Amos Rex esittelee Birger Carlstedtin (1907 – 1975) elämäntyötä suuressa retrospektiivisessä näyttelyssä, joka käsittää taiteilijan koko tuotannon 1920-luvun abstrakteista kokeiluista aina 1950-luvulta alkaneeseen konkretistiseen kauteen saakka. Mukana on rekonstruktio legendaarisesta Le Chat Doré -kahvilasta.
Kuva: Amos Rex
Birger Carlstedt suunnitteli Suomen ensimmäisen funkkisinteriöörin Unioninkadulla vuonna 1929 avautuneeseen kahvilaan. Le Chat Doré -kahvilan sisustus rakennetaan näyttelyyn uudelleen. Kävijät voivat herkutella kahvilassa kieltolain tunnelmissa. Amos Rexin kokoelmiin perustuva näyttely ”Birger Carlstedt: Kultainen kissa” on esillä 11.10.2019 – 12.1.2020.
Birger Carlstedt – Modernismin haaste -teos julkistetaan näyttelyn yhteydessä. Suomeksi ja ruotsiksi saatavilla olevan kirjan ovat kirjoittaneet Amos Rexin asiantuntijat sekä taidehistorioitsijat Helsingin yliopistosta ja Åbo Akademista. Teos on ensimmäinen laaja ja kattava teos Carlstedtin tinkimättömästä ja monipuolisesta taiteesta sekä hänen omalaatuisesta persoonastaan.
Birger Carlstedt (1907–1975)
Birger Carlstedt oli suomalainen modernismin edelläkävijä, abstraktin taiteen uranuurtaja ja monilahjakas dandy, joka työskenteli maalauksen lisäksi mm. sisustussuunnittelun, muotoilun ja lavastuksen parissa. Hän seurasi ja osallistui aikansa taidekeskusteluihin, uskalsi tehdä valtavirrasta poikkeavia kokeiluja ja tutustui uusimpiin taidesuuntauksiin monilla matkoillaan. Hänen taiteessaan voidaan nähdä niin ekspressiivistä ja surrealistista kuin kubistista ja konkreettista ilmaisua.
Birger Carlstedt, Le Chat Dorén luonnos, 1920-luku-. Kuva: Amos Rex
Näyttelyssä legendaarinen kahvila
Le Chat Doré avasi ovensa 1929 – tasan 90 vuotta sitten. Suomenruotsalainen Birger Carlstedt oli nuori aloitteleva taiteilija, kun hän suunnitteli kahvion sensaatiomaisen modernin sisustuksen. Le Chat Doré säilyi jälkipolville vain guassisuunnitelmissa ja valokuvissa. Suomen taidehistoriassa kahvilan lattiamaalausta pidetään yhtenä ensimmäisistä konstruktivistista taideteoksista ja sisustusta yhtenä ensimmäisistä funktionalistisista kohteista. Sisustus edusti bauhauslaisuutta, jossa käyttötarkoitus ja lavastukselliset elementit yhdistyvät. Se oli alkupiste Carlstedtin kuvataitelijan uralle ja ennen kaikkea myöhemmälle 1940- ja 1950-luvun toiminnalle teatterilavastajana.
Le Chat Doré -kahvilan venäläinen kabinetti on toteutettu näyttelyyn lisätyn todellisuuden tekniikalla. Kyseessä oli yksityiskabinetin kaltainen ravintolatila, joka soveltui esimerkiksi pienemmän seurueen illallistilaisuuksiin. Luonnoksista ja valokuvista nähdään tilan kasettikatto, keinovaloikkuna ja Carlstedtin käsialaa oleva seinämaalaus, joka poikkesi vaikutteiltaan modernista kahvilatilasta ja varsinkin sen abstraktista lattiamaalauksesta. Kabinettiin pystyy tutustumaan älylaitteeseen ladattavalla, ilmaisella Arilyn-sovelluksella. Venäläisen kabinetin AR-sovellus on toteutettu yhteistyössä Arilynin kanssa, Danske Bankin tuella.
Näyttely esittelee Carlstedtin kaikkein varhaisimmat 1930- ja 1940-luvulla tehdyt maalaustaiteelliset kokeilut, sekä seuraa hänen kiehtovaa kehitystään täysiveriseksi abstraktikoksi. Musiikki näytteli keskeistä osaa niin Carlstedtin abstraktissa, konkretistisessa maalaustaiteessa kuin hänen henkilökohtaisessa elämässäänkin avioliitossa konserttipianisti France Ellegaardin kanssa.
Näyttely perustuu Amos Rexin kokoelmaan, joka on saatu testamenttilahjoituksena Birger Carlstedtilta ja hänen puolisoltaan. Näyttelyä on lisäksi täydennetty tärkeillä kotimaisilla ja ulkomaisilla lainoilla.
Birger Carlstedt: Kultainen kissa
11.10.2019 – 12.1.2020
Amos Rex, Helsinki
Birger Carlstedt: Modernismin haaste
Susanna Aaltonen, Rauno Endén, Liisa Kasvio, Tuomas Laulainen, Marie-Sofie Lundström, Synnöve Malmström
Kustannusosakeyhtiö Parvs
Amos Rex
2019
216 sivua, 155 kuvaa