Hyppää pääsisältöön
Amusa Kulttuuritori
/ 05.12.2013

Sisäasiainministeriön uudet liputusvideot antavat ohjeita lipun käsittelyyn ja liputtamiseen - Katso videot

Liputuskulttuuri Suomessa on sallivaa ja liputtaa voi aina, kun siihen on aihetta. Joitakin sääntöjä on kuitenkin olemassa.

Sisäasiainministeriö on julkaissut kaksi liputusvideota, jotka antavat ohjeita hyvään, lippua kunnioittavaan lipun käsittelyyn ja liputtamiseen.

Suomen lippu. Kuva: cc-by-sa Niiranen.fi
Suomen lippu. Kuva: cc-by-sa Niiranen.fi

Liputuspäivän ABC -videossa kerrotaan lipun nostosta ja laskusta sekä annetaan ohjeet lipun viikkaamiseen kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Suruliputusta käsittelevä video kertoo, milloin ja missä suruliputus toteutetaan ja miten lipun nosto puolisalkoon ja lipun lasku tapahtuvat oikein. Videot on julkaistu suomeksi ja ruotsiksi.

Liputuspäivän ABC -video, sisäasiainministeriö.

Liputtaa voi muulloinkin kuin liputuspäivinä

Liputuspäivät jaetaan virallisiin liputuspäiviin ja muihin liputuspäiviin. Liputuspäivien peruste on erilainen. Viralliset liputuspäivät on määritelty asetuksessa liputtamisesta Suomen lipulla. Muut liputuspäivät ovat päiviä, jotka Helsingin yliopiston almanakkatoimisto on merkinnyt Valtiokalenteriin.

Vuosittaisia virallisia liputuspäiviä on kuusi. Lisäksi virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Muita liputuspäiviä on kolmetoista.

Ohjeet suruliputukseen, sisäasiainministeriö.

Muulloinkin kuin kalenteriin merkittyinä liputuspäivinä voi liputtaa. Lipun voi nostaa salkoon aina, kun katsoo siihen olevan aihetta. Yksityinen kansalainen voi liputtamalla juhlistaa esimerkiksi perhejuhlia tai nostaa lipun salkoon vieraiden kunniaksi. Sama oikeus liputtaa on myös yrityksillä ja yhteisöillä.

Liputusvideot ja lisätietoa liputtamisesta www.intermin.fi/liputus