Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.03.2025

Lasitaiteilija Marja Hepo-ahon uuden Pyhä-näyttelyn massiiviset lasiveistokset ovat tilataidetta - Miltä tuntuu istua lasituolin syliin?

Uudessa näyttelyssään lasitaiteilija Marja Hepo-aho on keskittynyt suurikokoisiin teoksiin, joita yleisö voi koskettaa ja olla niiden kanssa vuorovaikutuksessa. Näyttelyn nimi on Pyhä ja se keskittyy kokonaisuudessaan tähän teemaan. Hepo-ahon interaktiiviset veistokset ja installaatiot ovat nähtävissä ja koettaessa Konst & Formissa Sipoossa hutikuun 13. päivään asti.

Kuvassa on iso lasinen vihertävän sininen nojatuoli ja edessä on vaaleita neliöitä. Marja Hepo-aho on mustassa puserossa ja pitkissä housuissa. Hepo-aho istuu tuolissa risti-istunnassa, tuolin edessä oikealla ja seisoo tuolin vasemmalla puolella.

Syli. Kuvassa Marja Hepo-aho. Kuva: Juhamatti Vahdersalo

 

Marja Hepo-aho puhuu vahvasti lasitaiteen puolesta ja miten lasia voidaan viedä paikkoihin, joissa sitä ei ennen ole ollut.  Lasia pystyttäisiin mielestään tuomaan julkisiin tiloihin huomattavasti enemmän ja näin saataisiin yleisön nähtäväksi suuriakin teoksia.

 

Kuvassa on alla puolilitteä vaalean ruskea kivi ja sen päällä pullea vaalea lasikivi. Tausta on valkoinen.

Kivi. Istumalla kivelle voi kuulla paratiisin ääniä. Kuva: Juho Haavisto

 

Vuonna 2023 lasinpuhallus lisättiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, mutta samaan aikaan kulttuuri on Suomessa jatkuvien leikkausten kohteena. Yksilön oikeus saavutettavaan taiteeseen ja keholliseen kokemukseen on uhattuna, kun tilat ja resurssit kutistuvat. Lasitaiteilija ja lasinpuhaltaja Marja Hepo-aho on tarttunut tähän ristiriitaan Pyhä-näyttelyssään. Katsojat saavat kutsun kokemaan, koskettamaan ja antautumaan.

 

Kuvassa on kolme alaspäin kukkamaista roikkuvaa kukkamaista lasi-installaatioita. Vasemmalta värit ovat kirkas lasi, sininen ja violetti.

Kukat. Kuva: Juho Haavisto

 

Näyttelyssä voi istua suureen lasiseen nojatuoliin. Aikuiselle se on kokemus, jossa voi olla 5-6-vuotiaan kokoinen ja saada tuntemuksen sylissä olosta. Lasi ei olekaan tuolissa kylmä vaan lämmin ja kutsuvan pehmeä. Ollaan sylissä ja voidaan kokea luottamusta esim. ympäröiviin ihmisiin ja korkeampaan voimaan.

- Luottamus itseemme ja yhteisöömme mahdollistaa antautumisen myös oman
ymmärryksemme rajallisuudelle. Pyhyyden kokemus ei ole vain uskon asia – se on ihmisen perustarve."

 

Kuvassa on keskellä vinosti kullanvärisellä jalustalla kolme sientä, joilla on lasijalusta ja kultaraitainen lakki. Lakit eivät ole suuria. Tausta on vaalea.

Sienet. Kuva: Juho Haavisto

 

Onko pyhä kadonnut maailmastamme?

Hepo-aho on tutkinut pyhyyttä osana taiteellista työskentelyään useiden vuosien ajan. Hän pohtii, miten moderni elämäntapamme on vieraannuttanut meidät kehollisesta ja
yhteisöllisestä pyhyyden kokemuksesta.

"Häpeä on erottanut meidät pyhän kokemuksesta, ja tilalle on tullut tarve kontrolloida kaikkea. Optimoimme untamme, mittaamme kulutustamme ja uuvumme tehokkuuden vaatimuksissa. Mutta mitä tapahtuu, kun vain antaudumme kokemaan?" Hepo-aho kysyy.

Marja Hepo-ahon taiteilijatapaaminen on sunnuntaina 30.3. klo 13-15.00.

Näyttely on avoinna 6.3.-13.4.2025 Gumbostrand Konst & Formissa, Vainuddintie 72-28, Söderkulla

https://konstoform.fi/