Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.04.2020

Korsholman Musiikkijuhlat avaa juhlakauden suoratoistona Tukholman Konserttitalosta 15.4.

Kamarikonsertti joka oli suunniteltu aikaisemmin Vaasan kaupungintalolla esitetään suoratoistona Tukholmasta 15.4. klo 19.00. Striimaus tehdään Tukholman Konserttitalon Grünewaldsalista. Taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg soittavat kuuntelijoille Vaasassa, Mustasaaressa ja muualla Suomessa virtuaalisesti. Miriam Forsberg lausuu runoja musiikin kera.

Kuvassa ovat soittajat Cecilia Zilliacus, Bengt Forsberg ja Kati Raitinen.  Heistä on kasvokuvat.  Kuva on musta-valkoinen.

Amanda-trio, Cecilia Zilliacus, Bengt Forström ja Kati Raitinen. Kuva: Korsholman Musiikkijuhlat

 

Linkki lähetykseen löytyy Korsholman www.korsholmmusicfestival.fi ja https://www.facebook.com/korsholmmusicfestival/.

Lähetyksen pääsee näkemään ja kuulemaan myös Tukholman konserttitalon omilla sivuilla osoitteessa konserthuset.se.

Konsertin tiedot:

Tulossa on livekonsertti Tukholman Konserttitalon konserttisarjan ”Äntligen Måndag” ja Korsholman Musiikkijuhlien yhteistyötuotanto. Konsertti lähetetään livenä Grünewald-salista 15.4. klo 19.00 Suomen aikaan. Konsertti avaa virtuaalisesti Korsholman Musiikkijulien kesän festivaaliteemaa kolmen muusikoiden ja näyttelijän avulla.

Taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg on tehnyt yhteistyötä jo monta vuotta ja tässä konsertissa näyttelijä Miriam Forsberg liittyy joukkoon. Hän tulee lausumaan teosten välissä Edith Södergranin ja Harriet Löwenhjelmin runoja sekä 20-luvun Dada taidemuotoa. Ohjelmisto on rikas sekoitus uutta ja vanhaa musiikkia ja tänä vuonna juhlivaa Beethovenia. Kuullaan hänen mahtava trio nimeltään Arkkiherttua. Beethoven ja 20-luvun musiikkia on ensi kesän festivaaliteema.

Ohjelma:

Marcelle de Manziarly: Pianotrio fiss-molli
Grave, rude, sans lenteur
Rapide
Sans trop de lenteur
Rude, assez vite

Marcelle de Manziarly (1899-1989) syntyi Venäjän Harkovassa (nykyisessä Ukrainassa), mutta varttui Ranskassa ja aloitti sävellysopinnot kaksitoistavuotiaana Nadia Boulangerin johdolla. Pianotrio vuodelta 1921 on raikas nuoruudentyö ja siinä lienevät Stravinskyn vaikutusta.

Lera Auerbach: Lonely Suite “Ballet for a Lonely Violinist” op 70
Dancing with Oneself
Boredom
No Escape
Imaginary Dialogue
Worrisome Thought
Question

Monitaitoinen, venäjällä syntynyt säveltäjä ja pianisti Lera Auerbach (s. 1973) asuu ja toimii USAssa teini-iästä lähtien. Lonely Suite sävellettiin v. 2002 ja on omistettu viulisti Vadim Gluzmanille. Jokainen lyhyttä kuusi osaa edustaa yksinäsyyden erilaisia puolia.

Anna Clyne: Rest these Hands, versio sellolle

Englantilainen säveltäjä Anna Clyne (s. 1980) asuu ja toimii nykyään USAssa. Teos Rest these Hands on yksi osa isompaa teosta, The Violin. Nimi Rest these Hands (2009) on rivi Anna Clynen äidin Colleenin runosta, jonka hän kirjoitti viimeisenä elinvuotenaan. Tämä versio soolosellolle Kati Raitinen esitti v. 2015 TukholmanKonserttitalossa.

Ludwig van Beethoven: Pianotrio B-duuri “Arkkiherttua” op 97
Allegro moderato
Scherzo: Allegro
Andante cantabile, ma però con moto –
Allegro moderato

Ludwig van Beethovenin (1770–1827): tärkeimpiin tukijoihin Wienissä kuului arkkiherttua Rudolf, joka oli keisari Leopold II:n nuorin poika ja teini-iässä Beethovenin piano-oppilas. Lukuisat Beethovenin keski- ja myöhäiskaudenteokset on omistettu Rudolfille, niin myös tämä pianotrio jolla on sinfonisia ulottuvuuksia - ja jolla on nimi ”Arkkiherttua”. Jo pahasta kuuroudesta kärsinyt Beethoven soitti itse tuossa esityksessä vuonna 1814 ja se jäi hänen viimeiseksi julkiseksi esiintymisekseen pianistina.