Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.01.2025

Syyskuussa 60 vuotta täyttävää Didrichsenin taidemuseota juhlitaan koko vuosi

Didrichsenin taidemuseon avautumisesta tulee 1. syyskuuta 2025 kuluneeksi 60 vuotta. Museota juhlitaan koko vuoden ajan. Näyttelyohjelman lisäksi juhlavuosi on täynnä tapahtumia ja kurkistuksia museon historiaan.

 

Kuvassa on Didrichsenin taidemuseeon rakennus ja kuva on musta-valkoinen.  Rakennus on matala ja se tekee kulman ja siinä on isot ikkunat. Edessä on patsas, jossa on kivinen jalusta ja sen päällä on kolme kiveä. Rakennuksen edessä on vesiallas.

Didrichsenin taidemuseo 1960-luvulla. Kuva: Didrichsenin taidemuseo

 

Didrichsenin taidemuseo teki kävijäennätyksensä vuonna 2024 – museossa vieraili yli 90 000 henkeä. Ennätys on hieno lähtölaukaus museon 60-vuotisjuhlavuodelle 2025. Juhlavuoden ohjelmaa järjestetään tammikuusta joulukuuhun. Näyttelyt nostavat esiin museolle tärkeitä teemoja – ohjelmassa korostuvat niin taiteilijayhteistyö ja taiteen tukeminen kuin Didrichsenin taidekokoelman vuoropuhelu aikalaiskokoelmien kanssa.

Helsinki-päivänä 12.6.2025 vietetään Didrichsenin taidemuseo 60 vuotta -näyttelyn avajaisia ja paljastetaan uusi teos museon veistospuistossa. Taiteilijan nimi julkistetaan samassa yhteydessä, ja hän osallistuu tapahtumaan. Yhteistyössä ulkomaisten tahojen kanssa toteutettu veistoshanke on ollut vuosien mittainen projekti, ja toiveena on, että teoksesta tulisi Kuusisaaren maamerkki. Teos kunnioittaa museon perustajien Gunnar ja Marie-Louise Didrichsenin taiteen hyväksi tekemää työtä.

Yksityiskokoelmasta museoksi

Gunnar (1903–1992) ja Marie-Louise (1913–1988) Didrichsen perustivat Didrichsenin taidemuseon vuonna 1965. Yhteisen intohimon jakanut pariskunta kartutti merkittävää taidekokoelmaa 1940-luvulta alkaen. Taidehankinnat ilmensivät pariskunnan muovautuvaa taidemakua ja heijastelivat taidekentän muutoksia. Ajatus taidekokoelman säätiöittämisestä syntyi 1960-luvulle tultaessa – kokoelman säilyvyys ja saavutettavuus haluttiin taata. Didrichsenien nimeä kantava taidesäätiö perustettiin vuonna 1963, ja Didrichsenin taidemuseo aloitti toimintansa kaksi vuotta myöhemmin.

Näyttelyohjelmassa luontokokemuksia, modernismia ja veistoksellista nykytaidetta

8.2.–1.6.2025 Maailmanranta – Reidar Särestöniemi 100 vuotta

Reidar Särestöniemen syntymästä tulee 14. toukokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Didrichsenin kevään avaa odotettu Särestöniemi-näyttely, joka esittelee taiteilijan tuotantoa tämän erityisen luontosuhteen kautta. Särestöniemi samastui eläimiin, eli vahvasti vuodenkierron mukana ja tuki luonnonsuojelupyrkimyksiä. Näyttelyn teokset ovat Didrichsenin taidemuseon kokoelmasta sekä suomalaisista julkisista ja yksityisistä kokoelmista.

12.6.–28.9.2025 Didrichsenin taidemuseo 60 vuotta

Kesän juhlanäyttely esittelee modernismia Didrichsenin taidemuseon kokoelmassa. Näyttely heijastaa kansainvälisen ja kotimaisen modernismin keskeistä merkitystä kokoelman synnyssä. Läpileikkauksessa edustettuna ovat mm. Alexander Calder, Yves Klein, Wassily Kandinsky, Henry Moore, Ahti Lavonen ja Helene Schjerfbeck. Kokoelman teosten rinnalla nähdään valikoima taidelainoja koti- ja ulkomaisista modernin taiteen kokoelmista. Ne asettuvat vuoropuheluun Didrichsenin teosten kanssa – kokoelma näyttäytyy elämyksellisenä osana taiteen tarinaa.

17.10.2025–25.1.2026 Pro Arte – Antrei Hartikainen

Didrichsenin taidemuseon jakama, nuorelle taiteilijalle osoitettu Pro Arte -tunnustus myönnettiin viime syksynä puuseppämestari, muotoilija ja taiteilija Antrei Hartikaiselle (s. 1991). Lokakuussa 2025 avautuva, palkintoon sisältyvä yksityisnäyttely Pro Arte – Antrei Hartikainen on osa juhlavuoden ohjelmaa. Hartikainen tunnetaan veistoksellisista puu- ja lasitöistään.

Kertomuksia ja keskustelunavauksia

Museon historiaan sukelletaan myös luennoilla, teemaopastuksilla, podcastjaksoissa ja museon sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena on kohdata yleisö monipuolisesti ja innostaa ihmisiä mukaan juhlimaan 60-vuotiasta Didrichsenin taidemuseota.

https://www.didrichsenmuseum.fi/