Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.05.2024

KOM-teatterin ensi-iltaan syyskuussa palkitun islantilaiskirjailijan Tyrfingur Tyrfingssonin Seitsemän tarinaa häpeästä

Tyrfingur Tyrfingsson Seitsemän tarinaa häpeästä on hillitön matka arktisen mielen ytimeen. Suomen kantaesitys islantilaisesta menestysnäytelmästä on KOM-teatterissa 11.9.2024.

Kuvassa ovat KOM-teatterin portailla syvennyksessä seisomassa ulkovaatteissa. Vasemmalla on seinällä vaalea juliste ja seinään on kiinnitetty pystysuorassa teatterin nimi KOM teatteri. Edessä näkyy lumisadetta.

Kuvassa vasemmalta lukien: Näyttelijät Isla Mustanoja ja Tuuli Paju, ohjaaja Ona Korpiranta, näyttelijä Katja Küttner, ohjaajan assistentti Vili Nissinen sekä näyttelijät Juho Milonoff, Satu Silvo ja Youssef Asad Alkhatib (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu). Kuva: KOM-teatteri

 

Nuori poliisi Agla (Isla Mustanoja) ryntää psykiatrin (Juho Milonoff) vastaanotolle kesken toisen potilaan terapiasession. Hän haluaa saada lääkkeitä. Paljon lääkkeitä. Hän on kokenut jotakin, jonka haluaa vain unohtaa. Mutta psykiatri ei päästä Aglaa niin helpolla, sillä hänellä on mielestään juuri oikea apukeino. Psykiatri on nimittäin kehittänyt metodin, jolla häpeä voidaan parantaa kokonaan. Aglan muistot ja tarinat menneisyydestä riuhtovat häntä 70-luvulta nykypäivään, Isoäidin (Satu Silvo) luokse Floridaan ja takaisin kylmään Islantiin.

Esitys nostaa röyhkeästi esille ylisukupolvisuuden kysymykset – ne, joista vaikenemme, joita lääkitsemme ja jotka tulevat meille lopulta hyvin kalliiksi.

Moninkertaisesti palkitun islantilaisen näytelmäkirjailijan Tyrfingur Tyrfingssonin kirjoittama Seitsemän tarinaa häpeästä (Sjö ævintýri um skömm) sai ensi-iltansa Islannin kansallisteatterissa vuonna 2022 ja nousi kotimaassaan palkituksi teatteritapaukseksi.

Esityksen ohjaaja Ona Korpiranta kertoo: “Tämä näytelmä onnistuu kiteyttämään kirpeän riemastuttavalla tavalla jotakin niin täydellisen vilpitöntä, totuudenmukaista ja hävettävää ihmisyydestä, että jo tekstiä lukiessa oli pakko nauraa ja pyyhkiä tuskanhikeä otsalta samaan aikaan.

Tyrfingsson nostaa katsojien verenpaineen korkealle äärimmäisen tarkoilla henkilökuvilla väkivaltaisesta poliisista viinaanmenevään psykiatriin sekä kohtausten kohtuuttomalla ja roisilla toimintakomedialle tyypillisellä huumorilla. Yleisö viedään matkalle Islannissa tapahtuvaan näytelmään uskomattomalla juonikuljetuksella, joka upottuu päähenkilön psyykeen syövereihin sisältäen psykologisen trillerin piirteitä. Tämä on täydellinen näytelmä epätäydellisistä ihmisistä, jotka heittäytyvät kamppailemaan sukupolvihäpeää vastaan.”

Työryhmä
Rooleissa nähdään Youssef Asad Alkhatib (TeaK), Katja Küttner, Juho Milonoff, Isla Mustanoja, Tuuli Paju ja Satu Silvo.

Lavastussuunnittelu Janne Vasama
Pukusuunnittelu Riitta-Maria Vehman
Valosuunnittelu Tomi Suovankoski
Äänisuunnittelu Jani Rapo
Maskeeraussuunnittelu Leila Mäkynen
Ohjaajan assistentti Vili Nissinen
Suomennos Vilja-Tuulia Huotarinen ja Kári Tulinius
Yleisötyö Jenni Bergius, Rosa-Maria Perä ja Maaretta Riionheimo

Suomenkielinen kantaesitys KOM-teatterissa 11.9.2024. Esitykset 14.12.2024 asti. KOM-teatteri jatkaa englanninkielisen tekstityksen tarjoamista: kaikki Seitsemän tarinaa häpeästä -näytökset esitetään englanniksi tekstitettynä.

Tyrfingur Tyrfingsson on palkittu islantilainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Näytelmä Seitsemän tarinaa häpeästä sai 12 ehdokkuutta islantilaisessa Gríman-palkintogaalassa vuonna 2022 ja voitti kuusi, mukaanlukien parhaan ohjaajan ja näytelmän palkinnot. Tyrfigsson asuu ja työskentelee nykyisin Amsterdamissa.

Ona Korpiranta on helsinkiläissyntyinen ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hänen aikaisempia töitään ovat mm. Solaris ja Sinä päivänä kun Luoja teki isän. Hän on toiminut monipuolisesti suomalaisen näyttämötaiteen kentällä eri positioissa ja syventänyt Teatterikorkeakoulun aikana opintojaan mm. São Paulo Escola de Teatrossa ja Shakespeare-kesäkoulussa Lontoossa, ja sitä ennen Washington D.C.:ssä Duke Ellington School of the Artsissa.