Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon toteutussuunnitelma on valmistunut kahden vuoden hanketyön tuloksena. Monipuolisen ja kansainvälisesti erottuvan uuden museon ennakoidaan vahvistavan Helsingin ja Suomen vetovoimaa. Suunnitelman mukaan museo voisi avautua Helsingin Eteläsatamaan toteutettavassa uudessa museorakennuksessa 2030.
Museon uudisrakennusta varten on varattu hieno merellinen sijainti Helsingin Eteläsatamassa. Tällä hetkellä rakennuspaikka toimii paikoituskenttänä ja satamaan johtavana ajoalueena. Kuva: Suomen Arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö
Keväällä 2021 Suomen valtio ja Helsingin kaupunki käynnistivät yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kanssa hankkeen uuden valtakunnallisen arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamiseksi. Nyt julkaistu toteutussuunnitelma kuvaa museon toimintaa ja palveluja sekä esittää tiekartan museon toteuttamiseksi. Museon uudisrakennukselle on osoitettu paikka Helsingin Eteläsatamassa.
Uudesta arkkitehtuuri- ja designmuseosta suunnitellaan tulevaisuuden tekemisen museota, joka tarjoaa muotoilijoiden ja arkkitehtien työkalut kaikkien käyttöön. Museon arvioidaan vahvistavan suomalaisten luovien alojen merkitystä ja mahdollisuuksia myös kansainvälisesti. Monipuolista toimintaa täydentävät erilaiset palvelut, kuten kahvila, ravintola, kauppa ja kirjasto.
”Arkkitehtuuri- ja muotoiluperintömme Aalloista Angry Birdsiin, jugendista jääkiekkopaitaan, Nokiasta nanoselluun ja äitiyspakkauksesta älyvaatteisiin avautuu museossa elämyksellisellä tavalla. Ohjelmassa on kotimaisia ja kansainvälisiä huippunäyttelyjä sekä muita ajankohtaisia sisältöjä. Museosta tulee vetovoimainen kokonaisuus, jollaista ei löydy muualta”, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould.
Osana suunnitelman täytäntöönpanoa Arkkitehtuurimuseota ja Designmuseota ylläpitävät säätiöt kokoelmineen ovat sulautuneet uutta museota varten perustettuun Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiöön 1. tammikuuta 2024. Samalla museoiden toiminta on siirtynyt säätiön omistamalle AD-museo Oy:lle.
Museoon tehtävät investoinnit palautuvat julkiseen talouteen
Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen kertoo, että uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon taloudellinen malli on suunniteltu huolellisesti. Kaupungin, valtion ja yksityisten tahojen pääomalahjoituksilla luodaan vahva kivijalka museon toimintatalouden pitkäjänteiselle kehittämiselle.
”Säätiö vastaa museon varainhankinnasta ja hallitsee museon pääomia vastuullisesti. Myöhemmin julkistamme säätiön hankkeeseen keräämän yksityisen pääoman kokonaisuuden, joka on Suomen mittakaavassa vaikuttava”, Laitinen sanoo.
Suomen valtio, Helsingin kaupunki sekä joukko yksityisiä säätiöitä ja rahastoja ovat ehdollisesti sitoutuneet rahoittamaan museota Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiölle tehtävin pääomalahjoituksin. Helsingin kaupunki ja Suomen valtio lahjoittavat kumpikin säätiölle 60 miljoonaa euroa. Lisäksi säätiö kerää yksityisiltä tahoilta vähintään 30 miljoonaa euroa, jolloin säätiölle muodostuu vähintään 150 miljoonan euron pääoma. Pääoman tuotot mahdollistavat kansainvälisen huipputason toiminnan museolle toteutettavassa uudisrakennuksessa.
Museon aluetaloudellisia vaikutuksia koskevan selvityksen mukaan museoon tehtävät julkiset investoinnit palautuvat talouteen työllisyyden, palkkojen, kulutuksen ja verotuksen kautta.
Valtio on vahvistanut joulukuussa 2023 sitoutumisensa säätiön pääomittamiseen. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 29. tammikuuta. Päätöksen asiassa tekee kaupunginvaltuusto.
Rahoituspäätökset mahdollistavat kansainvälisen suunnittelukilpailun käynnistämisen Helsingin Eteläsatamaan sijoittuvasta uudesta museorakennuksesta. Rakennuksen laajuudeksi esitetään suunnitelmassa 9 000 m² (huoneala). Yhdessä uudistuvan Makasiinirannan alueen kanssa museo muodostaa kutsuvan kaupunkitilan Helsingin merelliseen keskustaan. Uusi museo voisi avautua suunnitelmassa esitetyn tavoiteaikataulun mukaan 2030.