Aina yhtä rakastettava Hessu Hopo saapasteli julkisuuteen ensi kertaa vuonna 1932 mustavalkoisessa Mickey’s Revue -elokuvassa.
Nykyään Hessu tunnetaan ainakin Suomessa parhaiten varmasti sarjakuvista, joissa hän parhaan kaverinsa Mikki Hiiren uskollisena aisaparina johdattaa usein vahingossa Mikin oikeille jäljille kiperiä rikosjuttuja ratkottaessa. Hessu-faneja hemmotellaan nyt oikein kunnolla: tällä viikolla ilmestyvä Hessu Hopon juhlakirja on täynnä hessumaisen hauskoja seikkailuja, joista suuri osa on Suomessa ennen julkaisemattomia.
Hessu Hopo tänä päivänä. Kuva: Disney.
Tänä vuonna tulee kuluneeksi kokonaiset 80 vuotta siitä, kun Hessu Hopo seikkaili valkokankaalla ensimmäistä kertaa. Kyseessä oli toukokuussa 1932 valkokankaille saapunut Disneyn mustavalkoinen piirroselokuva Mickey's Revue, jossa Mikin ja kumppanien iltamaesitystä saapuu seuraamaan pähkinöitä äänekkäästi rouskutteleva ja väärissä paikoissa hekotteleva takametsien mies. Alun perin Hessu tunnettiin ”Dippy Dawgina”, mutta jo 1936 hahmo sai uuden nimen ”Goofy”. Meillä Suomessa hahmo on alusta asti tunnettu Hessu Hopona. Myöhemmillä vuosikymmenillä Hessu seikkaili lukuisissa Disneyn lyhytelokuvissa yhdessä Aku Ankan ja Mikki Hiiren kanssa ja oli myös päähenkilönä useissa kymmenissä elokuvissa.
Luonteenomaisesta ”Höhöö!”-naurustaan tunnettu Hessu on loputtoman hyväsydäminen mutta toisinaan hieman hölmöilevä veikko, joka seikkailee usein Mikki Hiiren aisaparina salapoliisitarinoissa. Hessun ajatuskulut noudattavat joskus aivan omaa logiikkaansa, ja välillä hänen päähänpistonsa ja yllättävät lausahduksensa johtavatkin parivaljakon odottamatta oikeille jäljille. Vaikka Hessun ulkonäkö on vuosikymmenten varrella muuttunut, ei turha älyllisyys ole koskaan iskostunut hänen olemukseensa. Sammumaton optimismi ja kyky kääntää tohelointi voitoksi on vienyt sympaattista hujoppia menestyksellisesti vuosikymmenestä toiseen.
”Hessu on aina ollut mutkaton, simppeli veikko, joka tuo tarinaan kuin tarinaan vapauttavan koomisen elementin. Hän on klassinen sivuhahmo, joka täydentää erinomaisesti joskus ärsyttävänkin terävän toverinsa Mikki Hiiren olemusta. Hessu on Ankkalinnan muuta vakiojoukkoa rennompi myös kielenkäytöltään: hän sanoo reilusti mä ja sä eikä muutenkaan perusta turhasta tärkeilystä,” toteaa Sanoma Magazines Finlandin sarjakuvakirjojen päätoimittaja Riku Perälä.
Juhlakirjalla nimekäs tekijäkaarti
Tällä viikolla julkaistava Hessu Hopon juhlakirja kokoaa yhteen joukon klassisia ja harvoin nähtyjä, hessumaisia tarinoita juhlistaen näin pyöreitä vuosia täyttävää pitkänhuiskeaa sankaria. Kovakantinen 224-sivuinen kirja sisältää legendaaristen tekijöiden klassisia Hessu-sarjakuvia, joista suuri osa on Suomessa ennen julkaisemattomia.
Hessu viettää syntymäpäiviään parhaassa mahdollisessa seurassa. Unohtumattomista Mikki-sarjakuvistaan tunnetun Floyd Gottfredsonin pitkä tarina Riimittäjä ja atomivarjo (1952) vie lukijan aikamatkalle 1950-luvun atomiajan tunnelmiin. Italomaestro Romano Scarpa ja arvostettu Mikki-piirtäjä Paul Murry tarjoavat myös parasta osaamistaan Hessun alter egon Superhessun hulvattomissa seikkailuissa. Hessumaisen elämän monipolvisuutta valottavat myös käsikirjoittaja Carlo Chendin ja piirtäjä Luciano Bottaron yhteistyönä syntyneet tarinat, joissa Hessu ja Hekla Velho ottavat mittaa toisistaan – ja samalla Hekla-paran hermoista. Kokonaisuuden kruunaavat Manuel Gonzalesin hykerryttävät yksisivuiset sunnuntaisarjat.
Hessu Hopon juhlakirja on tarjolla kirjakaupoissa ja Aku Ankan verkkokaupassa https://kauppa.akuankka.fi. Kirjan suositushinta on 59 euroa.
Lisätietoja:
Riku Perälä, päätoimittaja, sarjakuvakirjat
Mika Äärilä, toimittaja, sarjakuvakirjat
Sanoma Magazines Finland Oy
puh. (09) 1201, riku.perala@sanomamagazines.fi; mika.aarila@sanomamagazines.fi
Aku Ankka esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1934 lyhytelokuvassa. Pian hahmo alkoi seikkailla myös sarjakuvastripeissä, ja 1940-luvulla se sai oman lehden. Suomessa Aku Ankka -lehti ilmestyi ensi kertaa joulukuussa vuonna 1951. Lehden levikki nelinkertaistui ensimmäisten viiden vuoden aikana. Nykyään Aku Ankan levikki on 302 943 (LT 2011), ja sillä on viikoittain noin 1,3 miljoonaa lukijaa. Aku Ankka-lehti kuuluu Suomen johtavan aikakauslehtikustantajan Sanoma Magazines Finlandin valikoimaan www.sanomamagazines.fi
Hessu Hopon evoluutio. Kuva: Disney.