Anne Pohtamo kruunattiin Miss Universumiksi vuonna 1975 ja sai kyseisen kruunun toisena suomalaisena Armi Kuuselan jälkeen. Nyt 40 vuoden kuluttua upeat kilpailupuvut ovat nähtävissä Kansallismuseon Tamminiemen näyttelyssä 8.5.-31.12.2015.
Anne Pohtamo-Hietanen yhteydenotto viime syksynä johti 70 puvun siirtymiseen Kansallismuseon omaisuudeksi. Puvut edustavat eri kymmenlukuja alkaen 1950-luvusta aina 2010-luvulle asti. Pukujen lisäksi Kansallismuseo sai kokoelmiinsa Miss Universumin kruunun, pokaalin ja nauhan. Sysäyksen puvuista luopumiseen antoi muutto omakotitalosta kerrostaloon ja siitä seurannut komerotilan puute.
Anne Pohtamo-Hietanen Tamminiemessä. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Lahjoitus sai heti innostuneen vastaanoton Kansallismuseossa. Pian tuli ehdotus Miss Universum –kilpailupukujen, Miss Suomi -kilpailun puvun ja missivuoteen liittyvien asujen, korujen ja palkintojen näyttelystä. Pohtamo-Hietanen kertoo hämmästyneensä niin pikaisesta ehdotuksesta ja tämä aiheutti kiireen tekstien tekemiselle näyttelyä varten.
Kansallismuseo oli sopinut näyttelyistään jo vuoteen 2018 asti, mutta Tamminiemeen voitiin ottaa nähtäville osa kokoelmasta. Paikka todettiin sopivaksi 1970-luvun puvuille, sillä museo edustaa nimenomaan kyseistä kymmenlukua.
Vasemmalla Miss Universum -vuoden japanilaistyylinen puku. Keskellä Anne Pohtamo-Hietasen lempipuku, joka oli presidentti Kekkosen itsenäisyyspäiväjuhlissa. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila painotti, että näyttely kertoo suomalaisen naisen tarinan. - Annen rohkeus, aitous ja kielitaito auttoivat pärjäämään maailmalla.
Anne Pohtamo-Hietanen on iloinen ja vähän ylpeäkin pian avautuvasta näyttelystä. Samalla on myös kiitollinen, että voi jättää jotakin historian kirjoihin. Puvut hän oli pinonnut eri kymmenlukujen pinoihin museon asiantuntijoita varten. Mukana on mm. New Yorkin vuosina hankittuja 1950- ja 60-luvun vintage-pukuja, jotka olivat silloin muodissa.
Anne Pohtamo-Hietanen ja Miss Universum -kruunauspuku sekä pokaali ja kruunu. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Miss Universum –vuosi merkitsi ulkomaan matkoja 13 maahan ja antoi mahdollisuuden kertoa Suomesta. Aika oli 1970-luvulla erilainen ja matkustelu ei ollut vielä läheskään niin yleistä kuin nykyään. Pohtamo-Hietanen hyötyi paljon hyvästä kielitaidosta, jonka oli saanut käytyään englannin kielistä koulua 13-vuotiaaksi asti. Kielitaito ei ollut itsestään selvyys tuohon aikaan.
Samoihin aikoihin, kun Anne Pohtamo-Hietanen kruunattiin Miss Universumiksi 19.7.1970 San Salvadorissa, oli Suomessa ETYK (Euroopan turvallisuus ja yhteistyökonferenssi) –konferenssi, johon kokoontui maailman merkittävimpien maiden päämiehet mukaan lukien USA:n presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton johtaja Leonid Breznev. Tamminiemen miljöö liittää sopivasti yhteen nämä molemmat heinäkuun 1975 uutisaiheet.
ETYK:n tunnelmia Helsingissä heinäkuun lopulla 1975. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Anne Pohtamo-Hietanen kertoo aina arvostaneensa hyvää pukeutumista. Erityisen vaikutuksen oli tehnyt Oscar de la Rentan muotinäytös, jossa näki käsityön laadun. Pukujen valmistukseen oli käytetty satoja tunteja.
Roberto Cavallin suunnittelema cocktail -puku, joka on ollut Anne Pohtamo-Hietasen käytössä 1980-luvulta 1990-luvun alkuun. Kuva: cc-by-sa Amusa.fi
Valkoisen Miss Universum –loppukilpailun puvun oli suunnitellut Rauni Palonen ja se valmistettiin Kirjokankaalla, jossa Pohtamo-Hietanen oli ollut kesätöissä. Kilpailupuvusto oli näyttävä ja siihen kuului mm. cocktailasuja, viisi erilaista iltapukua, kansallispuku ja uimapukuja. Korut oli Lapponia Jewelrylta.
Asukokonaisuus oli onnistunut ja Miss Universum –organisaatio kelpuutti ne edustustehtäviin. Koruille kävi huonommin, sillä ne varastettiin Kolumbiassa. Lainatut Lapponia -korut oli onneksi vakuutettu, omat sen sijaan eivät.
Vastavalittu Miss Universum. Kuva: Lehtikuva/United International Press
Ulkomaan vuosiaan Pohtamo-Hietanen pitää hyvin opettavaisina. Kotimaahan palattuaan vuonna 1980 ura on jatkunut yrittäjänä ja muodin parissa. Elämässä tärkeällä sijalla on perhe ja toinen työ evankelistana.