Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 15.11.2021

Jyväskylän Kirjamessuilla esiintyy useita Finlandia-ehdokkaita

Jyväskylän Kirjamessuilla 20.–21.11. esiintyy useita Finlandia-ehdokkaita. Lisäksi jokaiselle kolmelle Finlandia-kategorialle on ohjelmaan järjestetty oma paneeli.

Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 20.-21.11. ja siellä ovat myös vuoden 2021 Finlandia-palkinto ehdokkaat kertomassa kirjastaan.

Messut Jyväskylässä 20.-21.11. Kuva: Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut

Jyväskylän Kirjamessuilla kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista ohjelmassa ovat Rosa Liksom: Väylä (Like) ja Matias Riikonen: Matara (Teos). Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista Jyväskylässä esiintyy Dess Terentjeva: Ihana (WSOY). Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista puolestaan nähdään Markku Henriksson: Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia (Tammi), Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin (Gaudeamus) sekä Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena).

Suomen kirjasäätiö julkaisi kaikki ehdokkaat kirjallisuuden Finlandia-palkintojen saajaksi tällä viikolla. Kolmihenkinen esiraati valitsi ehdokkaat satojen kirjojen joukosta. Palkintojen voittajat julkaistaan 1.12.

 Olemme todella iloisia, että näin moni ehdokas on jo meillä ja toki ohjelmalisäykset ovat vielä mahdollisia, kertoo Jyväskylän Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Iida Simes.

- Kirjamessut kannustavat asiakkaita myös valitsemaan omat suosikkinsa! Lisätietoja ehdokkaista sekä linkki yleisöäänestykseen löytyy Kirjasäätiön sivuilta, Simes vinkkaa.

Jokaiselle kategorialle on myös järjestetty paneelikeskustelu. Lauantaina paikalle ovat kutsuttu erityisesti lasten ja nuorten kirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat sekä kaunokirjallisuuden, tietokirjallisuuden paneeli on sunnuntaina.

Jyväskylän Kirjamessujen paneeleissa keskustellaan lauantaina 20.11.2021 myös lasten ja nuorten kirjoista.

Lauantain paneelissa puhutaan myös lasten ja nuorten kirjallisuudesta. Kuva: Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut

Kirjamessuilla nähdään Finlandia-ehdokkaiden lisäksi mm. suosittu ja viihdyttävä Tietokirjaraati, joka ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat äidinkielen- ja kirjallisuuden lehtori Raili Kivelä, Jyväskylän yliopiston yhteiskuntasuhdepäällikkö Anu Mustonen, kirjailija Keijo Siekkinen ja kirjailija Ville-Juhani Sutinen. Raadin juontaa Suomen tietokirjailijoiden viestintäpäällikkö Anne Rutanen.

Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 20.-21.11.2021.

Paviljonki. Kuva: Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut

Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut järjestetään Paviljongissa 20.-21.11.2021. Samaan aikaan järjestetään Joulu, Lahja & Käsityö -messut, jotka ovat korvanneet Paviljongin perinteiset Joulumarkkinat. Samalla messulipulla pääsee kaikkiin tapahtumiin.

Viinin esittelyä Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messuilla 2021.

Viiniesittelyä messuilla. Kuva: Jyväskylän Kirja, Ruoka & Viini -messut

 

Jyväskylän Kirjamessujen ohjelman Finlandia-ehdokkaat

Kirjojen esittelytekstit ovat Finlandia-esiraatien perusteluja.
 
Rosa Liksom: Väylä (Like)
Kertomus Lapin sotaa pakenevista ihmisistä ja eläimistä Pohjoisen taivaan alla on kielellisesti rikas ja visuaalisesti vahva. Nuori tyttö välittää ihmisjoukon ja karjan tuntemukset väkevästi omalla kielellään, meänkielellä. Tytön tarinasta kasvaa universaali kertomus pakolaisuudesta ja ihmisen sidoksesta muuhun luomakuntaan.

Matias Riikonen: Matara (Teos)
Matara on romaani lapsuudesta, lapsen katseesta ja lojaalisuudesta, mutta myös seikkailuromaani, kuvaus hierarkioista ja valta-asetelmista kehyksenään eräänlainen Caesarin aikaa peilaava roolipeli. Kieleltään ja sanastoltaan Matara on monimuotoinen ja rikas kuin sen kuvaama luonto. Mataran maailma on omalakinen, mutta tunnistettava.

Dess Terentjeva: Ihana (WSOY)
Valloittava ja koskettava Ihana on lukukokemuksena eheä ja kaunis. Teoksen kiihkeärytminen kieli onnistuu tavoittamaan tarkasti ja uskottavasti nuorten kokemukset ja tunteet. Tulla hyväksytyksi omana itsenään, tulla nähdyksi ja rakastetuksi on suuri teema, jota käsitellään herkästi ja taitavasti säeromaanin keinoin.

Markku Henriksson: Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia (Tammi)
Teos on ihailtavan hallittu esitys valtavasta aiheesta. Suuri sivumäärä ei aiheuta ähkyä, sillä kokonaisuus on jaettu loogisesti eteneviin, älykkäästi tiivistettyihin osiin. Supervallan viime aikojen tempoilu asettuu huimaavan pitkään aikakontekstiin.

Ritva Kylli: Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin (Gaudeamus)
Teos henkii varmaa laatua ja luotettavuutta. Se luotaa kattavasti ja mukaansatempaavasti suomalaisen ruokakulttuurin ulottuvuuksia kapakalasta kebabiin ja viehättää myös huolitellulla ulkoasullaan.

Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet (Atena)
Tämä raikas kaksoiselämäkerta kahdesta tiedostavasta ja tinkimättömästä tienraivaajanaisesta on taitavasti kirjoitettu antoisa teos, jota siivittää kirjoittajien lämmin suhtautuminen kohteisiinsa.