Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.01.2025

Moderni klassikko Eläinten vallankumous Kansallisteatterissa näyttää vallanhimon rumat kasvot

George Orwellin Eläinten vallankumous (Animal Farm, 1945) on pilkuntarkka ja äärimmäisen ajankohtainen analyysi totalitaarisen vallankäytön luonteesta. Moderni klassikko nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa Michael Baranin ohjaamana, dramatisoimana ja suomentamana. Taivassalissa 15.1. ensi-iltansa saavan Eläinten vallankumouksen rooleissa nähdään Jani Karvinen, Verneri Lilja, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Antti Pääkkönen, Wenla Reimaluoto ja Marketta Tikkanen sekä Seela Sella (videolla).

 

Kuvassa on tummasävyisessä tilassa mies istumassa sängyn päällä kumartuneena alaspäin.  Vasemmalla nainen on selin seinän vieressä. Seinässä näkyy liidulla tehdystä tekstistä sanat Juoda alkoholia.

Kuva: Mikki Kunttu

 

Eläinten vallankumous syntyi pettymyksestä

George Orwellin Eläinten vallankumous (Animal Farm) julkaistiin elokuussa 1945. Toisen maailmansodan taistelut olivat Euroopassa jo ohi, ja maailma seisoi kylmän sodan kynnyksellä. Orwellin motiivi teoksen kirjoittamiseen syntyi henkilökohtaisesta kokemuksesta. Vakaumuksellisena sosialistina hän oli osallistunut Espanjan sisällissotaan (1936–1939) tasavaltalaisten puolella ja kokenut karvaan poliittisen pettymyksen huomatessaan, kuinka vasemmistolaisten keskinäiset valtataistelut osaltaan edesauttoivat Francon fasistit voittoon.

Orwellille kirkastui, millainen hirviö sosialismista oli Stalinin käsissä muovautunut ja kuinka sinisilmäisesti monet demokraattisten maiden asukkaat uskoivat totalitaarisen valtion propagandaa ‒ myös ne, jotka pitivät itseään valveutuneina ja edistyksellisinä. Kirjailija kävi taisteluun totuuden puolesta aseenaan fiktio – poliittinen eläinsatu - joka kohosi yhdeksi maailmankirjallisuuden tunnetuimmista teoksista.

Vallan korruptoivaa luonnetta ruotiva ja diktatuurin syntymekanismeja ruotiva Eläinten vallankumous nähdään nyt ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Orwellin alkuperäistekstille uskollinen esitys on Kansallisteatterin dramaturgi Michael Baranin ohjaama, dramatisoima ja tätä esitystä varten suomentama.

Baranin tulkinta piirtää kylmäävällä tavalla esiin, kuinka rumaa jälkeä sokea vallanhimo sen uhreiksi joutuneissa aiheuttaa ja muistuttaa meitä siitä, miten hauras rakennelma liberaali demokratia loppujen lopuksi on, kun sitä nakertamaan hiipivät autoritaariset tai fasistiset voimat. Tarja Simonen suunnitteleman lavastuksen rosoisuus ja vähäeleisyys luovat esitykseen vahvan tunnelman, jota Juhani Nuorvalan säveltämä musiikki ja Mikki Kuntun valot entisestään korostavat.

Kokeneista ja nuorista näyttelijöistä koostuvassa upeassa ensemblessä yhdistyvät karisma, herkkyys ja ilmaisuvoima. Rooleissa nähdään Jani Karvinen, Verneri Lilja, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Antti Pääkkönen, Wenla Reimaluoto ja Marketta Tikkanen sekä Seela Sella (videolla).

Ensi-ilta Taivassalissa 15.1.2025

Työryhmä

Rooleissa Jani Karvinen, Verneri Lilja, Pirjo Luoma-aho, Pirjo Määttä, Antti Pääkkönen, Wenla Reimaluoto ja Marketta Tikkanen sekä Seela Sella (videolla)
Muusikko Juhani Nuorvala / Turkka Inkilä
Ohjaus, dramatisointi ja suomennos Michael Baran
Lavastus- ja pukusuunnittelu Tarja Simone
Valo- ja videosuunnittelu Mikki Kunttu Musiikki Juhani Nuorvala
Äänisuunnittelu Jani Peltola, Juhani Nuorvala ja Turkka Inkilä
Naamioinnin suunnittelu Petra Kuntsi