Valtakunnalliseen Nuori Näyttämö -hankkeeseen on valittu mukaan kaikkiaan 36 nuorten teatteriryhmää toteuttamaan uusia näytelmiä yhteistyössä ammattiteattereiden kanssa. Näistä 14 Uudenmaan alueen ryhmää jakautuu Kansallisteatterin ja Helsingin Kaupunginteatterin kesken. Työskentely huipentuu paikallisfestivaaliin Vallilan Kansallisteatterin ja Studio Pasilan näyttämöillä keväällä 2021. Koko hanke päättyy komeasti valtakunnalliseen katselmukseen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä toukokuussa 2021.
Kuva: Nuori näyttämö
Valitut ryhmät ovat monialaisia ja jakautuvat valtakunnallisesti laajalle. Kansallisteatterin kummiryhmät ovat Tapiolan lukion musiikkiteatteriryhmä, Järvenpään teatterin nuoret, Teatteri Werner Porvoosta, Musiikkiteatteri á la Roinela Klaukkalasta, Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Uljas-ryhmä sekä Kallion lukion ja Martinlaakson lukion ryhmät. ”On hienoa, että näin laaja joukko teatterista innostuneita nuoria alkaa työstää uusia, nuorille kirjoitettuja tekstejä. Olemme ylpeitä saadessamme tehdä yhteistyötä yli sadan 13 ̶ 19 -vuotiaan tulevaisuuden tekijän kanssa ja tarjota heidän käyttöönsä upouuden Vallilan Kansallisteatterin näyttämön”, iloitsee Kansallisteatterin teatterikuraattori Pirjo Virtanen.
Helsingin Kaupunginteatteri puolestaan aloittaa Annantalon musiikkiteatteriryhmä Pyörteen, Otaniemen lukion, Vaskivuoren lukion, Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulun Beckett-ryhmän, Teatteri Roinelan E-ryhmän, Teatteri ILMI Ö:n ja nuorten itse kokoaman ja pyörittämän MusTe kollektiivin kanssa.
”HKT on iloinen saadessaan olla jo kolmatta kertaa mukana tässä hienossa hankkeessa ja linkkinä nuorille teatterintekijöille ammattiteatterin maailmaan”, sanoo Kaupunginteatterin yleisötyövastaava Mirja Neuvonen.
Hankkeeseen hakeneet nuorten ryhmät valmistavat ammattiteatterin mentoroimat esitykset hanketta varten tilatuista uusista näytelmistä. Teokset ovat Okko Leon Isukki, Katariina Nummisen Tyttömetsä ja Otto Sandqvistin Flamingonpunainen unelma. Kirjailijoiden tukena on toiminut dramaturgi Annina Enckell. Lisäksi dramaturgi Anna Krogerus valitsi brittiläisestä Connection-hankkeesta Harriet Braunin näytelmän Kolme, jonka on suomentanut Jukka-Pekka Pajunen.
Näyttelijäkummit tukevat nuorten työskentelyä
Ryhmien työtä tukee oma nimetty kummi. Kansallisteatterin kummeina aloittavat Katariina Kaitue, Aksa Korttila, Harri Nousiainen, Ilja Peltonen, Tuire Kerälä, Katri Rentto ja Sari Puumalainen. ”Rakastan nuoria! Nuorissa on tulevaisuus, he tarjoavat aina uuden näkökulman elämään. Olen hyvin iloinen, että nuoret haastavat ajatteluamme, sillä on tärkeää nähdä myös kolikon toinen puoli. Haluan tarjota ulkopuolisen näkökulman tekemiseen, näkemään metsän puilta. Toivon, että voin tarjota nuorten ryhmälle omaa ammattitaitoani, vaalia osaltani heidän rauhaansa tehdä omaa juttuaan. Perusideana kasvattajana minulla on ollut ’kannusta, kustanna, kuljeta’ sekä ’koko kylä kasvattaa’ – tässä kohtaa kannustan”, Kansallisteatterin kummina aloittava näyttelijä Sari Puumalainen summaa.
Helsingin Kaupunginteatterissa kummeina aloittavat Aati Hanikka, Merja Larivaara, Vappu Nalbantoglu, Leena Rapola, Heikki Sankari, Inka Tiitinen ja Marjut Toivanen. ”Olen mielelläni mukana rakentamassa siltaa eri sukupolvien välille. Nuorilta me pitkään ammatissa olleetkin saamme varmasti uudenlaista virtaa ja valoa. Teatteri on hieno laji, jossa tarvitaan uskallusta ja heittäytymistä. Teatterissa myös ’kaikki on mahdollista’. Tervetuloa porukkaan uudet, nuoret tekijät!”, sanoo kummiksi ryhtyvä näyttelijä Merja Larivaara Kaupunginteatterista.
Nuori Näyttämö -hankkeen valtakunnallisena toteuttajana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto. Hanketta tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Kansan Sivistysrahasto.