Ikääntymistä juhlistava valtakunnallinen ARMAS-festivaali on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 16 000 euron avustuksen kulttuuripalvelujen digitalisoinnin pilotoimiseen ikääntyneille. Tuen avulla pystytään laajentamaan festivaalin tarjontaa ja parantamaan saavutettavuutta.
Teräsleidit-elokuva nähdään Armas-festivaalilla. Elokuva on vanhemman polven näyttelijöiden juhlaa. Kuva: Sami Kuokkanen/Helsinki-filmi.
- Tämä on tosi hieno asia festivaalille!, tapahtuman koordinaattori, tuottaja Raisa Karttunen Kiinteistö Oy Kaapelitalosta iloitsee.
- Avustuksen turvin pääsemme toteuttamaan yhteistyössä muun muassa Ateneumin taidemuseon, Miina Sillanpään säätiön ja Helsingin kaupungin kanssa taidepilotteja, jotka on suunniteltu erityisesti ikääntyneiden tarpeet ja osaaminen huomioiden.
Lisäksi festivaali tuottaa palvelukeskusten, hoivayksiköiden ja kotihoidon käyttöön opetusvideon, jossa neuvotaan kuinka digitaalisia lähetyksiä pääsee seuraamaan, ja kuinka pääsee myös itse osallistumaan niihin.
Koronavirus on rajoittanut poikkeuksellisella tavalla erityisesti ikäihmisten arjen elinpiirejä, päivittäisiä rutiineja, sosiaalisia kontakteja ja harrastuksiin osallistumista sekä myös koko kulttuurialaa.
Haasteet ovat maailmanlaajuisia. Festivaalin kansainvälisessä webinaarissa käsitellään koronaviruksen tuomia haasteita sekä keskustellaan maailmalla käytetyistä toimivista ratkaisuista. Webinaari järjestetään yhteistyössä Englannin, Japanin, Saksan ja Hollannin partnereiden kanssa.
- Kulttuurisen vanhustyön parissa tehtävää työtä ja ARMAS-festivaalia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan, Karttunen painottaa.
ARMAS on valtakunnallinen ikääntymistä juhlistava festivaali, joka järjestetään vuosittain lokakuun alussa. Tapahtuma nostaa esiin ikääntyneitä taiteilijoita ja tekee ikääntymisen teemoja näkyväksi taiteen keinoin.
ARMAS toimii sateenvarjo-organisaation tavoin, ja se yhdistää taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita. ARMAS -verkostossa on mukana 16 kuntaa, 20 taidealan toimijaa sekä 16 vanhusalan järjestöä.
Viime vuonna ARMAS-festivaalin aikana järjestettiin yli 250 tapahtumaa. Tänä vuonna festivaali on koronarajoitusten vuoksi pienimuotoisempi, mutta tapahtumia järjestetään edelleen eri puolilla Suomea.
Tarjolla on erityisesti musiikkia. Kanneltalolla kuullaan Elvistä ja Beatlesiä, Musiikkiteatteri Kapsäkki tarjoaa ilmaisia musiikkiesityksiä, ja Helsinki Early Music Festival tuo Kaarelaan ja Helsingin keskusta-alueelle elävää barokkimusiikkia. Muutkin taidemuodot ovat toki esillä. Esimerkiksi Turun taidemuseoon pääsee erityisesti muistisairaille suunnatuille Ajatushetki / Minnestimmen - etäkierroksille, ja Stoassa pidetään K-60 Burleski & Drag-työpaja. Vantaalla ja Tampereella esitetään elokuvia Teräsleideistä Pikku naisiin ja Metsäjätistä Aaltoon.
ARMAS-festivaali 1.-14.10.2020