Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 18.6.–20.9.2020 näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot. Kuinka kansainväliset nykytaiteilijat ovat inspiroituneet Euroopan taiteen klassikoista? Ja miksi juuri nämä taideteokset tunnetaan ympäri maailman? Näyttely esittelee ikonisten mestariteosten innoittamaa taidetta tämän hetken kiinnostavimmilta taiteilijoilta.
Näyttely Nationalmuseumissa, Tukholmassa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Mukana ovat mm. Marina Abramović, Jake ja Dinos Chapman, Nancy Fouts, Mark Karasick, Ola Kolehmainen, Jeff Koons, Joseph Kosuth, Sara Masüger ja Yinka Shonibare CBE. Ateneum avautuu yleisölle jälleen tiistaina 2. kesäkuuta 2020. Avautumisen yksityiskohdista tiedotetaan erikseen. Muutokset näyttelyaikatauluun ja oheistapahtumiin ovat mahdollisia.
Taiteilijoiden näkökulmat vaihtelevat mestarien ihailusta valkoisen miehen taidehistorian kyseenalaistamiseen
Länsimaisen taiteen historiaan kuuluu koko joukko taideteoksia, jotka ovat tunnettuja kautta maailman. Monet niistä käsittelevät antiikin myyttejä, Raamatun aiheita tai kuvaavat merkittäviä ihmisiä ja tapahtumia. Näyttely tarkastelee taidehistorian klassikkoteoksia ja tarinoita nykypäivän näkökulmasta. Kuuluisat maalaukset ja veistokset ovat innoittaneet nykytaiteilijoita, joiden näkökulmat vaihtelevat vanhojen mestarien ihailusta valtarakenteiden kriittiseen kyseenalaistamiseen.
"Taidetta ja taiteilijoita on kautta aikojen arvostettu merkittävinä yhteiskunnan rakentajina. Taiteen tarina on saanut uusia kierroksia esimerkiksi renessanssin aikana, kun yksittäisiä taiteilijoita nostettiin jalustalle. Myös 1800-luvun puolivälissä rakennetut kansalliset taidemuseot, ja niiden mukana Ateneum, loivat kaanoneita ja perustivat toimintansa siihen kuuluvien merkittävien taiteilijoiden esittelylle. Taide ei ole irti historiastaan ja siksi on merkityksellistä tuoda esiin, miten taiteen klassikot ilmenevät nykypäivän taiteilijoiden työssä”, kertoo yhtenä näyttelyn kuraattoreista toiminut Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.
Ola Kolehmainen: MVSEVM XI (Vihreä Ceasar), diptyykki (2020). Taiteilijan luvalla
Teoksia nähdään kansainvälisesti tunnetuilta suomalaisilta ja ulkomaisilta nykytaiteilijoilta
Leonardo da Vincin, Rafaelin, Rembrandtin ja muiden mestareiden teokset innoittavat nykytaiteilijoita edelleen tänä päivänä. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Marina Abramović, Jake ja Dinos Chapman, Mat Collishaw, Nancy Fouts, Jeff Koons, Wolfe von Lenkiewicz, Heikki Marila, Jarmo Mäkilä, Aurora Reinhard, Jenny Saville, Yinka Shonibare CBE, Sam Taylor-Johnson, Gavin Turk ja Koen Vanmechelen. Uusia teoksia näyttelyä varten ovat toteuttaneet Mark Karasick, Ola Kolehmainen, Joseph Kosuth ja Sara Masüger. Monipuolinen näyttely sisältää muun muassa maalauksia, veistoksia, installaatioita ja videoteoksia.
Museoiden läsnäolon näyttelyyn tuo valokuvataiteilija Ola Kolehmaisen uusi teossarja MVSEVM, jonka hän on kuvannut tätä näyttelyä varten Euroopan keskeisissä museoissa. Näyttelyssä nähdään myös valikoima teoksia Kansallisgallerian kopiokokoelmasta, joka sisältää eurooppalaisten mestareiden jäljennöksiä muun muassa Adolf von Beckeriltä, Magnus Enckelliltä, Helene Schjerfbeckiltä ja Venny Soldan-Brofeldtilta.
Näyttely oli ensin esillä Tukholman Nationalmuseumissa keväällä 2020. Sen pääkuraattoreita ovat FT Susanna Pettersson ja James Putnam. Ateneumin taidemuseon kuraattoreina ovat toimineet museonjohtaja, FT Marja Sakari ja intendentti Sointu Fritze.
Mark Karasick: navigoija (2018–19). Taiteilijan omistuksessa.Kuva: Mark Karasick
Susanna Petterssonin yhdessä Timo Huuskon ja Lene Wahlstenin kanssa toimittama näyttelyjulkaisu avaa monipuolisesti näyttelyn taustoja ja sitä, miksi juuri tietyt teokset ovat muodostuneet ehtymättömiksi inspiraation lähteiksi. Julkaisu on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Näyttelyyn liittyviä tapahtumia
Inspiraatio-luentosarja
Ateneum-salissa. Luentojen kieli on suomi. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.
To 27.8.2020 Aikakoneessa taiteen kanssa: inspiraatioketjuja antiikista nykypäivään. Museonjohtaja, FT Marja Sakari, Ateneumin taidemuseo.
To 3.9.2020 Mona Lisa mehumyyjänä ja muita tapauksia. Ikonisten taideteosten käyttö mainos- ja viihdemaailmassa. Intendentti Sointu Fritze, Ateneumin taidemuseo.
La 12.9.2020 Ikoniset teokset ja museoiden historia. Pääjohtaja, FT Susanna Pettersson, Nationalmuseum.