Tekijänoikeussuojansa menettäneen vanhan Mikki Hiiri -animaation pohjalta on tekeillä muun muassa räiskintä- ja kauhupelejä. Myös kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen musiikki on vapautumassa tekijänoikeuksista lähivuosina.
Mikki Hiiri vuonna 1928 julkaistussa lyhytelokuvassa Höyrylaiva Ville (Steamboat Willie). Kuva: Wikimedia Commons
Mikki Hiiren varhaisinta versiota Disney-elokuvasta Steamboat Willie (1928) on saanut käyttää tekijänoikeuksien estämättä vuoden alusta lähtien, kun elokuvan tekijänoikeuden suoja-aika päättyi. Steamboat Willie -elokuvan alkuperäinen Mikki onkin jo päätynyt muun muassa kauhuelokuvaan sekä kauhu- ja räiskintäpeleihin.
Suomessa ja monessa muussakin maassa tekijänoikeussuoja on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa suoja-ajan määrittyminen on monipolvisempaa. Disney itse oli vahvasti mukana lobbaamassa vuoden 1998 lakimuutosta (nk. Mickey Mouse Protection Act), jonka nojalla Steamboat Willien ja monien muiden ennen vuotta 1978 julkaistujen teosten suoja-aikaa pidennettiin 95 vuoteen.
”Vaikka teoksen käyttö ei miellyttäisi, sitä ei ainakaan lähtökohtaisesti voi kieltää muilta, jos teoksen tekijänoikeudet ja muutkaan immateriaalioikeudet eivät ole voimassa. Steamboat Willie -elokuvan tekijänoikeuksien vapautuminen ei kuitenkaan tarkoita, että Mikki Hiiri kokonaisuudessaan olisi täysin vapaata riistaa kaupallisesti”, immateriaalioikeuksiin erikoistuneen lakitoimiston Kolsterin IP-juristi Jussi Ilvonen sanoo.
Luova työ saa suojaa monin tavoin
”Disneyn kaltaisilla suuryhtiöillä on tyypillisesti laajat tavaramerkkisuojat lukuisille hahmoilleen ja niiden nimille. Ne voivat suojata hahmoja tekijänoikeuksien päättymisen jälkeen erityisesti, jos aiheutuu sekaannusvaara siitä, onko kyseessä Disneyn omistama tai sponsoroima tuote. Lisäksi yhtiöillä voi olla voimassa tekijänoikeuksia esimerkiksi uudempiin versioihin hahmoistaan ja muista teoksistaan”, Ilvonen kertoo.
Luovan työn tulosta voidaan suojata erityyppisillä immateriaalioikeuksilla. Esimerkiksi tavaramerkiksi voi rekisteröidä sanan tai logon ohella muun muassa värin, äänen, tuoksun, hologrammin tai liikkuvaa kuvaa. Tavaramerkin suoja on periaatteessa ikuinen.
Ennen kuin tekijänoikeuksista vapautunutta teosta käyttää esimerkiksi osana omaa tuotetta, on syytä varmistaa, ettei vahingossa riko myöhemmin voimaan tulleita tekijänoikeuksia tai immateriaalioikeuksia.
Sibeliuksen musiikki vapautuu 2028
Kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen musiikki vapautuu yleiseen käyttöön vuoden 2028 alussa. Teoston mukaan Sibeliuksen teokset ovat olleet vuosikymmenten ajan eniten esityskorvauksia ulkomailta keränneitä suomalaissävellyksiä.
Myös musiikkimaailman puolella on huomioitava tekijänoikeuksien ohella muitakin immateriaalioikeuksia. Keskiössä ovat varsinkin äänitallenteen tuottajien ja esittävien taiteilijoiden lähioikeudet. Niiden suoja-aika on Suomessa pääsääntöisesti 50 vuotta joko tallentamis- tai esitysvuoden päättymisestä.
Fakta: Tekijänoikeus
- Tekijälle syntyy automaattisesti tekijänoikeus tekemäänsä teokseen, joka on omaperäinen, tekijänsä itsenäisen luomistyön tulos.
- Tekijänoikeus antaa haltijalleen oikeuden kieltää teoksen kopioinnin ja yleisön saataville saattamisen.
- Suomessa ja EU-maissa tekijänoikeus on voimassa pääsääntöisesti 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.
- Tekijänoikeuslainsäädäntö sekä sen sisältämät rajoitukset ja poikkeukset vaihtelevat eri maissa. Myös tekijänoikeuden suoja-ajassa ja sen määräytymistavassa on eroja.