Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 27.05.2021

1000-vuotinen valtakunta esittäytyy Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa

Vuohijärven näyttelyn taiteilijat ovat Miina Äkkijyrkkä, Ilkka Juhani Takalo-Eskola ja Leonardo da Vilhu. Näyttelyn teemana 1000-vuotinen valtakunta. Näyttelyyn on kutsuttu kolme erilaista persoonaa, kolme erilaista taiteilijaa, jotka ovat ravistelleet suomalaista taidekenttää jo 60-luvulta lähtien.

 

Kuvassa on Miina Äkkijyrkän teos, jossa on keskellä keltainen lehmä ja ympärillä on punaisia ja ruskeita vasikoita.

Miina Äkkijyrkkä, Ei hullumpaa täälläkään. Kuva: Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo

 

Kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä tuo Vuohijärvelle 4,5 metriä korkean monumentin ja lisäksi myös uuden maalauskokoelman, joka on valmistunut tätä näyttelyä varten. Osa teoksista on toteutettu Singaporessa. Äkkijyrkkä on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta ja ennen sitä Ypäjän hevostalouskoulusta. Äkkijyrkkä ilmaisee lahjakkuuttaan monilla eri materiaaleilla ja tekniikoilla. Aiheena ovat useimmiten hänelle rakkaat naudat ja hevoset. Äkkijyrkkä on tunnettu alkukarjojen suojelija ja säilyttäjä maapallolla.

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan teokset ennakoivat usein ajassa liikkuvia taiteen ilmiöitä. Hän teki käsitteellisiä teoksia jo ennen kuin ilmiötä Suomessa tunnettiin. Monet hänen teoksistaan ovat omakuvia tai muuten omaelämänkerrallisia. ”Teosten elementtejä ovat usein ihmiskeho, alastomuus ja luonto. Alaston keho kuvaa ihmisen avuttomuutta ja vieraantumista luonnosta”. Maalauksissa on myyttisyyttä ja rituaalinomaisuutta.

Leonardo da Vilhu eli Risto Vilhunen on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta. Hän on suomalainen taidemaalari ja taiteen kerääjä. Vilhu tunnettiin 1960-luvulla pop-taiteen tekijänä, mutta sittemmin hän innostui maisemamaalauksesta sekä renessanssiajan estetiikasta ja ajatusmaailmasta ja otti taiteilijanimekseen Leonardo da Vilhu.

 

Kuvassa on lentävä Leonardo da Vilhun teos Putous, jossa hämähäkkimies lennossa pää alaspäin.

Leonardo da Vilhu, Putous

 

Miina Äkkijyrkkä kertoo kesän näyttelystä seuraavasti:

”1000-vuotisen valtakunnan odotus on minulle totta, koska maailma on niin pahasti sekaisin. Raamatun lupaukset ovat ihanat, mutta onneksi ne ovat salaiset. Idea tähän näyttelyyn tuli, kun olin kampaajalla ja olin äärettömän onnellinen. Kampaaja hieroi päätäni ja sitten ajattelin, ettei minulta puutu mitään muuta, kuin että saisin elää 1000-vuotisessa valtakunnassa, missä lehmät ja tiikerit ja kaikki villieläimet raavaan syöjät laiduntavat rauhallisesti toistensa kanssa. Ajattelin sitä visuaalisesti, kun olin Singaporessa, mieleeni tuli, että teen vain 10 työtä ja vain valtakuntaa varten, mutta kuinka ollakaan, kun menin taidekauppaan, niitä ryöpsähti monta kymmentä ja kuitenkin tässä näyttelyssä on jotain niistä originaaleista ja myös jotain aivan uutta.”

1000-vuotinen valtakunta mielletään onnen, rauhan ja rakkauden kodiksi. Tulkinnasta riippuen se voi olla tässä, meidän ympärillämme, juuri nyt ja tänään tai vaihtoehtoisesti haaveemme tai tavoitteemme. Ilmestyskirjanlukua 20 lukija voi tulkita monella toisistaan poikkeavilla tavoilla. Vuohijärven kesän 2021 näyttelyyn entiseen kirkkosaliin saapuva kävijä voi hiljentyä pohtimaan kolmen eri taiteilijan näkemystä ja tulkintaa 1000-vuotisesta valtakunnasta ja havainnoida millaisia ajatuksia näkemykset herättävät – sopiiko nähtävänä olevan kuvan esittämä teema ja kokemus katsojan 1000-vuotiseen valtakuntaan vai herättääkö se ristiriitaisia tunteita siitä mitä hän olettaa siihen kuuluvan – ja toisaalta voi tarkastella omaa käsitystään siitä, miksi oma näkemys on juuri sellainen kuin se on.

Rakkauspuisto kukoistaa Viherpeukaloiden kokoamalla yhdistelmällä kauniita kesäkukkia ja monivuotisia kasveja. Puiston istutukset on suunnitellut hortonomi Oona Toivanen. Puistossa on myös veistoksia usealta hienolta taiteilijalta. Heikki Häiväojan Koivu ja tähti- veistokseen voi tulla ripustamaan oman rakkauslukkonsa merkiksi ikuisesta rakkaudesta ja ystävyydestä.