Below Zero -taidepalkinnon voittajaksi on valittu Anssi Kasitonni. Yli 23 000 euron arvoinen taidepalkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.
“Otan tämän upean palkinnon vastaan todella innoissani! Odotan innolla palkintoehdotukseni kehittämistä edelleen residenssin aikana Lontoossa”, sanoo Kasitonni.
Speed Records Helsinki Kunsthalle 2022. Kuva: Serlachius-museot
Below Zero on brittiläinen nykytaidepalkinto suomalaisille taiteilijoille, jotka ovat kehittymässä kansainvälisellä urallaan. Palkinnon järjestävät Beaconsfield-galleria, Suomen Britannian- ja Irlannin-Instituutti yhdessä Serlachiuksen kanssa. Beaconsfieldissa toteutettava teostuotanto käsittää luovan työn mentorointia residenssin aikana, näyttelyn Lontoossa sekä Serlachiuksella Mäntässä.
Kasitonnin veistokset ja videoteokset ovat monitasoisia ja itse käsityönä tehtyjä tuotantoja, jotka ovat täynnä huumoria ja viittauksia populaarikulttuuriin. Residenssin aikana Kasitonni aikoo ottaa teokseensa vaikutteita tutustumalla paikallisiin asukkaisiin ja etelälontoolaiseen mielenmaisemaan.
Beaconsfieldin taiteelliset johtajat David Crawforth ja Naomi Siderfin toteavat: ”Intensiivisen haastattelupäivän päätteeksi palkintoraati oli yksimielinen siitä, että Anssi Kasitonni hyötyisi eniten Below Zero -palkinnosta. Kasitonnilla on takanaan arvostettu ura taiteilijana, mutta hänen humoristisia veistoksiaan on nähty vain harvoin ulkomailla. Odotamme innolla, että pääsemme esittelemään tämän omapäisen taiteilijan brittiyleisölle.”
Speed Records Helsinki Kunsthalle 2022. Kuva: Serlachius-museot
Palkintoa haki tällä kertaa 86 suomalaista tai Suomessa asuvaa taiteilijaa. Valintaraatiin kuuluivat Beaconsfield-gallerian taiteelliset johtajat Naomi Siderfin ja David Crawforth, Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutin taideohjelman johtaja Karoliina Korpilahti sekä itsenäinen kuraattori Hannele Tilles.
Raati poimi palkintoehdokkaiksi kuusi taiteilijaa, jotka jatkotyöstivät avoimessa haussa esittelemäänsä ideaa. Kasitonnin lisäksi palkintoehdokkaita olivat Saara Ekström, Jaakko Pietiläinen, Vappu Rossi, Shubhangi Singh ja Maija Tammi. Raati oli vaikuttunut hakijoiden kovasta tasosta.
"Tämä on vasta Anssin toinen yksityisnäyttely ulkomailla. Suomalaiset pitävät häntä suuressa arvossa, sillä hänen teoksensa puhuvat hyvin suoraan suomalaiselle herkkyydelle. On jännittävää nähdä, miten taiteilija reagoi Lontoon kontekstiin ja miten hänen työnsä mukautuu siihen", sanoo Pauli Sivonen.
Palkinnon järjestävät Beaconsfield-galleria, Suomen Britannian- ja Irlannin-Instituutti yhdessä Serlachiuksen kanssa Mirisch & Lebenheim Charitable Foundation -säätiön tuella. Palkinnon aiempia voittajia ovat Jonna Kina, Tuula Närhinen ja Nastja Säde Rönkkö.
Speed boat (made with great speed) 2024. Kuva: Serlachius-museot
Below Zero on Isossa-Britanniassa tapahtuva taidepalkinto suomalaisille nykytaiteilijoille, jotka työskentelevät kansainvälisellä taidekentällä. Lontoon Beaconsfield-galleria, Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti ja Serlachius järjestivät neljättä kertaa kilpailun, jonka voittaja sai yli 23 000 euron arvoisen palkinnon sisältäen mentorointia, residenssin ja tilaustyön Beaconsfield-galleriaan. Serlachius Mäntässä tarjoaa lisäksi voittajalle mahdollisuuden residenssiin sekä näyttelyn.
Anssi Kasitonni on keksijä ja rakentaja, jonka teokset kumpuavat populaarikulttuurin marginaalista, skeittareiden ja mopopoikien osittain menneestä maailmasta. Teosten materiaalit ja tekniikat vaihtelevat. Pronssista valetut reliefit, hartsi- ja pahviveistokset sekä oivaltavat nukkeanimaatiot ovat Kasitonnia tutuimmillaan. Vaikka teokset ovat humoristisia, ne puhuvat myös tasa-arvon ja inhimillisyyden puolesta. Kasitonni valmistui Lahden ammattikorkeakoulun kuvataideolinjalta vuonna 2003. Suomen arvostetuin taidepalkinto, Ars Fennica, myönnettiin hänelle vuonna 2011.
Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti
Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti tukee suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymistä ja auttaa taiteilijoita, tutkijoita ja muita yhteiskunnallisia sekä kulttuurisia toimijoita luomaan kansainvälisiä verkostoja. Vuonna 1991 perustettu instituutti on voittoa tavoittelematon yksityinen säätiö, jota rahoittaa Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.
Beaconsfield-galleria
Vuonna 1994 perustettu Beaconsfield on kokeellisen taiteen tutkimiselle ja kehittämiselle omistautunut laboratorio. Se on tinkimätön tila, jonne ennakkoluulottomat taiteilijat ja yleisöt tulevat haastamaan itseään ja käsitystään siitä, mitä taide voi olla. Beaconsfield haluaa kannustaa riskien ottamiseen ja uusien ideoiden tutkimiseen.
Serlachius
Serlachius on yksi merkittävimmistä taidetoimijoista Suomessa. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ylläpitää museokokonaisuutta ja kuvataideresidenssiä Mäntässä. Serlachius tarjoaa palkinnon voittajalle residenssin ja näyttelyn tiloissaan.