Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 08.11.2023

Emma Fältin Kuunteluasentoja on ensimmäinen ääniteos Espoon Karakallion taidealueella lähiömetsässä

Kuunteluasentoja-teoksessa taiteilija Emma Fält kulkee itselleen vieraalla seudulla ja tarttuu kysymyksiin, jotka koskettavat meistä useimpia. Karakalliossa taltioidun äänen lisäksi teoksen äänimaisemassa kuullaan Fältin maailmalta keräämää materiaalia sekä kuulijan lähelle tulevaa kirjoittamisen ja piirtämisen ääntä. Teos on Karakallion taidealueen ensimmäinen kuunteluteos.

Kuvassa on iso kivi metsässä  ja siihen on kiinnitetty A4-kokoinen, metallinen laatta. Siinä on otsikko Kuunteluasentoja ja ohjetekstiä muutamalla rivillä ja QR-koodi.

Emma Fält, Kuunteluasentoja. Kuva: Karakallio Creative

 

Taiteilija Emma Fältin julkinen ääniteos Kuunteluasentoja on julkaistu Karakallion taidealueelle Espooseen. Teoksessa Fält käsittelee sitä, millaisesta paikasta käsin tarkastelemme maailmaa ja miten se vaikuttaa kokemukseen eri elinympäristöistä. Teoksen äänimaisema on toteutettu piirtäen, kävellen ja Karakalliota tunnustellen. Alueella taltioidun äänen lisäksi teoksessa kuullaan eri ympäristöissä äänitettyä materiaalia.

”Teoksen keskiössä on lähiömetsä. En valinnut paikkaa etukäteen, vaan menin alueelle ja tutkin, mitä se minulle ehdottaa. Paikka on mielestäni hieno esimerkki suomalaisesta lähiöstä, jonka metsässä kookas asumus, kerrostalo ikkunoineen, kurkistaa mäntyjen takaa. Täällä uneliaat betoniseinät, tallatut polut ja puut keskustelevat keskenään”, kertoo Fält.

Kuopiolainen Fält on monialainen taiteilija, jonka taiteellinen työ liittyy kuunteluun, dialogiin ja kohtaamiseen. Syksyllä 2022 Fält vietti viikon Karakalliossa suunnitellen teostaan. Itselleen tuntematonta seutua hän lähestyi ulkopuolisen silmin. Ympäristön ollessa kuitenkin monella tapaa tutun tuntuinen toi se vierailuun ja pohdintoihin oman sävynsä. Päivät kuluivat piirtäen, kuunnellen, kävellen ja tutustuen. Kokemuksen pohjalta syntynyt Kuunteluasentoja koostuu ääniteoksen lisäksi viime keväänä toteutetuista vuorovaikutteisista työpajoista sekä Fältin kirjoittamasta kirjeestä alueen asukkaille.

Ääniteoksessa keskeisenä on kertoja, joka liikkuu itselleen vieraalla asuinalueella ja pohtii kuuntelemisen, paikan ja oman olemisen kysymyksiä: miltä tuntuu olla minä tässä ympäristössä ja millaiset asiat siihen vaikuttavat? Teksti on omakohtainen, mutta ei keskity taiteilijaan itseensä, vaan keneen tahansa kulkijaan maailmassa. Kuulijan lähelle tuleva piirtämisen ja kirjoittamisen ääni on yksi tapa esittää kertojan kehollista kokemusta. Välillä piirtäjä matkii sitä, mitä kuulee tai tuntee ympärillään ja välillä taas ottaa siihen kontaktia.

”Mietin tämän teoksen kohdalla paljon maailman tilaa ja sitä, miten ajattelemme omia henkilökohtaisia ra

jojamme tai esimerkiksi valtioiden ja alueiden rajoja.”

33 minuutin pituinen ääniteos on kuunneltavissa QR-koodin kautta älypuhelimella ja kuulokkeilla. Teos on sijoitettu Karakallion taidealueelle Suohaukantie 1 kohdalta Karaportille lähtevälle metsäpolulle.

”Tämän teoksen tekeminen oli pitkälti ajattelua ja ihana pysähtymisen paikka kaiken muun keskellä. Odotin kauan ennen kuin tartuin materiaaliin ja teoksesta tuli tällainen vain koska aika salli sen”, kuvailee Fält projektin kanssa työskentelyä.

“Toivon, että kuulija ottaa paikan kiveltä tai puistonpenkiltä, tai jos jalat vetävät polulle, niin kävelee kuuntelun ajan alueella. Halutessaan kuulija voi myös seurata, mitä kertoja ehdottaa ja kokeilla itse.”

Hankkeen taidekoordinoinnista ja tuotannosta vastasi Karakallio Creative.