Naivistit Iittalassa -säätiön talvinäyttelyssa on esillä runsaasti feminiinistä energiaa ja vierailija Japanista. Esillä on Pirkko Valon todella laaja teosnäyttely. Iittalan vanhan puukoulun yläkerta on omistettu kokonaan hänen töilleen. Alakerrassa on esillä Tarja Polarin teoksia monelta eri vuosikymmeneltä, Asta Pulkkisen ja japanilaisen Shin Tanakan yhteisnäyttely sekä 30 taiteilijan Nykynaivistit yhdessä Taidelainaamon tiloissa. Näyttelyjä täydentää Aulashopin tarjonta.
Viljan uni, Pirkko Valo. Kuva: Naivistit Iittalassa
Pirkko Valon maalaukset vievät katsojan Pohjois-Suomen shaamaanien maille ja mystisten naisten luo. Hänen näyttelyssään korostuvat kolme teemaa: vahvat naiskuvat, nainen ja lapsi -kuvaukset sekä parisuhteen kuvaus. Pirkko Valon työt ovat usein pienikokoisia, intiimejä kurkistuksia taiteilijan maailmaan ja tarinoihin. Pieni koko selittyy myös käytännöllisellä seikalla: Valo työskenteli keittiön pöydän ääressä hoitaen samalla lastaan, Vilja Tammista.
Asta Pulkkiselle Japani on ollut koko taiteilijauran ajan merkittävällä sijalla. Taiteen tekemisen rinnalla hän on muun muassa suunnitellut naivistisia koruja Japanin suurimmalle tavaratalolle, Mikimotolle. Hänen maalaamiaan kuvia tuotteistetaan nykyisin erilaisiin koriste- ja käyttöesineisiin, joista suurin osa viedään edelleen Japaniin.
Yhdessä Pulkkisen kanssa esittäytyy hänen ystävänsä, japanilainen taiteilija ja kuvittaja Shin Tanaka. Tanaka käyttää maalaustensa peruspintana rantahiekkaa Akashin alueelta, jossa hänen työtilansa sijaitsee. Hän kerää hienointa aaltojen huuhtomaa hiekkaa, puhdistaa sen suolasta ja kuivattaa auringossa. Monipuolinen taiteilija maalaa myös kuvakirjoja, tekee lavastuksia, mainontaa, suunnittelee vaatteita, luo hahmoja ja vetää työpajoja.
Tarja Polari teki runsaan lahjoituksen Naivistit Iittalassa -säätiölle vuonna 2018. Osa töistä oli esillä kesänäyttelyssä, mutta kaikkia maalauksia ei saatu mahtumaan ison osallistujamäärän vuoksi. Niinpä Polarin työt ovat esillä nyt Naivismin Talvessa.
Polarin työt ovat toisaalta perinteistä suomalaista naivismia, toisaalta abstraktimpaa, pop-taiteeseen viittavaa, jopa shokeeraavaakin taidetta. Kuraattori Hannu Castrén näkee Polarin teoksissa feminiinistä energiaa, primitiivistä ja alkukantaista voimaa. Ajatukset pujahtavat väistämättä Etelä-Amerikan inkojen ja mayojen värikkäisiin kuvastoihin.
Naivismin talvi -näyttely avautuu Iittalan vanhalla puukoululla lauantaina 16.11.2019 ja se on avoinna aina 31.3.2020 saakka viikonloppuisin. Näyttelyn yhteydessä järjestetään taidekahvila sekä sunnuntaisin työpajoja. Ensimmäisen työpajan aiheena on vahamaalaustekniikka, jota tulee opettamaan taiteilija Inka Hannula.
Naivismin talvi -näyttely Iittalan vanhalla puukoululla
16.11.2019–31.3.2020