Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.02.2020

Anni Rapinojan mukana Luonnon helmassa

Hämeenlinnan taidemuseossa avautui kuvataiteilija Anni Rapinojan teosnäyttely Luonnon helmassa. Luonnon antimista syntyvät taideteokset ovat ainutlaatuisia ja niiden joukossa avautuu hämmästyttävä näky luontoon – taiteilijan tehostamana.

Kuvassa on Anni Rapinoja, joka on vaalean ruskeassa villapuvussa. Taustalla on riippuva kattoasetelma.

Anni Rapinoja. Kuva: Anja Kuoppa

 

Anni Rapinoja on kotoisin Hailuodosta, hän on luonnontieteilijä koulutukseltaan ja ahkera luonnossa kulkija. Tästä kaikesta koostuu monimuotoisia teoksia, jotka paljastavat luonnon anteliaisuuden ja myös ainutkertaisuuden. Vaellus muotoihin rakennettujen teosten keskellä herättää kunnioituksen luontoa kohtaan. Tämän päivän ympäristön ja luonnon hätätila on saanut hienostuneen ja elegantin puolestapuhujan Anni Rapinojasta. Vakavasta aiheesta huolimatta teokset eivät ahdista eivätkä alleviivaa, vaan niissä on maan lämpöä ja sovinnollisuutta.

Näyttelyssä on kaikkiaan 90 teosta 40 vuoden ajalta. Rapinoja on suunnitellut näyttelyssä olevat teokset Hämeenlinnan taidemuseon tiloihin sopiviksi yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

 

Kuvassa on vaalea karvainen käsilaukku, joka on pieni.

Kuva: Anja Kuoppa

 

 

Kuvassa on vihreät kengät, jotka on tehty luonnonmateriaalista

Kuva: Anja Kuoppa

 

Hauska, ehkä hauskin, kokonaisuus on luonnonmateriaaleista tehty vaatekokoelma, Luonnon Garderobi.  Kengät puolukanlehdistä, takki pajunkissoista, turkki naavasta ja suon kasveista. Vihreät tanssikengät ovat tältä vuodelta; ne ovat vielä vihreät, mutta muuttuvat vanhetessaan punaisiksi ja ruskeiksi. (Kerrottakoon, että kenkien lestit löytyvät kirpputoreilta. Rapinoja jalostaa kengät luonnon materiaaleilla taiteeksi.) Rapinoja määrittelee luonnon työtoverikseen. Garderobissa onkin Suoneitsyen takki, jossa yhteistyötoveri on suovilla, Suolapsen turkki, Soneitsyen hattu tai Äitimaan turkki, jossa järviruoko on ollut yhteistyökumppani.

 

Kuvassa on katosta roikkuvia papanarivejä.  Ne ovat ketjumaisia ja muodostavat roikkuvia kuvioita.

Papanat saliin? Kuva: Anja Kuoppa

 

Vaellus Rapinojan teoksissa vetää hiljaiseksi. Mieleen tulee ajatus, että kaikki tämä kauneus on luonnossa, kulkijan otettavaksi. Kauneutta löytyy metsänkulkijoiden papanoista, joiden muoto paljastaa jätöksen jättäjän. Kun hirven tai jäniksen papanoihin lisää suojakerroksen, käytössä on ”ketjuvarasto”. Taiteilija on tehnyt papanoista taivaalliset kruunujen ketjut, joiden alla voi tarkastella avaruutta. Unohtuiko jotain metsän pienimmistä? Ei, papanalamppujen vierellä on esittely punkin kehitysvaiheista.

Hämärähuoneessa on laatikoita, joissa on siemeniä, taiteellisessa ojennuksessa. Luonnontieteilijä oli vieraillut Huippuvuorilla, jossa on maailman siemenpankki. Hän esittelee, että siemenpankin voi rakentaa myös itse. Hiljaiset luonnon taideteokset ovat laatikoissaan, ihan vain esimerkkinä, mitä vaeltaja löytää.

 

Kuvassa on punaiset kengät, jotka on tehty puolukanlehdistä. Kengissä on korot ja kapeat kärjet.

Punaiset puolukanlehtikengät. Kuva: Anja Kuoppa

 

Ehkä puhuttelevin teoskokonaisuus on Kodittomien kriisi, joka esittelee avohakkuun jälkeenjättämät hädänalaiset pienet eläimet. Kurkistus naavakassiin näyttää, ketkä kaikki ovat  kodittomia (video elää laukun pohjalla).

Taidematka Anni Rapinojan töiden kanssa kannattaa. Kauneuskäsitys laajenee, mieli hiljenee. Rapinojan taide on kerroksellista ja siinä on muutos. Puolukanlehti ei kestä ikuisesti, pajunkissat kuolevat joskus, mutta nyt ne elävät taidemuseon salissa ja muistuttavat yhteisestä äitimaasta.

 

Anja Kuoppa

 

www.hameenlinnantaidemuseo.fi

Näyttely Luonnon helmassa Anni – Rapinoja

Avoinna 10.5.2020 saakka.