Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.01.2025

Maija Lavonen ansaitsee paikan suurten suomalaisten joukossa – Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttely esittelee tekstiilitaiteen uudistajan elämäntyötä ennennäkemättömän laajasti

Maija Lavonen (1931–2023) on Suomen merkittävimpiä taiteilijoita ja kansainvälisesti tunnustettu tekstiilitaiteen uudistaja. Pitkän uransa aikana Lavonen kehitti uusia tekniikoita, uudisti ryijyperinnettä ja oli luomassa Suomeen tekstiilitaiteen buumin suurikokoisilla tilallisilla teoksilla. Vielä 2000-luvulla hän kehitti valokuitujen kutomista osaksi teoksiaan. Arkkitehtuuri- ja designmuseon näyttely esittelee laajasti Lavosen tuotantoa. Näyttely pohjautuu vuonna 2023 saatuun merkittävään arkistolahjoitukseen.

 

”Juoksen niittyyn, joka on täynnä auenneita kulleroita. Olen niin pieni, että keltainen värimeri lainehtii silmien tasalla. Juoksen sekaan, ja juuri sillä hetkellä tajuan välähtäen värin, keltaisen massan ympärilläni, kukkien tuoksun illan kosteuden jo saapuessa. Siinä minä koin, että väri voi olla pakahtunut tunne, kaikkialle laajeneva pinta, valon ja tuoksunkin unelma.”  – Maija Lavonen

 

Kuvassa on Maija Lavonen kasvokuvassa.  Hänellä on vieressään hopeista kudottua tekstiilityötä ylhäältä alaspäin.  Taustalta näkyy hopeista kiiltoa.

Maija Lavonen osallistui valokuituteoksellaan yhteisnäyttelyyn Hélène Aziza Galleryssä Pariisissa 2012. Näyttelyyn osallistui myös ranskalainen valokuvaaja Xavier Lambours, joka otti näyttelyn yhteydessä tämän kuvan Maija Lavosesta. Kuva: Xavier Lambours

Tekstiilitaiteen merkittävä uudistaja ja edelläkävijä

”Maija Lavonen ansaitsee paikan suomalaisten suurten muotoilun- ja taiteen mestarien joukossa,” Arkkitehtuuri- ja designmuseon kuraattori Harry Kivilinna toteaa. ”Tekstiilitaiteessa tapahtui suuri murros 1970-luvun alusta lähtien, ja Lavonen oli keskeinen ja kansainvälistä uraa luonut tekijä, joka koko uransa ajan otti käyttöönsä monipuolisesti uusia materiaaleja. Materiaaleilla ja tekniikoilla kokeilevien teosten perinne on jatkunut näihin päiviin saakka. Kiitos Lavosen, tekstiilitaidetta enää pidetä omana pienenä alanaan vaan se on yksi osa nykytaiteen kenttää.”

Lavosesta tuli jo 1980-luvulla yksi menestyneimmistä tekstiilitaiteilijoista Suomessa, ja hänen kätensä jälki tuli tunnetuksi merkittävien julkisten ja puolijulkisten tilojen kautta. Juuri nyt 1970- ja 1980-lukujen rakennuksiin kohdistuu purkuaalto, ja samalla sisätilojen tilataidetta tuhoutuu.

1980-luvun nousukausi mullisti tilataiteen – Lavosesta kansainvälinen kärkinimi

Vaikka Suomessa on ollut tekstiilitaiteen ammatillista koulutusta jo vuodesta 1929 lähtien, ja vuosikymmenien aikana monia merkittäviä tekijöitä, nousi tekstiilitaide kulta-aikaansa vasta 1980-luvulla. Taloudellisen nousukauden aikana syntyi paljon uusia julkisia rakennuksia sekä yritysten, esimerkiksi pankkien pääkonttoreita, joiden sisätiloihin tilattiin suuria ja näyttäviä tekstiiliteoksia. Tekstiilitaiteilijoista tuli aikansa juhlittuja taiteilijoita, jotka esiintyivät julkisuudessa.

Lavonen oli siirtynyt jo 1970-luvulla vapaaksi tekstiilitaiteilijaksi, ja ryijyperinteen uudistamisen jälkeen hän siirtyi tekemään suuria tilallisia teoksia. Lavosen keksintö oli yhdistää käsin kudottuja leveitä nauhoja teoksiksi. 2000-luvun alussa valokuidusta tuli tärkein hänen käyttämänsä materiaali. Tekstiilien materiaalien ja rakenteen sekä ympäröivän tilan vuoropuhelu oli Lavoselle tärkeää, ja monien hänen teostensa lähtökohtana onkin juuri tilojen arkkitehtuuri ja valo.

