Tänä vuonna Kaakon Kamarimusiikki juhlii kymmenvuotista taivaltaan, mutta suuntaakatseen myös tulevaisuuteen, festivaalin uudistamiseen ja kehittämiseen. Leader Sepran myöntämän EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetaan vuosina 2024-2026 osana festivaalia konserttitapahtumia seudun kylissä yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa.
Kamarimusiikkia kyliin -hankkeen ensimmäisen kesän tapahtumat ovat Reitkallin Villa Jaakkolassa, Hauhian Myllyllä Miehikkälässä sekä Harjun Hovissa Virolahdella.
Kuva: Villa Jaakkola
Tapahtumia on suunniteltu yhdessä paikallisten järjestäjien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa eri osapuolten toiveet ja ideat huomioiden sekä töitä ja tehtäviä jakaen. Yhteistyössä tapahtumatuotanto ja viestintä tehostuu, kyliin syntyy monipuolisia tapahtumia ja uudenlaista vireyttä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.
– Olemme paikallinen maaseudun festivaali ja se on myös vahvuutemme. Haluamme edelleen madaltaa paikallisen yleisön kynnystä klassisen musiikin pariin ja samalla nostaa esiin maaseutumme parhaita helmiä, kauniita kyliä, vireitä yhdistyksiä ja yrityksiä. kylien palveluja ja omaleimaisuutta, toiminnanjohtaja Siru Ahopelto kertoo.
Maalaisromantiikkaa – etkot Schumannien tapaan Villa Jaakkolassa tiistaina 2.7.
Villa Jaakkola, Pitkäkuja 204, Reitkalli, Hamina Festivaalin ”etkot” vietetään Villa Jaakkolassa Haminan Reitkallissa. Tapahtuman nimeksi muotoutui kuin itsestään ”Maalaisromantiikkaa” konsertissa kuultavan Clara ja RobertSchumannin säveltämän romantiikan ajan musiikin mukaan. Villa Jaakkolan akustiikaltaan loistavassa Antonin juhlatilassa kuultavassa konsertissa esiintyvät festivaalin aiemmilta vuosilta tutut taiteilijat.
Ennen konserttia Riihikahvila ja Riihibaari palvelevat, kuullaan tarinaa illan säveltäjäpariskunnan elämästä sekä seudun kirkkopoluista. Myös lapsille on musiikkia sekä kepparirata pihamaalla. Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksia on esillä Villa Jaakkolan Riihikahvilassa sekä Anttonin juhlatilassa 4.8. asti
Konsertin jälkeen vietetään vielä jatkot, joissa voidaan tunnelmoida ja jakaa konsertin herättämiä ajatuksia. Osallistumista kauempaakin helpottaa maksuton bussikuljetus Virojoelta Haminan kautta Villa Jaakkolaan ja takaisin.
- Ohjelmaa Riihikahvilassa, Riihibaarissa ja piha-alueella
- Riihikahvila ja -baari avautuvat, kepparirata lapsille
- Schumannin tarina lastenhoitajan arjesta, Piia Aurala
- Justiina Syrjänen, viulu ja/tai laulu
- Kirkkopolkujen tarinaa, Juha Tanska
Konsertti, Antonin juhlatila
Robert Schumann (1810-1856)
Sonaatti viululle ja pianolle nr 1 Op 105, a-molli
Petteri Iivonen, viulu ja Liisa Malmivaara, piano
Clara Schumann (1819-1896)
Kolme romanssia viululle ja pianolle
Petteri Iivonen, viulu ja Liisa Malmivaara, piano
Robert Schumann (1810-1856)
Pianokvartetto Es-duuri, Op 47
Petteri Iivonen, viulu, Eriikka Nylund, alttoviulu, Tuomas Ylinen, sello ja Liisa Malmivaara, piano
Kuva: Hauhian mylly
Kaunis myllärintytär – Schubertin klassikkoteos aidossa ympäristössä Hauhian Myllyllä perjantaina 5.7.
