Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.03.2020

Helsingin Kaupunginteatteri katsoo syksyyn - kantaesityksinä Lauri Maijalan ohjausta ja Märta Tikkasen tekstiä

Helsingin Kaupunginteatteri suuntaa katseen syksyyn. Suuren näyttämön syyskauden avaavien musiikkiteatteriesitysten Päiväni murmelina ja Tatu ja Patu Helsingissä lisäksi syyskaudella nähdään myös uutta kotimaista draamaa, Lauri Maijalan ohjaama Punaorvot  pienellä näyttämöllä ja Arena-näyttämöllä Toinen pullo cavaa jatkaa tarinaa ystävyydestä ja unelmien vanhainkodista. Ystävyys on aiheena myös studio Pasilassa, kun ensi-iltansa saa Sari Siikanderin ohjaama Illallinen ystävien kesken. Lilla Teaternissa jo julkistetun Once-musikaalin lisäksi Suomen kantaesityksensä saa Märta Tikkasen Män kan inte våldtas eli Miestä ei voi raiskata.

 

”Haluamme uskoa, että selviämme koronakaaoksesta ja syksyllä esitystoiminta jatkuu normaalisti ja pääsemme tarjoamaan yleisöllemme huikeita elämyksiä kaikilla näyttämöillämme”, sanoo teatterinjohtaja Kari Arffman.

 

Kuvassa on vasemmalla Maria Lund ja oikealla Lari Halme.  Halmeella on kädessään pyöreä kuva, jossa on miehen ja naisen kuva.

Päivä murmelina, Maria Lund ja Lari Halme. Kuva: Robert Seger / Teemu Kavasto

 

Anneli Kannon kirjoittama ja Lauri Maijalan ohjaama ja sovittama Punaorvot saa kantaesityksensä 3. syyskuuta pienellä näyttämöllä. Uutuusnäytelmä käsittelee koskettavasti syvää kansallista traumaa ja vaiettua ajanjaksoa Suomen historiassa sisällissodan jälkeen. Kansakunta oli jakautunut, ja maassa oli sodan jäljiltä lähes 25 000 punaorpoa, joita valtioelitiin johdolla siirrettiin kaupungeista ideologisesti parempiin kasvuoloihin Pohjanmaalle.

Näytelmä kertoo Helsingin Kalliossa asuvasta perheestä, jonka isä on kuollut sodan jälkiselvittelyissä ja äiti joutuu luopumaan lapsistaan, koska ruokaa ei riitä kaikille. Äidinrakkaudesta, toivosta ja anteeksiannosta kertova tarina antaa äänen niille, jotka olivat täysin syyttömiä ympäröiviin tapahtumiin.

Äidin roolissa nähdään Riistapolusta (2019) tuttu Ella Mettänen, lapsina Antti Autio, Anna Böhm ja Venla Reimaluoto sekä muissa rooleissa Riitta Havukainen, Miika Laakso, Kari Mattila, Leena Rapola ja Marjut Toivanen. Lavastuksen on suunnittelut Janne Vasama ja puvut Tiina Kaukanen.

Menestysnäytelmä Pullo cavaa ja aurinkoa (2018) saa jatkoa 10. syyskuuta alkaen, kun yhteisöllisen ja yksilöllisen vanhainkodin Portugaliin perustanut tuttu hurmaava naisnelikko palaa Arena-näyttämölle. Riittävätkö cavan innoittamat, alkuhuumassa laaditut vanhat säännöt ohjaamaan yhteiseloa vielä kahden vuoden yhteisasumisen jälkeen? Lämpimästi ja hauskasti aikuisten ihmisten elämästä, ystävyydestä ja ikääntymisestä kertova Toinen pullo cavaa on uusi, itsenäinen teos, jonka voivat nauttia nekin, jotka eivät ensimmäistä pulloa siemailleet.

 

Kuvassa on kolme lasta kumpareen päällä ja heillä on päällään punaiset takit.

