainen Toikan tilateos, joka poimii elementtejä sekä Pekilon arkkitehtuurista että kollegojen teoksista, yllättää katsojan. Viulisti Eriikka Maalismaan lakoniset keskusradiokuulutukset kaikuvat eri puolilla Pekiloa. Tässä
maailmantilanteessa kaiuttimista kaikuva ”You are safe” kuulostaa huojentavalta ja lohduttavalta.

Markus Kåhre toivoo, että Kuvataideviikkojen kävijöille jäistunnelmaksi yllättynyt innostuneisuus ja ihmetys siitä, että voiko asiat esittää näinkin.

– Olisi myös hienoa, jos jokainen kävijä saisi näyttelystä irti jotain, mikä koskettaisi häntä henkilökohtaisesti ja jättäisi janon kokea lisää taidetta.

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin vuosittainen nykytaiteen katselmus, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXVI Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 12. kesäkuuta lähtien elokuun loppuun.

Näyttelykeskus Pekilon ohella taideteoksia on myös Mäntän kirkossa sekä
Taavetinsaaressa Serlachius-museo Göstan edustalla.

Taiteilijat

Henna Aho
Artemisia Vulgaris (Taavetinsaari)
(Niina Lehtonen Braun, Mi Duncker, Anne Hiekkaranta, Mimosa Pale ja
Ilona Valkonen)
Lauri Astala
Antti Auvinen
Elina Brotherus
Radoslaw Gryta (Mäntän kirkko)
Emma Helle (Taavetinsaari)
Emil Holmström
Siiri Hänninen ja Tara Valkonen
Mikko Innanen
Lasse Juuti
Petri Kumela ja Antti Lötjönen
Eriikka Maalismaa
Kalle Nio
Nio Rautiainen Toikka (Nio Leena, Rautiainen Taneli ja Toikka Jenni)
Jussi Niva
Eeva Park ja Emma Harkaemper
Post Theatre Collective (David Kozma, Saku Kämäräinen, Pietu Pietiäinen
ja Bita Razavi)
Kati Raitinen ja Christian Lindblad
Vesa-Pekka Rannikko (Mäntän kirkko)
Pasi Rauhala ja Lauri Wuolio
Laura Ruohonen
Päivi Takala
Pauliina Turakka Purhonen
Man Yau