Osa kirjan Magiaa ennen ja nyt. Kuva: SKS
”Nykypäivänä… monenlaiset uushenkisyyden muodot, kuten manifestointi, astrologia ja tarotkortit, kasvattavat suosiotaan erityisesti nuorten ikäluokkien keskuudessa, ja puhutaan länsimaisten yhteiskuntien uudelleenlumoutumisesta. Maaginen ajattelu, yliluonnolliset ilmiöt ja fantasiamaailmat kukoistavat ja leviävät erityisesti populaarikulttuurin eri muodoissa.”
Kiinnostus magiaa, noituutta ja taikuutta kohtaan on viime vuosina kasvanut. Magia näkyy videopeleissä, elokuvateattereiden valkokankailla ja kirjallisuudessa, mutta myös monen arjessa. Magia koskettaa meistä jokaista, tavalla tai toisella.
Juuri julkaistu teos Magiaa ennen ja nyt kokoaa yhteen viimeisintä, monitieteistä tutkimusta noituudesta Suomessa ja sen lähialueilla. Kirjoittajat ovat suomalaisia magia- ja noituustutkijoita historian, taiteen, kirjallisuuden, uskonnon ja kulttuurin aloilta.
Teos käsittelee aiheita toiseuttamisesta kehollisuuteen, aineellisista esineistä naistaikureihin. Kirjan luvut johdattavat erilaisiin ympäristöihin eri aikoina. Teoksessa tavataan esimerkiksi esimodernin ajan norjalaisia kirjoittajia, ihmetellään savolaisia sammakkokirstuja ja kuningatar Kristiinan hovin alkemistisia käsikirjoituksia. Magian historiankirjoitus ulottuu kuitenkin syvemmälle kuin pinnallisiin kuriositeetteihin.
Nykypäivänä sosiaalinen media vaikuttaa myös magiantutkimukseen. Noidat ovat verkostoituneempia kuin koskaan jakaessaan oppejaan Instagramissa ja TikTokissa. Eri uskomusperinteiden käsitykset virtaavat toisiinsa ja limittyvät muodostaen uudenlaisia teorioita ja käytänteitä. Nykypäivän magian ilmenemismuodot osoittavat, että taikuus ei ole hävinnyt yhteiskunnastamme.
”Edelleenkin noidat saavat vastaanotoilleen asiakkaita ja omassa elämässään magiaan uskomaton saattaa iltapuhteinaan ampua tulipalloja käsistään videopelihahmona.”