Aino ja Jean Sibeliuksen koti Ainola, Gallen-Kallelan Museo Tarvaspää ja Emil Wikströmin taiteilijakoti Visavuori avaavat ilmaston lämpenemistä ja arjen muutoksia käsittelevän yhteisnäyttelyn Aikakoneita ja utopioita. Näissä taiteilijakodeissa on viljelty, tehty käytännön keksintöjä, etsitty tasapainoa ja eletty omavaraista arkea.
Taustana näyttelylle on tämän hetken ajankohtaisin murros, ilmastonmuutos, joka pakottaa meidät ajattelemaan uudestaan arjen valintoja – ruokaa, matkustamista ja asumista.
Aikakoneita ja utopioita: Elinehtoja, osa näyttelyjulisteesta. Kuva: Ainolasäätiö
Näyttelyn taiteilijamuseot ovat kansallisesti merkittäviä paikkoja, joilla on pitkä historia työskentelyn ja elämisen tiloina. Maailmanmatkaaja Akseli Gallen-Kallela rakensi Tarvaspään ateljeelinnan unelmiensa työpirtiksi, Jean Sibelius löysi työrauhan Ainolan hiljaisuudesta Aino Sibeliuksen luoman puutarhan keskellä, ja Emil Wikström palasi Visavuoreen yhä uudelleen metsän ja järven siimekseen, työnsä temppeliin.
Aikakoneita ja utopioita tuo menneisyyden kokemukset ja tulevaisuuden mahdollisuudet nykyhetken keskusteluihin. Nykytaiteilijat Liito-oravat Papana ja Norkko, Vilma Määttänen, nabbteeri, Vidha Saumya & Ali Akbar Mehta, Nestori Syrjälä ja Markus Tuormaa ovat tehneet interventioita kotimuseohin ja niiden ympäristöihin. Taiteilijat on kutsunut mukaan Hanna Johansson, ja kokoelmien ja arkistomateriaalien kuratoinnista vastaa Sandra Lindblom. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut ja toteuttanut Alisha Davidow. Näyttelyn äänimaailmat ovat säveltäneet ja toteuttaneet Joona Lukala ja Eetu Moisio.
Liito-oravat Papana & Norkko. Kuva: Gallen-Kallelan museo
Museokävijät kutsutaan mukaan keskustelemaan, mitä voimme tehdä tässä yhteiskunnallisessa murroskohdassa, ja millaista tulevaisuutta olemme rakentamassa. Osallistuminen tapahtuu näyttelyssä ja sosiaalisessa mediassa esitettyjen #arjentekoja-haasteiden kautta. Osana yleisötyötä järjestetään kaksi ilmastonmuutosta käsittelevää lukiokurssia sekä kuusiosainen dialogien sarja, jonka fasilitoivat Sini Forssell ja Timo Järvensivu. Näyttelyn tiedotusta voit seurata verkkosivulta aikakoneitajautopioita.fi (verkkosivu avataan 7.5.), jossa toimittaja Meri Parkkinen pureutuu Aikakoneita ja utopioita -podcastissa ruoan, matkustamisen ja asumisen aiheisiin.
Näyttelyn tukijat
Suomen Kulttuurirahasto, Museovisio: Aikakoneita ja utopioita –hanke on osa taiteilijamuseoiden kehittämishanketta.
Opetus- ja Kulttuuriministeriö: erityisavustus taiteilijoiden näyttelypalkkioiden maksamiseksi.