Teknisten materiaalien yhdistäminen tekstiiliin kiehtoi Lavosta. Kupariverkosta leikatuista ja hapetetuista suikaleista koottu Voyage-teos oli esillä Pariisissa Unescon päämajan Tadao Andon suunnittelemassa meditaatiotilassa vuonna 2002.

 

Kuvassa on ohuesta sinertävästä langasta tehty kapea tekstiilityö ja siinä on pystyviivoina tummia lankoja. Työ on rullalla.

Kuva: Rauno Träskelin

Meri, metsä ja pohjoinen valo – Lavosen työt ammensivat lapsuuden kokemuksista

Lapsuuden aikaisilla kokemuksilla ja erityisesti Pohjoisen Suomen luonnolla: merellä, metsällä ja niityillä oli tekstiilitaiteilijalle elämän mittainen merkitys, hän palasi muistoihin jatkuvasti.  Muistot väreistä ja luonnon kokemuksista siirtyivät Lavosen tekstiiliteoksiin. Esimerkiksi teos Yö Olhavassa, jossa Lavonen käytti ensi kertaa valoa, kuvaa Karhunvartijan tähtikuviota pohjoisella pallonpuoliskolla tammikuisena pakkasiltana ja perustuu muistoon siitä, kuinka Lavonen istui isänsä olkapäillä ulkona saunan jälkeen.

”Maija Lavosen perintö suomalaiselle taiteelle ja muotoilulle on merkittävä. Hän uudisti perinteisen tekstiilitaiteen ilmaisua, mutta samalla pysyi omassa työssään tiukasti modernissa ja minimalistisessa tyylissään. Keskeistä hänen tuotannossaan on ollut uskalias kokeilu ja pohjaton uteliaisuus.” Kivilinna sanoo ”Lavonen kuuluu suomalaisen muotoilun kärkikaartiin Yrjö Kukkapuron ja Oiva Toikan rinnalle. Designmuseon näyttelyssä halusimme esitellä Lavosen tuotantoa ansaitsemassaan laajuudessa – ja herkkyydessä.”

”Töissäni etsin inhimillistä viestiä, haluan antaa jotain väsyneille ihmisille. Haluaisin välittää vaikkapa kesäisen valon kulun meren pinnalla, laineiden laulun, kallioluotojen punertavat sävyt ja auringon poltteen, kivien lämmön verkkaisten pilvien alla.”  – Maija Lavonen

Maija Lavonen

Maija Lavonen (os. Luukela) syntyi Iin Olhavan kylässä ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kemissä. Lavonen oli koulutukseltaan vaatesuunnittelija. Hän kuitenkin aloitti jo 1960-luvun lopulla sisustustekstiilien suunnittelun ja perusti vuonna 1968 Helsinkiin avantgardistisen, muodin ja kuvataiteen rajapinnalla toimivan Poppi Boutique -yrityksen. 1970-luvun lopulla hän siirtyi vapaaksi tekstiilitaiteilijaksi, ja 1980-luvulta lähtien hän oli yksi Suomen merkittävimmistä tekstiilitaiteilijoista. Lavosen teoksia on muun muassa Eduskuntatalossa, ministeriöissä ja Suomen Pankin pääkonttorissa sekä suurlähetystöissä ja kirkoissa. Lavosen puoliso oli kuvataiteilija Ahti Lavonen, ja puolisoilla oli merkittävä vaikutus toistensa taidekäsitysten muotoutumiseen. Puolison kuoleman jälkeisen surutyön seurauksena syntyi Maija Lavosen ensimmäinen yksityisnäyttely Kluuvin galleriaan vuonna 1970. Uran käännekohta oli yksityisnäyttely vuonna 1978 Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Lavonen toimi paitsi taiteilijana myös opettajana muun muassa Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1985–1994. Hänet valittiin vuonna 1996 Vuoden tekstiilitaiteilijaksi ja Ornamon kunniajäseneksi.

Maija Lavonen: Hiljaisia monumentteja avautuu Arkkitehtuuri- ja designmuseossa 31.1.2025. Melkein samanaikaisesti 7.2.2025 museossa avautuu kansainvälisellä Alvar Aalto -mitalilla 2024 palkitun Marie-José Van Heen soolonäyttely Marie-José Van Hee: Auringon maalaamia koteja.

Maija Lavonen: Hiljaisia monumentteja
Arkkitehtuuri- ja designmuseossa 31.1.–14.9.2025

Marie-José Van Hee: Auringon maalaamia koteja
Arkkitehtuuri- ja designmuseossa 7.2.–31.1.–14.9.2025

https://www.mfa.fi/