Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee kuluneeksi kolme vuotta. Kuinka sota vaikuttaa Suomessa eläviin Ukrainasta paenneisiin? Minun elämäni, Ukraina! -näyttämöteoksessa kuullaan sotaa paenneiden naisten tarinoita ukrainalaisten ja suomalaisten teatterintekijöiden kertomina.
Kuva: Ahmed Alalousi
“En pysty unohtamaan, vaikkei täällä ole sotaa. Sota on minussa. Se jäi kiinni minuun, meihin. Meihin kaikkiin. En osaa olla täällä, rauhassa.”
Helsinkiläisen OSIRIS-teatterin tuottama näyttämöteos Minun elämäni, Ukraina! sai ensi-iltansa vuosi sitten, juuri sodan vuosipäivän kynnyksellä. Kaikki esitykset otettiin vastaan seisovin aplodein. Koskettava ja kiitelty teos nähdään viiden kiertue-esityksen verran eri teattereissa helmi-maaliskuussa 2025. Monikulttuurisen työryhmän valmistama teos saapuu Sellosaliin keskiviikkona 26. helmikuuta.
Dokumenttiteatteria, musiikkia, laulua ja tanssia sekä videotaidetta yhdistävässä teoksessa kuullaan ukrainalaisten pakolaisten ja kausityöntekijöiden haastatteluihin sekä työryhmän henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita sitkeydestä, pelosta, rohkeudesta, syyllisyydestä ja hyvän elämän etsinnästä. Esitys on ymmärrettävissä sekä suomeksi että ukrainaksi.
Näyttämöllä on ukrainalaisia ja suomalaisia teatteritaiteen ja musiikin ammattilaisia: Ljubov Yanchukevich, Cécile Orblin, Laura Hänninen ja Anna Murtola. Koreografina Vitalii Podhursky, kuvat ja videot Ahmed Alalousi, äänisuunnittelu Lasse Turunen. Kokonaiskonseptin takana on esityksen käsikirjoittanut ja ohjannut Liisa Isotalo, joka palkittiin Teatteritaiteen kultaisella ansiomerkillä 2022.
Minun elämäni, Ukraina - Sotaa paenneiden naisten tarinoita
keskiviikko 26. helmikuuta
Sellosali
Muut esitykset:
3.3. 2025 Turun Kaupunginteatteri
5.3. 2025 Kokkolan kaupunginteatteri
7.3. 2025 Joensuun kaupunginteatteri
8.3. 2025 Joensuun kaupunginteatteri