Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.02.2024

Lauri Porran säveltämä Myrskyluodon Maijan soundtrack julki - Dalia Stasevska ja Sinfonia Lahti levyttäneet musiikin

Lauri Porran säveltämä elokuvamusiikki Tiina Lymin elokuvaan Myrskyluodon Maija julkaistiin 2. helmikuuta. Elokuvan englanninkielisellä nimellä Stormskerry Maja julkaistavan levyn tulkitsevat kapellimestari Dalia Stasevska ja Lahti Symphony Orchestra. Orkesterin lisäksi levyllä kuullaan sellosolisti Markus Hohtia sekä jousikvartettia. Levyn julkaisee Platoon, ja se on kuultavissa suoratoistopalveluissa 2.2. lähtien. 

Kuvassa on Lauri Porra istumassa keskellä huonetta ja taustalla on piano. Hänellä on pitkät kiharaiset hiukset ja harmaa ruudullinen takki. Vasemmalla on iso fiikus.

Lauri Porra. Kuva: Jarmo Katila

 

Lauri Porra tunnetaan säveltäjänä ja maineikkaana bassokitaristina. Elokuvasävellysten lisäksi Porra on säveltänyt myös orkesteriteoksia, joita ovat esittäneet muun muassa BBC Concert Orchestra, Seattle Symphony Orchestra, Iceland Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Sinfonia Lahti, Radion Sinfoniaorkesteri ja Turun Filharmoninen orkesteri.

Erittäin laaja-alaisena ja monipuolisena tunnettu Porra tekee jatkuvasti yhteistyötä eri tyylisuuntien ja alojen edustajien kanssa, kuten esimerkiksi Esko Valtaojan ja Paula Vesalan. Ikonisen brittinäyttelijä Stephen Fryn kanssa yhteistyönä tehty levy Matter & Time julkaistaan huhtikuussa. Porra on myös metalliyhtye Stratovariuksen jäsen sekä Vantaan Viihdeorkesterin taiteellinen johtaja. Hän on perustanut vaimonsa Dalia Stasevskan kanssa Unelmien Heinola -kesätapahtuman, jonka taiteellisina johtajina he toimivat. Hän on neljännen polven muusikko ja säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.

Myrskyluodon Maijan sävellystyön taustasta Lauri kertoo seuraavaa: “Aloitimme ohjaaja Tiina Lymin kanssa elokuvan musiikista puhumisen ja luonnostelun jo muutamaa vuotta ennen elokuvan kuvauksia. Keskustelimme muun muassa Maijan luonteesta ja hänen värikkäästä sielunmaailmastaan, 1800-luvun puolenvälin saaristolaiselämästä ja siitä, kuinka paljon luonteenlujuutta selviytyminen sellaisena aikana sellaisessa ympäristössä onkaan Maijalta vaatinut.

Maijan päättäväisyys, hänen luja tahtonsa sekä sisäinen maailmansa kannattelevat häntä. Nämä ovat hänen voimavarojaan, jotka suojelevat häntä, antavat uskoa vaikeissakin paikoissa ja auttavat näkemään kauneutta pienissä yksinkertaisissa hetkissä. Elokuvassa ihmistä suuremmat luonnonvoimat ovat alati läsnä miltei yhtä suuressa osassa kuin elokuvan päänäyttelijät.”

Porra rakensi musiikin tälle pohjalle. Hän jatkaa: “Elokuvasäveltäjän näkökulmasta oli suorastaan unelma säveltää musiikkia elokuvan luomaan maailmaan. Ajatus Maijasta ja hänen sisäisestä maailmastaan oli se, mihin perustin lähestymistapani. Musiikki on pelkistettyä ja kaunista, sellaista, jonka näennäisen yksinkertainen kuori sulkee sisäänsä syvemmän ytimen, joka antaa enemmän kuin ensi katsomalla huomaisi. Harsomaiset orkesteritekstuurit heijastuvat merestä, tuulista, lumesta ja kallioiden pinnoilta suurempien sinfonisten sävyjen kuvatessa Maijan räiskyvää mieltä.”