Tuskin koskaan aiemmin Schubertin rakastettua laulusarjaa Kaunis myllärintytär on kuultu yhtä upeassa ja autenttisessa ympäristössä kuin nyt. Hauhian Myllyn konsertissa kuultavaa ohjelmistoa ei taiteellisen johtajan Jukka Merjasen tarvinnut kauaa miettiä.
Teos on myös Kaakon Kamarimusiikissa monesti vierailleen, Saksassa oopperalaulajana työskentelevän bassobaritoni Erik Rousin bravuuri. Pianistina on Liisa Malmivaara.
Konsertissa kuullaan myös Schubertin hyvin tunnettu laulu Forelli, jonka teemat toistuvat heti seuraavassa, festivaalin vierailukonsertissa Loviisaan, torstaina 5.7.
Franz Schubert (1797-1828)
Die Schöne Müllerin – Kaunis myllärintytär
Die Forelle - Forelli
Erik Rousi, baritoni ja Liisa Malmivaara, piano
Tapahtumakävijät pääsevät myös nauttimaan taiteesta. Pihapiirissä on parisen sataa ITE- taiteilija Sylvi Hauhian betoniveistosta, ja sisältä galleriasta löytyy vielä satamäärin pienempiä, savesta tehtyjä veistoksia. Veistosten aiheina ovat esimerkiksi eläimet,
maatilan työt, Sylvi Hauhialle tärkeät ihmiset sekä julkisuuden henkilöt. Pihapiirissä ovat esillä myös taiteilija Viktor Markelovin kaksi muraalia, jotka ovat kunnianosoitus Sylvi Hauhian taiteelle.
Värikkäät ja runsaat teokset; Nähdä, See; (2022) ja ”Puun rinnakkaistodellisuudet” (2023) pitää nähdä ja kokea omin silmin paikan päällä. Suomen Säkkijärvi-seura avaa konsertin jälkeen myllyrakennuksessa Säkkijärvi-aiheisen valokuvanäyttelyn.
Hauhian Mylly & Galleria Sylvi, Hauhiantie 340, Miehikkälä
Kavionkopsetta Harjun Hovissa. Kuva: Marjo Uimi
Kavioiden kopsetta ja kamarimusiikkia – festivaali päättyy suomipoppiin Harjun Hovissa lauantaina 6.7.
Kamarimusiikkia kyliin -hankkeen kolmannessa tapahtumassa kamarimusiikin ja suomipopin lisäksi tutustutaan hevosiin, historiallisiin ja kiehtoviin vaunuihin sekä tehdään elämyksellinen aikamatka Harjun Hovin historiaan.
Tapahtumassa yhdistyvät monet järjestäjien merkkivuodet: Harjun maatalousopetuksen 135-vuotinen, Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran 15-vuotinen ja Kaakon Kamarimusiikin 10-vuotinen taival.
Ohjelmassa
- Vinhat virtuoosit, maksullinen konsertti
- Poniajelua, Tmi Pieniä Kavioita
- Puistopiknik
- Rapsutteluponit, runovaunut, Kiessi-museoon vapaa pääsy
- Vaunuparaati I kiertää Harjun alueella
- Historian huminaa Harjussa - elävöitetyt draamaopastuskierrokset, lähtö päärakennuksen pääoven edestä, kuljetaan
oppaan johdolla, kesto noin 45 min. Haminan Hywät Asukkaat ja Haminan Seudun Oppaat.
- Historian huminaa Harjussa I
- Historian huminaa Harjussa II
- Historian huminaa Harjussa II
- Luento ”Vossikat ennen ja nyt”, Jenni Mäntynen / Kiesimestarit,
Kesäkahvila Kiessi
- Valjastusta
- Vaunuparaati II kiertää Harjun aluella
- Suomipoppia! Ilmaiskonsertti Harjun Puistolavalla. Festivaalin päätös.
Harjun Hovi, Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki
https://www.kaakkofestival.fi/