- Epävarmuus opettaa ja siitä voi syntyä uutta, toteaa tv-sarjoista tuttu näyttelijä Niina Nurminen. Hän on jo 10 vuoden ajan kouluttanut työyhteisöjä parantamaan keskinäisiä vuorovaikutustaitojaan.
Niina Nurmisen oma muutos tapahtui aikoinaan äitiysloman jälkeen, kun freelance-näyttelijällä ei ollut näyttämöä, johon palata. Piti tarttua tarjottuun tilaisuuteen, vaikka ei tiennyt mihin se johtaisi. Sitä ennen hän ei ollut kuvitellut, että olisi muuta kuin näyttelijä. Olisi ollut kauhistuttavaa edes ajatella ryhtyvänsä yrittäjäksi.
Niin kuitenkin kävi pitkän harkinnan ja harjoittelun jälkeen. Ennen yrityksensä Artsensen perustamista Niina laajensi osaamistaan teatterin ulkopuolelle ja opiskeli teatterilähtöisiä menetelmiä työyhteisöjen tarpeisiin. Kollegat nauroivat ensin ja väittivät, ettei noin voi tehdä, mutta pian heidänkin kiinnostuksensa heräsi. Nurminen vakuutti, mitä kaikkea taiteen avulla voi tehdä ja miten vaikuttaa yhteiskuntaan ja omaan työhönsä.
Hän pääsi kansainväliseen Transmission –hankkeeseen, johon otettiin viisi taiteilijaa kustakin EU-maasta. Sen teemana oli, mitä annettavaa taiteella on muulle yhteiskunnalle. Hankkeen aikana pohdittiin, miten taide voi toimia muutoksen välineenä. Taiteen keinoja voidaan viedä sairaaloihin, vankiloihin, kouluihin ja yllättäen myös yritysmaailmaan.
Taide työyhteisöjen tueksi
Nurminen on tehnyt paljon töitä hyvin erilaisten yritysten ja aluksi varsinkin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Mm. sosiaalivirastossa, sairaaloissa ja vanhustyöntekijöiden parissa vuorovaikutustaitojen vaatimukset ovat hyvin moninaisia. Tällaisissa työyhteisöissä ovat läsnä sekä henkilökunnan keskinäiset suhteet että kommunikointi potilaiden, omaisten tai asiakkaiden kanssa.
Taiteen avulla voidaan tukea erilaisia vuorovaikutustilanteita. Nurminen on Forumteatteri Forten johtaja, jolle hän tekee käsikirjoituksia työyhteisön tarpeisiin. Hän sanookin auttavansa strategioiden viemisessä käytäntöön.
Ammattinäyttelijöistä koostuva Forumteatteri Forte tuo roolihenkilöiden ja käytännön tilanteiden avulla työyhteisössä käsiteltävät asiat esille ja herättää niistä keskustelua. Ensin tutustutaan organisaatioon, käsikirjoitetaan ajankohtaista aiheista fiktiivinen tarina, harjoitellaan näyttelijöiden kanssa ja sitten tuodaan tarina osallistujien eteen työstettäväksi menetelmän mukaisesti.
Muina työmuotoina Niina Nurminen käyttää pienryhmätyöskentelyä, joissa käydään konkreettisia tilanteita toiminnallisesti läpi erilaisten harjoitteiden ja reflektion avulla. Työhyvinvointiin liittyvässä Lämpiöksi nimeämässään työskentelyssä luodaan yhteisöllistä henkeä ja tavoitteena on lisätä mm. ymmärrystä erilaisista persoonista ja toimintatavoista työpaikalla. Verstaassa keskitytään mm. organisaation muutostilanteisiin ja johtamiseen. Näyttämö on puolestaan vaikuttavan esiintymisen koulutus.
Itsetuntemusta ja ymmärrystä
Yhteisenä nimittäjänä eri työskentelymuodoille on lähentää ihmisiä, että he ymmärtäisivät itseään ja tuntisivat omaa ja muiden toimintatapoja paremmin eri tilanteissa ja voisivat siten vaikuttaa oman työnsä ja yhteisönsä kehittämiseen.
Asiakaspalvelun ja työhyvinvointihankkeiden lisäksi Niina Nurminen on tehnyt johtamiseen liittyviä valmennuksia ja nyt suunnitteilla on iso moniammatillinen yhteistyö, joka tähtää uuteen ihmisten johtamisen valmennukseen.
- Tässä ajassa on jatkuvasti siedettävä epävarmuutta, kiteyttää Niina Nurminen.
Lisäksi hän mainitsee, että yritysten usein ainoana tavoitteena on korostetusti tulos. Hänen mielestään perustyön arvostus on kadonnut ja oivallus siitä, että juuri arjessa mitataan ihmisten motivaatiota ja sitoutumista. Työ itsessään on menettänyt merkitystään, tulos on kuitenkin seurausta hyvin tehdystä työstä ja innostavasta ilmapiiristä.
Uutta luovuutta yrityskoulutukseen
Yrityspuolen opiskelu oli ensin vieraampaa Nurmiselle, mutta yllättäen innostikin häntä. Se toi uusia taitoja ja antoi uusia näköaloja myös luovuuteen. Luovuutta hän huomasi tarvittavan markkinoinnnissa ja varsinkin tuotteistuksessa, kun mietitään asiakkaan ongelmaan ratkaisuja ja uusia välineitä.
Hän osallistui Aalto yliopiston pienyrityskeskuksen järjestämään Creada –koulutukseen, joka oli suunnattu luovien alojen toimijoille. Tällä hetkellä hän suorittaa Rastorissa tuotekehittämisen ammattitutkintoa. Sen antia hän on pitänyt myös hyvänä. Niina Nurmisen mielestä työtä tekemällä kehitetään menetelmiä parhaiten ja asiakasta kuunnellen syntyvät myös parhaimmat ideat.
Forumteatteriin liittyvää oppia hän on hakenut Englannista, sillä vastaavaa opetusta ei ole saatavissa Suomesta. Hän huomasi tekevänsä teatterin avulla asioita vähän eri tavalla kuin muissa maissa, kun hän on vienyt menetelmiä yrityksiin.
Forumteatterin juuret ovat monissa maissa vielä sosiaalityössä, mutta menetelmä taipuu loistavasti myös työyhteisöihin. Teatterimenetelmien kehittäminen ennakkoluulottomasti työelämän tarpeisiin on tuottanut vuosien varrella loistavaa tulosta ja uusille koulutusmenetelmille on kasvava tarve ja kysyntä.