Charlie Chaplinin klassikkoteos Diktaattorin teatteriversio saa Suomen kantaesityksensä Mikkelin Teatterissa lauantaina 30.9.2023. Diktaattorin teatteriin sovitetun version ohjaa teatteriohjaaja ja dramaturgi Snoopi Siren, pääosia näyttelee Juha Pulli.
Juha Pulli Mikkelin Teatterin edessä. Kuva: Anna-Katri Hänninen
Charlie Chaplinin vuonna 1940 ensi-iltansa saanut Diktaattori (The Great Dictator) oli Chaplinin ensimmäinen varsinainen äänielokuva ja sen esitys kiellettiin aluksi monessa maassa teoksen Saksaan ja Hitleriin tekemien varsin selkeiden viittausten takia. Elokuvasta tuli kuitenkin todella suosittu, ja nykyään se lukeutuu kaikkien aikojen merkittävimpien klassikkoelokuvien joukkoon.
Saksaa paljon muistuttavaan kuvitteelliseen Tomaniaan sijoittuva Diktaattori on edelleen valitettavan ajankohtainen ja pysäyttävä teos, joka samaan aikaan naurattaa, mutta laittaa myös syvästi pohtimaan ihmiseen ahneutta, julmuutta ja vallan väärinkäyttöä.
Diktaattorin elokuvakäsikirjoituksen on tehnyt Charlie Chaplin, joka myös aikoinaan esitti molempia pääosia itse. Teatteriin sopivan version elokuvasta on tehnyt Nikolaj Cederholm, jonka ohjaama esitys sai ensi-iltansa Kööpenhaminassa vuonna 2018. Mikkelissä nähtävän version käsikirjoituksen on suomentanut Aino Piirola.
Diktaattorin Suomen kantaesityksen ohjaa teatteriohjaaja ja dramaturgi Snoopi Siren, joka on viime vuosina ohjannut muun muassa suurmusikaalin West Side Story Jyväskylän kaupunginteatterissa.
-Ohjaajan näkökulmasta Chaplinin Diktaattori on monellakin tapaa palkitseva teos ohjattavaksi. Kun teos on mittasuhteiltaan valtava ja resurssit rajalliset, korostuu tekijöiden luovuus ja innovatiivisuus, jotta illuusio kokonaisesta valtakunnasta ja maailman poliittisesta kaaoksesta saadaan luotua. Innostunut ja energinen työryhmä pelaa hienosti ja pelotta teatterileikkiä tarkoituksenaan kirvoittaa spontaani nauru, jonka taustalla piilee tietenkin valtava tragedia. Toivoaksemme tämä ristiveto herättää ajatuksia ihmisyyden perimmäisistä kysymyksistä. Sota on kauhea ja valitettavan ajankohtainen asia ja Chaplinin mestarillinen ja piikikäs komedia on yksi tapa käsitellä tätä painavaa tragediaa, sanoo Snoopi Siren.
Pääosia, Hynkeliä ja juutalaista parturia, esittää Mikkelin teatterissa vierailijana nähtävä näyttelijä Juha Pulli. Teatterikorkeakoulusta vuonna 2015 valmistunut Pulli on aiemmin nähty mm. Turun kaupunginteatterin kehutussa Amadeus-näytelmässä sekä useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa (mm. Pohjoisen tähti, Poromafia, Huonot naiset).
- Diktaattorin kaksoispääroolin näytteleminen on mahtava haaste ja mahdollisuus. Olen hyvin kiitollinen, että saan näytellä näin monipuoliset roolit ja vieläpä Mikkelin teatterin positiivisen ja luovan työryhmän kanssa. Harjoituksissa on naurettu paljon ja ideoita lentelee jatkuvasti. Lopputuloksesta tulee varmasti hauska ja vauhdikas. Ja vaikka ollaan vahvasti komedian äärellä, ei voi sivuuttaa historiaa, jota Diktaattorin tarina peilaa. Historiasta pitää puhua ettei se unohdu, vaikka sitten komedian keinoin. Diktaattorin ajankohtaisuus syntyykin juuri vallanhimosta ja siitä mitä se voi saada aikaan, kommentoi Juha Pulli
Dikaattorin toinen vieraileva näyttelijä on Heeringiä esittävä Aapo Oranen. Muissa rooleissa lavalla nähdään Mikkelin Teatterin oma väki. Hannaa esittää Tuuli Anikari, Napolinia Vintte Viitanen, Garbagea ja Jaeckelia Risto Kopperi sekä Mannia Janne Kyyhkynen. Lisäksi lavalla ovat Tuomas Turkka, Riina Uimonen ja Marjaana Manninen.
Diktaattorista:
Eletään ensimmäisen maailmansodan jälkeistä aikaa. Tomanian valtakuntaa hallitsee diktaattori Adenoid Hynkel. Maailman valloituksesta ja puhtaasta arjalaisesta rodusta haaveilevalla Hynkelilla on täydellinen kaksoisolento, muistinsa menettänyt juutalainen parturi.
Muistinsa sodassa menettänyt juutalainen parturi palaa kotikonnuilleen autuaan tietämättömänä maailman menosta. Pian hän on napit vastakkain Hynkelin katuja partioivien joukkojen kanssa. Tapahtumiin puuttuvat lisäksi syvästi juutalaisia vihaava Garbitsh, lihava sotamarsalkka Herring sekä Bacterian yksinvaltias Banzino Napaloni.