Pitkän linjan keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen deponoi suomalaiseen lasiin ja keramiikkaan keskittyvän designkokoelmansa, Collection Kakkosen, EMMA – Espoon modernin taiteen museoon. Espoon kaupunki, EMMA ja Kyösti Kakkonen ovat solmineet pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen kokoelman esille saattamiseksi. Kansainvälisessä mittakaavassa merkittävä Collection Kakkonen esittelee suomalaista muotoilua modernismista nykypäivään.
Vas. Liisa Hallamaa (1925–2008), sommitelma lautasia. Oik. Helena Tynell (1918–2016), Metsä, 1966. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuvat: Rauno Träskelin
Deponointi vahvistaa merkittävästi Espoon kulttuuritarjontaa ja Näyttelykeskus WeeGeellä sijaitsevan EMMAn asemaa muotoilua esittelevänä taidemuseona. Kokoelma avautuu yleisölle marraskuussa 2022.
Collection Kakkonen painottuu sotienjälkeiseen aikaan eli niin kutsuttuun muotoilun kultakauteen. Tuona aikana suomalainen muotoilu myös kansainvälistyi. Collection Kakkosen ydintä ovat uniikki muotoilu sekä taidelasi ja -keramiikka tekijöineen. Kokoelma koostuu yli 30 taiteilijan teoksista ja kaikkiaan siihen kuuluu noin 10 000 objektia. Kokoelmaa kartutetaan edelleen. Huomionarvoista on kokoelman laajuuden lisäksi sen laatu – harkiten koostettu kokoelma on vertaansa vailla.
Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat muun muassa Alvar Aalto, Rut Bryk, Kaj Franck, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Gunnel Nyman, Kristina Riska, Kyllikki Salmenhaara, Markku Salo, Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Kim Simonsson, Nanny Still, Oiva Toikka, Kati Tuominen-Niittylä, Helena Tynell, Vesa Varrela ja Tapio Wirkkala.
Kaj Franck (1911–1989), taide-esineitä. Collection Kakkonen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Rauno Träskelin
Espoon kaupungille kokoelman deponointi EMMAan on merkittävä asia; Tapiolassa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee profiloituu yhteistyön tuloksena entistä vahvemmin muotoilun ja arkkitehtuurin keskittymäksi.
Modernismi yhdistää Collection Kakkosta sekä Näyttelykeskus WeeGeetä ja EMMAa ympäristöineen. Kansainvälisesti tunnustetussa Tapiolan puutarhakaupungissa sijaitseva arkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelema betoniarkkitehtuurin helmi edustaa suomalaisen modernistisen arkkitehtuurin kärkeä.
Espoo tuottaa myös kansainväliset yleisöt huomioiden korkeatasoista kulttuuritarjontaa, jota Collection Kakkonen täydentää. ”Kokoelman esille saattaminen on kulttuuriteko, joka vahvistaa osaltaan kaupungin elinvoimaa ja Tapiolan uudistuvaa kaupunkikuvaa. Collection Kakkosella on merkittävä rooli WeeGeen ja EMMAn, mutta myös koko Espoon taide- ja kulttuuritarjonnan kehittymisessä. Olemme todella ylpeitä voidessamme tarjota espoolaisille ja kaupungissa vieraileville mahdollisuuden tutustua tähän ainutlaatuiseen kokoelmaan. Kokoelman tulo WeeGeelle vahvistaa koko pääkaupunkiseudun kansainvälisesti kiinnostavaa muotoilutarjontaa. Sen tuleva sijainti Tapiolassa on omiaan jatkamaan alueen vahvaa muotoilu- ja arkkitehtuuriperinnettä ja nivoutumaan näin osaksi Espoo-tarinaa”, kertoo Espoon kaupungin sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho.
Birger Kaipiainen (1915–1988), Kuovi, noin 1968. Collection Kakkonen / EMMA –Espoon modernin taiteen museo. Kuva: Rauno Träskelin
Keräilijänä Kyösti Kakkonen on vuosikymmenten aikana tehnyt ainutlaatuisen kulttuuriteon, joka huipentuu, kun se nyt saatetaan yleisön nähtäväksi ja pysyvästi esille EMMAan Näyttelykeskus WeeGeelle.
“Kirjoitamme tällä uuden luvun pääkaupunkiseudun museokentän kehitykseen. Kokoelman saaminen EMMAan merkitsee meille erittäin merkittävää vetovoimatekijää”, iloitsee museonjohtaja Pilvi Kalhama ja jatkaa: “Tulemme kertomaan tämän merkittävän kokoelman avulla suomalaisen uniikin designin tarinan modernismista nykypäivään – ja samalla myös keräilijän tarinan, joka on täysin ainutlaatuinen.”
”Espoon EMMA ja arkkitehti Ruusuvuoren piirtämä WeeGee-talo isoine ikkunoineen tarjoaa loistavat puitteet laajan lasista ja keramiikasta koostuvan designkokoelmani esittelyyn. Suomalaiset kansainvälisestikin hyvin arvostetut mestarit pääsevät ainutlaatuisine töineen - useimmat työt ovat uniikkeja - lähelle luontoa ja kirjaimellisesti tässä tapauksessa luonnon keskelle. Luontohan useimmille heistä on toiminut suurena innoittajana”, toteaa keräilijä, kauppaneuvos Kyösti Kakkonen.
”Kokoelmastani on järjestetty runsaasti kansainvälisiä designnäyttelyitä eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi nykyisellään on sovittu yhdestätoista eri näyttelykokonaisuudesta Japaniin. Tämän vuoksi rohkenen uskoa, että kokoelmani ei vain lisää EMMAn kansallista mielenkiintoa vaan myös vahvistaa EMMAn kansainvälistä asemaa”, Kyösti Kakkonen lisää.
Uuden kokoelmanäyttelyn kohderyhmänä ovat erityisesti muotoilusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneet, kotimaiset ja kansainväliset vierailijat. Collection Kakkonen tulee täydentämään EMMAn kokonaisuutta merkittävien kokoelmien taidemuseona. EMMAssa jo nyt pysyvästi esillä olevat kokoelmat ovat Saastamoisen säätiön taidekokoelma sekä Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma.