Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.11.2024

Marraskuussa Helsingin kaupunginteatterissa ensi-iltansa saava Lempi on vahva näytelmä rakkaudesta, intohimosta ja kohtalon voimasta

Pienellä näyttämöllä 21. marraskuuta ensi-iltansa saa Minna Rytisalon palkittuun esikoisromaaniin (2016) pohjautuva Lempi. Tiheätunnelmainen draama on herättänyt yleisön kiinnostuksen ja ennen ensi-iltaa lipuista on jo myyty ja varattu lähes 60 %. Lapin sodan aikaan sijoittuvan näytelmän ohjaa Miika Muranen ja rooleissa nähdään Ursula Salo, Sauli Suonpää ja Vappu Nalbantoglu.

Kuvassa ovat näyttelijöiden Vappu Nalbantoglu, Ursula Salo ja Sauli Suonpää kasvot erillisinä kuvina. Taustalla ylempänä oikealla on nuoren naisen kasvot. Kuvan sävy on ruskehtava.

Vappu Nalbantoglu, Ursula Salo ja Sauli Suonpää. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

 

”Lempin tarinan näyttämöllistäminen on ollut poikkeuksellisen intensiivistä. Valitettavan varjon Lapin sotaan sijoittuvan draaman tekemiseen luo tämän hetken maailman tilanne. Olen saanut äärettömän innostuneen työryhmän, joka heittäytyy hurjalla voimalla tähän teoksen maailmaan. Rytisalon hienon tekstin lisäksi säveltäjä-äänisuunnittelija Aleksi Sauran teokseen säveltämä musiikki kuljettaa katsojat läpi luonnon ja tunnemaastojen", kertoo ohjaaja Miika Muranen, joka on myös dramatisoinut teoksen yhdessä Sinikka Sanelman kanssa.

On vuosi 1944. Rovaniemen kauppalassa kaksostytöt Lempi ja Sisko elävät nuoruuttaan saksalaissotilaiden huomion keskellä. Oman rakkautensa sotilaiden joukosta löytänyt Sisko haastaa sisarensa vedonlyöntiin, jonka seurauksena Lempi rakastuu nuoreen Viljamiin ja tulee raskaaksi. Syttyy sota ja Lempi jää asumaan lappilaiseen syrjäkylään piikatyttö Ellin kanssa. Kun Viljami palaa kotiin rintamalta, Lempi on kadonnut. Kukaan ei tiedä, minne ja miksi. Lempiä, jonka ääniroolissa kuullaan Krista Kosonen, ei näytelmässä nähdä, vaan hänen elämäntarinansa avautuu Viljamin (Sauli Suonpää), Ellin (Vappu Nalbantoglu) ja Lempin kaksoissisaren Siskon (Ursula Salo) kertoman pohjalta.  

”Näytelmä saa pohtimaan, miten hetkessä tehdyillä päätöksillä, ääneen lausutuilla sanoilla ja sattumanvaraisilla tapahtumilla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Mitä rakastetuksi ja hyväksytyksi tulemisen tarve ja kaipuu saa ihmisen tekemään ja miten pitkälle menemään?”, tänä syksynä Ida Aalberg -palkinnon saanut näyttelijä Ursula Salo sanoo. ”Tarinassa koskettaa myös, miten ihminen vaikeista kokemuksista ja menetyksistä huolimatta pystyy jatkamaan elämää eteenpäin”, hän jatkaa.

”Teoksessa minua kiehtoo henkilöiden vahvan sisäisen maailman ja näytelmän konkreettisen maailman erot, jotka luovat tilanteisiin inhimillisiä kontrasteja. On ollut erityisen tärkeää olla yhteydessä itseensä, koska roolihenkilöni Viljamin ajatukset avautuvat parhaiten sitä kautta toiminnaksi ja tunteiksi”, Sauli Suonpää lisää.

”Lempissä minua vavahduttaa oikeat historiantapahtumat jatkosodan ja Lapin sodan ajalta, jotka tarkentuvat yksityisten ihmisten kohtaloihin. Upea romaani muuttuu taitavan ohjaajan käsissä eläväksi ja saa jopa trillerimäisiä piirteitä. Rakkaus näyttää niin tuhoavan, kuin parantavankin voimansa”, kertoo Vappu Nalbantoglu.

Teoksen lavastus-, projisointi- ja pukusuunnittelu sekä lavastuksessa käytetyt kuvat ja videot ovat Reija Hirvikosken käsialaa. Valosuunnittelusta vastaa Kari Leppälä, sävellyksestä ja äänisuunnittelusta Aleksi Saura ja naamioinnin on suunnitellut Tuula Kuittinen. Dramaturgina on toiminut Sanna Niemeläinen.  

Ohjaaja Miika Murasen edellistä ohjausta, Agatha Christien Hiirenloukkua, esitettiin Arena-näyttämöllä ja suurella näyttämöllä täysille katsomoille näytäntövuonna 2023–2024.  

Lue ohjaajan haastattelu teatterin kotisivuilla:  https://hkt.fi/mita-tapahtui-lempille/