Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.05.2021

Kirjakinkerit

Jo ammoisiin aikoin on ihmiset kokoontuneet juttelee kirjoist ja lukemisest. Yleensä ovat olleet sellasii parempiväkisii, hienostoporukkaa, joil ol aikaa ja mahollisuuksii lukee. Vaa onpa tänäkii päivään jos vaik kui paljo kaikenmoisii kirjallisuuspiirei. Kolme vuotta sitte mie päätin, että ny pietää Kirjakinkerit!

Mikä se sit o, nii miepä kerron. Meit o vaa neljä, kaks miestä ja kaks naista. Kokoonnutaa ain vuorollaa jonku luon ja ens kahvitellaa ja syyää jotai pient hyvää ja maukast. Vaihetaa kuulumisii. Erääst kulkutauist johtuen, ei oltu iha hetkee tavattu, jote kuulumisii ol ja eväätki meinas loppuu, enne ku muistin kuvaa ottaa.

Vähiin meni suolaiset syötävät Kinin Kirjakinkereissä.
Kirjakinkerin eväät

Sit ku aloitetaa varsinain kinkeröinti, nii taas vuorollaa jokain esittelee, kertoo jotain lukemistaa kirjoist. Yleensä 2-3 kirjaa per tyyppi. Se onkin erityisen jännää, mitä saahaa kuulla. Kirjast kerrotaa, mut ei koko juonta, luetaa ehkä malliks pätkä ja sit keskustellaa.

Täl kertaa myö oltii Reunan kirjakaupan Gallerias, koska eräs meist, Olli, buukkaa usein siel.
Olli kertoi kirjoist: Anni Kytömäki: Margarita ja Irmari Rantamalan Harhama. Irmari Rantamala on siis Algot Untola ja Harhama on julkaistu 1909.

Porukast seuraava, Tuula, kertoi kirjoista: Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa, Joyse Carol Oates: Blondi, Terhi Törmälehto: Taavi ja Alex Schulman: Eloonjääneet.

Kuvassa Olli, Tuula ja Jukka
Kuvas Olli, Tuula ja Jukka

Täs välis haettii lisää kahvia!

Jukan vuorol olikii pitkä lista, sillä ahkerana lukijaan hän kertoi meil, mitä oli saanu luettuu ja helminä niist: Miika Nousiainen: Juurihoito ja Pintaremontti, Christian Rönnbackan Antti Hautalehto-dekkarit ja useita Auschwitziin liittyviä kirjoja, kuten Auschwitsin kirjastonhoitaja.

Mie sitte taas kerroin siit, kui mie oon lukent ja kui mie oon kuunnellu äänikirjoi, mutta esittelin sit kirjat: Jukka Sakki: Insinöörin keittokirja, koska se vaa on nii hauska. Anne Tarsalainen: Että muistaisit nimesi, mikä kertoo 1980-1990-luvun vaiheista, kun inkeriläinen Andrei muuttaa Suomeen. Viimeiseen Johanna Hasun psykologiin jännityskirja Roihu.

Kinin Kirjakinkerit, kuvassa Tuula ja Kini.
Kuvas Tuula ja Kini

 

Meil menee ain se kaks tuntii aika tiukkaa. Se o sellain kakstuntiin, et mite siit saa virtaa ja sil elää ainskii seuraavat kaks viikkoo. Saatii paljo vinkkei ja kirjat vaihtu, ku nii innostuttii toisten lukemisist.

Yleensä myö ollaa tavattu kerta kuukautee, mut ny ku ei oltu tavattu ku joskus viime vuon, niin ehkä myö taas ens kuus nähhää uusiin kirjoin merkeis ja luultavast Jukan luon.
Ollaa kul meseskii vaihettu ajatuksii, mut onhaa live-tapaamiin ain nii eetvarttii!

Lukekaa kirjoi ja jutelkaa niist!

 

Kuvat: Kini Laine