 

Kuvassa on tummalla kalliolla ja sen päällä tummassa pitkässä hameessa Maija katsomassa pois päin ja taivaalla tumman harmaan pilvistä. Kuva on osa levyn kannesta.

Osa levyn kannesta. Kuva: Platoon

 

Musiikin tulkitsee Dalia Stasevskan johdolla Sinfonia Lahti. “Suomalaiseen elokuvaan oli kunnia-asia saada mukaan suomalainen sinfoniaorkesteri”, Lauri painottaa.

“Sinfonia Lahti äänitti Myrskyluodon Maijan orkesteriosuudet Lahden Sibeliustalossa syyskuussa 2023 Dalia Stasevskan johdolla. Myöhemmin äänitimme Markus Hohdin soolosello-osuudet, jotka ovat tärkeässä kuljettavassa roolissa elokuvan ääniraidalla. Elokuvan lopputekstien aikana kuulemme lisäksi minun itseni ja Vili Robert Ollilan uudelleen suurelle orkesterille sovittaman version tunnussävelmästä”, hän kertoo.

Elokuva esitetään tänä viikonloppuna kahdessa loppuunmyydyssä elokuvakonsertissa konserttisaleissa, joissa sinfoniaorkesteri säestää elokuvaa. Musiikin tulkitsevat vuorollaan Vantaan Viihdeorkesteri ja Lahti Sinfonia Dalia Stasevskan johdolla. Helsingin Musiikkitalossa järjestetään 14.9.2024 suuren kysynnän vuoksi uusintakonsertti, johon on vielä lippuja saatavana.

https://musiikkitalo.fi/tapahtumat/vvo-myrskyluodon-maija-elokuvakonsertti-4/

https://lauriporra.wordpress.com/

Myrskyluodon Maija rikkoi toisena teatteriviikonloppunaan 120 000 katsojan rajan. Elokuva on saanut tähän mennessä 151 538 katsojaa. Elokuva oli viime viikonlopun jälkeen Suomen ylivoimaisesti katsotuin elokuva. Ensi-iltaan se tuli 19.1.2024.

Elokuva esitetään paraikaa käynnissä olevalla Göteborgin kansainvälisellä  elokuvafestivaalilla osana Nordic Light -ohjelmistoa. Kyseessä on samalla elokuvan Ruotsin ensi-ilta. Elokuva esitetään sen ruotsinkielisellä nimellä Stormskärs Maja. Tiina Lymi on paraikaa vieraana Göteborgissa. Hän vieraili juuri elokuvaaja Rauno Ronkaisen kanssa Rotterdamin elokuvafestivaaleilla, jossa elokuva nähtiin maailmanensi-illassa. Elokuva esitettiin festivaalilla sen englanninkielisellä nimellä Stormskerry Maja.

https://goteborgfilmfestival.se/en/

 

 

Elokuvasta

Tiina Lymin käsikirjoittama ja ohjaama upea historiallinen elokuva kertoo Maijan elämäntarinan suurten peruskysymysten äärellä. Elokuvan ensi-ilta oli 19.1.2024.

Myrskyluodon Maijan päärooleissa Maijana ja Jannena nähdään Amanda Jansson ja Linus Troedsson. Jonna Järnefelt ja Tobias Zilliacus näyttelevät Maijan vanhempien roolit. Maijan sisarta näyttelee Amanda Kilpeläinen Arvidsson. Brittiläisten upseerien roolit näyttelevät Desmond Eastwood ja Tony Doyle. Elokuvassa on mukana useita ahvenanmaalaisia aikuis- ja lapsinäyttelijöitä Maijan ja Jannen lapsina sekä Maijan veljinä.

Solar Filmsin tuottama elokuva on mittava kotimainen suurtuotanto. Sitä voidaan pitää yhtenä 2010-2020-lukujen suurimmista kotimaisista tuotannoista ja se tuo Myrskyluodon 1800-luvun maailman modernin elokuvakerronnan keinoin tähän päivään. Elokuvan ovat tuottaneet Jukka Helle, Hanna Virolainen ja Markus Selin, ja sen levittää Nordisk Film. Elokuva on ruotsinkielinen. Ohjaaja Tiina Lymi on käsikirjoittanut elokuvan Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta ja inspiroimana.