Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.01.2025

Mitä Suomi lukee: Joulusesonki ja vuodenvaihde näkyivät joulukuun kirjamyynneissä - palkitut kiinnostivat

Joulukuussa Satu Rämön uutuusdekkari, vuoden aikana palkitut kirjat sekä vuotta yhteen kokoavat teokset saivat kirjakaupoille.

Kuvassa on vihreällä pohjalla oikealla tummaa lehmää ja maassa mustana maalattu vasikka.

Osa Pajtim Statovichin kirjan Lehmä synnyttää yöllä kannesta. Kuva: Otava

 

Hildur-sarjan suosio jatkui

Satu Rämön Hildur-sarjan (WSOY) tuore teos näkyi vahvasti joulukuun kirjamyynneissä. Rakel-teos (2024) oli kaikkien kirjaformaattien myydyin. Myös sarjan aiemmat osat Jakob (2023), Rósa & Björk (2023) sekä Hildur (2022) nousivat jälleen listalle.

Finlandia-palkitut ja -ehdokkaat kiinnostivat

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Pajtim Statovcin Lehmä synnyttää yöllä (Otava, 2024) oli painettujen kotimaisten kaunokirjojen myydyin teos. Lasten ja nuorten kirjallisuuden kolmanneksi myydyin teos oli puolestaan Finlandia-palkittu, Päivi Lukkarilan Skutsi (Nokkahiiri 2024). Tietokirjojen Finlandia-voittaja Suuri valhe vammaisuudesta (Sofia Tawast ja Riikka Leinonen, Tammi, 2024) sekä Salla Vuorikosken Sanna Marin. Poikkeuksellinen pääministeri (WSOY, 2024) nousivat molemmat painettujen tietokirjojen myydyimpien teoksien listalle.

Joulumyynnin perinteet näkyivät tänäkin vuonna

Elämäkerrat, jouluteemaiset kirjat sekä vuotta tarkastelevat teokset kiinnostivat jälleen joulumyynneissä ja loppuvuodesta.

Erityisesti lasten ja nuorten äänikirjoissa joulu näkyi vahvasti. Listalle nousivat muun muassa Mauri Kunnaksen Joulutarinat (Otava 2011), Sinikka ja Tiina Nopolan Heinähattu, Vilttitossu ja jouluvintiö (Tammi 2017), Ernest Lawsonin Höpersankarit pelastavat joulun (WSOY 2024) ja Disneyn kultainen joulukirja (Tammi 2024).

”Elämäkerrat ja vuoden aikana palkitut kirjat ovat klassisia ja toivottuja joululahjoja vuodesta toiseen. Myös monet vuotta yhteen kokoavat kirjat kohoavat vuosittain myydyimpien teoksien listalle joulusesongin aikaan. Esimerkiksi Mitä Missä Milloin (Otava) ja Guinness World Records (Otava) ovat kirjoja, joita keräillään ja joista halutaan saada kokoelmiin teos jokaiselta vuodelta”, kertoo Laura Karlsson, Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja.

Mitä Suomi lukee -tilastot perustuvat kirjakauppojen myyntilukuihin kivijalka- ja verkkokaupoissa, lukuaikapalveluiden kuunnelluimpiin ja luetuimpiin kirjoihin sekä Lehtipisteen ja markettien myyntiin.

Tilastot kokoaa Kirjakauppaliitto ja niistä viestitään Instagramissa @mitasuomilukee -tilillä ja Facebookissa Mitä Suomi lukee -sivulla. Kaikkiin tilastoihin pääsee tutustumaan osoitteessa https://kirjakauppaliitto.fi/mita-suomi-lukee/