Michael Jackson: On the Wall -näyttely esittelee 48 kansainvälistä eturivin nykytaiteilijaa Andy Warholista Isa Genzkeniin, jotka ovat teoksissaan tutkineet Michael Jacksonin elämän ja taiteen vaikutusta kulttuuriimme ja ajatteluumme.
An Illuminating Path 1998. Kuva: David LaChapell
Michael Jacksonin vaikutus pop-musiikin, musiikkivideoiden ja tanssin alalla on ollut merkittävä. Andy Warhol kuvasi Jacksonia teoksessaan vuonna 1982 ja siitä lähtien ovat nykytaiteilijat kiehtoutuneet Jacksonista aiheena. Tänä päivänä hän on kuvataiteessa eniten kuvattu kulttuurinen hahmo. Michael Jackson: On the Wall kokoaa yhteen taiteilijoiden tulkintoja Jacksonista lähes 100 teoksen verran. Näyttely tarkastelee Michael Jacksonia kulttuurisena ilmiönä seitsemän eri teeman kautta: Kulttuurinen merkitys, Aikakapseli, Afrikkalais-amerikkalainen identiteetti, Faniuden monet puolet, Naamion takaa, Popin kuningas ja Liikkeessä.
Näyttelyn 48 taiteilijaa ovat eri-ikäisiä, työskentelevät monin eri tekniikoin ja edustavat yhdeksää eri kansallisuutta. Kokonaisuus sisältää teoksia kansainvälisiltä eturivin taiteilijoilta sekä nuorilta nousevilta nykytaiteilijoilta. Taiteilijat käsittelevät teoksissaan kysymyksiä identiteetistä, rodusta, fanikulttuurista, sukupuolesta sekä tasa-arvosta – aiheista, jotka ovat tänään ajankohtaisempia kuin koskaan.
Näyttelyn taiteilijat ovat: Rita Ackermann, Emma Amos, Lyle Ashton Harris, Dara Birnbaum, Appau Junior Boakye-Yiadom, Candice Breitz, Monster Chetwynd, Michael Craig-Martin, Dexter Dalwood, Graham Dolphin, Mark Flood, Isa Genzken, Michael Gittes, Todd Gray, Kai Guetta, Maggi Hambling, Jonathan Horowitz, Rashid Johnson, Isaac Julien, Johannes Kahrs, KAWS, David LaChapelle, Louise Lawler, Klara Lidén, Glenn Ligon, Sam Lipp, Isaac Lythgoe, Paul McCarthy, Rodney McMillian, Dawn Mellor, Dan Mihaltianu, Mr. Brainwash, Lorraine O’Grady, Catherine Opie, Yan Pei-Ming, Grayson Perry, Paul Pfeiffer, Faith Ringgold, Michael Robinson, Pamela Rosenkrantz, Mark Ryden, Susan Smith-Pinelo, Donald Urquhart, Andy Warhol, Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas, Jordan Wolfson ja Rose Wylie.
Näyttely on Lontoon National Portrait Galleryn tuottama ja sen esiesitys oli Lontoossa kesällä 2018. Näyttelyn on kuratoinut NPG:n johtaja tohtori Nicholas Cullinan. EMMAn näyttelykokonaisuuteen on lisätty teoksia Paul McCarthylta, Pamela Rosenkrantzilta ja Rose Wylieltä ja kuraattorina on toiminut intendentti Arja Miller. Näyttelyyn lisätyt teokset syventävät jo ennestään monimuotoista ja -merkityksistä näyttelykokonaisuutta.
“Michael Jacksonin vaikutus kulttuuriimme on kiistämätön. Koska taidetta tulkitaan aina sen kulloisessakin kontekstissa, on ajankohtainen keskustelu muuttanut näyttelyn tulkintoja. Näyttely ei kuitenkaan ole elämäkerrallinen, vaan käsittelee Michael Jacksonin vaikutusta nykytaiteeseen ja kulttuuriimme, ja siksi se tarjoaa erinomaisen alustan keskustelulle aikamme ilmiöistä", toteaa museonjohtaja Pilvi Kalhama.
Näyttely on Lontoon lisäksi nähty Pariisin Grand Palais’ssa ja Bonnin Bundeskunsthallessa. EMMA on näyttelykiertueen viimeinen esityspaikka.
Näyttelyn yhteydessä on julkaistu laaja kirja, jonka artikkelit ovat kirjoittaneet Nicholas Cullinan, Margo Jefferson ja Zadie Smith. Kirja on myynnissä EMMA Shopissa.
Michael Jackson: On the Wall on tuotettu yhteistyössä Michael Jacksonin perikunnan kanssa.
Näyttelyä on tukenut Yhdysvaltojen suurlähetystö Helsingissä, Romanian kulttuuri-instituutti Tukholmassa sekä Romanian suurlähetystö Helsingissä.