Punaorvot. Kuva: Robert Seger

 

Helena Anttosen kirjoittaman, lämpimän ja oivaltavan komedian ohjaa Milko Lehto, ja ensimmäisestä osasta tutut näyttelijät Aino Seppo, Eija Vilpas, Heidi Herala ja Jaana Saarinen saavat nyt seurakseen Eero Saarisen ja Joel Hirvosen. Lavastuksen on suunnitellut Katariina Kirjavainen ja puvut Sanna Levo.

Ystävyys on aiheena myös studio Pasilan uutuudessa 17. syyskuuta alkaen. Pulizer-palkittu (2000) ja elokuvanakin (2001) tunnettu lllallinen ystävien kesken (Dinner With Friends, 1998) on Sari Siikanderin ensimmäinen ohjaus Helsingin Kaupunginteatterissa. Donald Marguliesin kirjoittaman näytelmän on suomentanut Aleksi Milonoff.

Illallinen ystävien kesken käsittelee tunnistettavasti ja huumoria unohtamatta yhden pariskunnan eroa ja tarjoaa sydämeen käyvää verbaalista ilotulitusta. Miten ero vaikuttaa ympärillä oleviin? Onko parisuhde vain parin suhde vai onko vanhojen ystävien tarpeen valita erossa puolia? Miltä oma avioliitto tuntuu, kun toiset eroavat ja löytävät uusia rakkauksia?

Rooleissa nähdään Risto Kaskilahti, Pihla Penttinen, Carl-Kristian Rundman ja Ursula Salo. Lavastuksen on suunnitellut Janne Siltavuori ja puvut Elina Vättö.

Kaupunginteatterin ruotsinkielisellä Lilla Teaternin näyttämöllä nähdään 5. syyskuuta alkaen Märta Tikkasen ikoniseen Miestä ei voi raiskata -romaaniin (1975) pohjautuva ja myös Jörn Donnerin ohjaamana elokuvana (1978) klassikoksi muodostunut Män kan inte våldtas. Tukholman kaupunginteatterissa kantaesityksensä vuonna 2019 saaneen ja nyt ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävän näytelmän on dramatisoinut Lo Kauppi, ja sen ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Sara Giese.

Päähenkilö Tova Randers juhlii 40-vuotissyntymäpäiväänsä Helsingissä vuonna 1975 ja joutuu ravintolaillan päätteeksi raiskatuksi. Tova epäilee koskaan saavansa oikeutta poliisilta. Niinpä hän päättää kostaa raiskaajalleen ja alistaa tämän samalle väkivallalle ja nöyryytykselle, jonka kohteeksi itsekin joutui. Mutta voiko miestä raiskata?

Tova Randersin roolissa nähdään ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterissa vieraileva Minttu Mustakallio ja muissa rooleissa Ulriikka Heikinheimo, Robert Kock, Pia Runnakko, Joachim Wigelius ja Alexander Wendelin. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Sven Haraldsson.  Esitys tekstitetään suomeksi.

HKT:n syyskauden ohjelmistossa jatkavat studio Pasilassa ikisuosikki Kiviä taskussa ja perinteikäs stand up -klubi Club act!one. Pienellä näyttämöllä jatkaa Kari Heiskasen hirtehinen komedia Stalinin suloinen ruoska. Loppusyksyn 2020 ohjelmisto julkaistaan näytäntövuoden avajaisissa 11.8.2020.

Seuraavat ensi-illat Helsingin Kaupunginteatterissa:

27.8.2020 Päiväni murmelina suurella näyttämöllä, ohj. Samuel Harjanne
3.9.2020 Punaorvot pienellä näyttämöllä, ohj. Lauri Maijala
5.9.2020 Män kan inte våldtas Lilla Teaternissa, ohj. Sara Giese
9.9.2020 Tatu ja Patu Helsingissä suurella näyttämöllä, ohj. Sami Rannila
10.9.2020 Toinen pullo cavaa Arena-näyttämöllä, ohj. Milko Lehto
17.9.2020 lllallinen ystävien kesken studio Pasilassa, ohj. Sari Siikander