Pettymys oli vuosi sitten käsinkosketeltavaa, kun Lumikuningatar-jääbaletti jouduttiin viime hetkellä siirtämään koronarajoitusten takia. Nyt suomalaisesta sisusta ja rohkeudesta ammentava Suomen kaikkien aikojen suurin esittävän taiteen teos näkee vihdoin päivänvalon Tampereella. Myös kansainvälisen areenakiertueen neuvottelut ovat käynnissä.
Suomen kaikkien aikojen suurin esittävän taiteen tuotanto Lumikuningatar saa ensi-iltansa Tampereen Nokia Arenalla perjantaina 30. joulukuuta 2022. Koronarajoitusten takia vuodella eteenpäin siirretty koko perheen jääbaletti kertoo hädässä olevien auttamisesta ja ystävyyden parantavasta voimasta lämpimästi ja huumoria unohtamatta.
Osa Lumikuningatar-julisteesta. Kuva: Saara Salmi
Lumikuningatar pohjautuu tanskalaisen H.C. Andersenin vuonna 1844 ilmestyneeseen samannimiseen satuun. Andersen sijoitti klassikkotarinansa myyttiseen Suomen Lappiin, ja uuden version ytimessä onkin suomalaisuus, Andersenin tavoin ulkopuolelta tarkasteltuna. Jääbaletin on konseptoinut ja käsikirjoittanut Cirque du Soleil -sirkuksen luovana johtajana toiminut kanadalainen Melissa A. Thompson, joka tunnustautuu oikeaksi Suomi-faniksi.
”Lumikuningatar on oikeastaan kaikin tavoin ylistys kuuluisalle suomalaiselle sisulle. Saimme viime vuonna tiedon esitysperiodin siirtymisestä kuusi päivää ennen maailmanensi-iltaa keskelle viimeisiä pukuharjoituksia. Kuten arvata saattaa, uutinen oli kova isku esiintyjille ja työryhmälle. Mutta sitkeydellä ja rohkeudella tämä jäinen feenikslintu nousee tuhkasta entistä ehompana. Teos on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä, sillä se toi minut rakastamaani Suomeen ja osaksi tätä lannistumatonta tiimiä, joka on kokenut yhdessä paljon. Koska jääbaletti on taidemuoto, jossa on vain vähän puhuttua dialogia, uskon, että Lumikuningattaren ainutlaatuinen visuaalisen tarinankerronnan muoto tavoittaa ja houkuttaa laajaa yleisöä”, Thompson kertoo.
Taiteelliselle työryhmälle, johon kuuluvat Thompsonin lisäksi muiden muassa säveltäjä Tuomas Kantelinen, ohjaaja ja koreografi Reija Wäre, visualisti ja valosuunnittelija Mikki Kunttu ja pukusuunnittelija Erika Turunen, oli alusta asti selvää, että tuotannolla tavoitellaan korkeatasoista, uudenlaista taidemuotoa ja uusia yleisöjä niin Suomessa kuin maailmalla. Tuotanto on saanut taakseen merkittäviä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ja herättänyt laajaa kiinnostusta Euroopassa, jossa sitä myy huippuartistien (mm. Radiohead, Duffy, Jamiroquai, A-ha) agenttina tunnettu englantilainen Angus Baskerville.
”Lumikuningatar on yksi visuaalisesti, taiteellisesti ja sisällöllisesti kunnianhimoisimmista hankkeista, joita olen urallani kohdannut. Tällaista areenaympäristöön rakennettua teosta ei ole missään markkinoilla tarjolla, ja siksi teoksella on suurta potentiaalia kansainvälistä kiertuetta ajatellen. Suomalaisuus on maailmalla trendikästä ja teoksen pohjoismaalaista arvopohjaa heijastavat teemat heikompien auttamisesta ajankohtaisempia kuin koskaan. Olemme käyneet erittäin lupaavia keskusteluja Iso-Britannian ja Euroopan suurimpien areenojen kanssa”, Baskerville paljastaa.
Lähes 500 ammattilaisen yhteistyön tulos
Kotimaista areenatuotantoa on vuodesta 2019 tähän päivään mennessä ollut tekemässä 498 eri alojen ammattilaista ompelijoista videotuottajiin ja luistelijoista jääkiekkoilijoihin. Luistelun lisäksi esityksessä nähdään runsaasti erilaisia tanssityylejä ja huipputanssijoita erityisillä jääkengillä varustettuna. Vasta 20-vuotias Sofia Ruija valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan ja -baletin Balettioppilaitokselta keväällä 2021. Ruija on nuoresta iästään huolimatta monelle tuttu television suosituimmista ohjelmista (mm. UMK, Emma Gaala) ja areenatason esityksistä (mm. Mestarit-kiertue).
”Lumikuningatar-jääbaletissa mukana olo on tarjonnut minulle mahdollisuuden tarkastella ja ymmärtää rajapintojen häilyvyyden merkityksiä. Monia eri liikkumistapoja yhdistävässä suurtuotannossa on joukko tekijöitä, joiden ymmärrys liikenopeudesta ja -paikasta tilassa on toisistaan poikkeava. Tanssijana minua haastaa 360-asteisen areenanäyttämön hahmotus niin esiintyjien kesken jäällä kuin suhteessa yleisöön”, Ruija kertoo.
Suomen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista ovat mukana pitkän NHL-uran tehnyt Niklas Hagman, Tappara-ikoni Pekka Saravo sekä Suomen maajoukkueiden kapteeneinakin toimineet Jenni Hiirikoski ja Marko Anttila. Lumikuningattaren roolin luistelee Suomen kaikkien aikojen menestynein yksinluistelija Laura Lepistö, joka tekee roolin myötä odotetun paluun jäälle. Sadun Lumikuningatar on jäinen noita, joka on tylyn kuorensa alla haavoittuvainen ja yksinäinen. Lepistölle teoksen teemat ystävyydestä ja siitä, että ketään ei jätetä yksin, ovat tärkeitä.
”Ystävyys on aina tärkeä teema ja tällä hetkellä maailman tilanteeseen peilaten erittäin ajankohtainen. Meistä esiintyjistä ja työryhmästä hioutui viime vuoden harjoitusjaksolla tiivis, monikulttuurinen yhteisö, ja minusta on hienoa, että voimme tämän teoksen kautta tuoda iloa lapsille ja aikuisille ja olla osaltamme tekemässä yhdessä jotain arvokasta”, Lepistö kertoo.
Ennen Lumikuningattaren joulukuista ensi-iltaa Lepistö hyppää roolihahmonsa luistimiin ja esittää jääbaletista otteen taitoluistelun Grand Prix Espoo -kilpailun avajaisohjelmassa perjantaina 25. marraskuuta. Avajaisohjelma alkaa Espoon Metro Areenalla klo 14.20. Kilpailu näkyy myös suorana Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelussa.
Lumikuningatar-jääbaletti
Esitykset Tampereen Nokia Arenalla
Perjantai 30.12.2022 (ensi-ilta, suomenkielinen kertojaääni)
Lauantai 31.12.2022 (ruotsinkielinen kertojaääni)
Lauantai 31.12.2022 (suomenkielinen kertojaääni)
Sunnuntai 1.1.2023 (suomenkielinen kertojaääni)
Sunnuntai 1.1.2023 (suomenkielinen kertojaääni)
Kertojaääntä kuullaan n. 10 minuuttia esityksen kokonaiskestosta. Esitystä suositellaan yli 6-vuotiaille katsojille.
Lumikuningatar on Tampere-talo Oy:n ja Kantelinen Company Oy:n yhteistuotanto.