Spektaakkelin piirteitä omaava Jyväskylä Sinfonian ja Game Music Collectiven yhteiskonsertti Paviljongin Wilhelm-salissa keskiviikkona 22.2. kokoaa samalle lavalle niin sinfoniaorkesterin, kuusihenkisen bändin, paikallisen mieskuoron sekä palkitun sopraanon. Kokonaisuuden viimeistelee mediataiteilijan suunnittelema teos, joka elää konsertin äänimaiseman mukana.
Kuva: Jyväskylä Sinfonia
Jyväskylä Sinfonian ja Game Music Collectiven yhteiskonsertissa Paviljongin Wilhelm-salissa kuullaan musiikkia mm. Skyrim, Halo, Final Fantasy, Kingdom Hearts, Destiny ja The Last of Us -peleistä ja pelisarjoista. Konsertin johtaa Eero Lehtimäki, joka on toiminut Game Music Collectiven konserttien kapellimestarina yhtyeen perustamisesta lähtien.
Game Music Collective on Euroopan ensimmäinen ammattimainen pelimusiikkiin keskittynyt orkesteri, joka on konsertoinut Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Yhtyeen konserttitaltiointeja sekä pelimusiikkivideoita on katsottu YouTubessa maailmanlaajuisesti yli 20 miljoonaa kertaa. Jyväskylän konsertin kokoonpanossa ovat mukana kontrabasisti Tarmo Anttila, kosketinsoittaja Panu Rauhala, lyömäsoittajat Anssi Tirkkonen ja Atte Karhinen, pasunisti Lauri Kilpinen sekä pianisti Tuomas Niininen. Konsertin vierailevina tähtinä esiintyvät viimeisimmän Lappeenrannan laulukilpailun voittanut sopraano Iris Candelaria sekä jyväskyläläinen Mieskuoro Alvar (valm. Riku Miettunen), joka voitti VII Kansainvälisen Leevi Madetoja -mieskuorokilpailun kansainvälisen sarjan 2021.
Konsertin visuaalinen puoli on mediataiteilija Niko Tiaisen käsialaa. Konserttiin projisoidaan ääneen reagoiva mediataideteos, joka muuttuu konsertin äänimaisemien ja tunnelmien mukana. Teoksesta luodaan myös pienempi versio, jota yleisö pääsee lämpiössä väliajalla kokeilemaan ja ohjaamaan peliohjaimilla. Teoksen suunnittelijana toimii mediataiteilija Niko Tiainen ja konsertin valaistus suunnitellaan yhteistyössä Tommi Löytyn ja Mikko Kiviharjun kanssa.
Tiainen on erikoistunut interaktiivisiin videomappauksiin sekä video-, valo- ja ääni-installaatioihin. Aalto-yliopistossa New Media Design and Production maisterikoulutusohjelmassa opiskelevalta Tiaiselta löytyy myös klassisen musiikin, säveltämisen ja graafisen suunnittelun tutkinnot. Tiaisen installaatioissa käytetään usein käsitteellisiä ideoita ja abstrakteja proseduraalisia materiaaleja, joissa on sekoitus klassisen musiikin rakenteita sekä tekniikoita. Hänen teoksiaan on ollut esillä näyttelyissä ja taidefestivaaleilla 25 eri maassa, mm. Ars Electronica (Linz, 2020), Light box New York -galleria (N.Y.C, 2020), Neo Shibya Gallery (Tokio, 2021).