Ohjaaja Mikko Korsulaisen Oikeusjuttu-produktio (työnimi) on valittu Oulun teatterin vuoden 2026 ohjelmistoon suurelle näyttämölle. Oulun teatteri haki keväällä 2024 avoimella teoshaulla nuorelle yleisölle suunnattua suuren näyttämön teosta. Teatterialan ammattilaisille ja teatterialan ammattiin opiskeleville suunnatussa haussa hakemuksia tuli 26.
Mikko Korsulainen (vas.) ja Rasmus Arikka. Kuva: Oulun teatteri
”Haimme nuorille suunnattua teosta avoimella haulla, koska halusimme laajentaa ajatteluamme siitä, mitä kaikkea teatteri nuorille voi olla. Hakuprosessi oli todella innostava, ja taiteellinen henkilökuntamme työpajaili kolmen kärkiehdotuksen tekijöiden kanssa”, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio avaa.
Oikeusjuttu on 13–18-vuotiaille nuorille suunnattu esitys nuorten unelmista, pettymyksistä ja nuorta sukupolvea koskevista ratkaisemattomista kysymyksistä. Korsulaisen ehdotuksessa puhutteli aito halu kysyä sitä, mikä merkitys taiteella ja teatterilla nykynuorille on.
“Esityskonseptina on inspiroiva oikeussali-asetus, jonka mittakaavavaihtelu vakavuuden ja leikkisyyden välillä miellyttää: oikeussaliin voi tuoda yhtälailla syytteen siitä, miksi mutsi katsoi aamupalapöydässä vinkkeliin kuin siitä, miksi me aikuiset jätämme seuraaville sukupolville täysin loppuunkäytetyn maailman”, Lehmuskallio kuvailee.
Esityskonseptin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat ohjaaja Mikko Korsulainen ja dramaturgi Rasmus Arikka. Produktio on osa Oulun teatterin suuren näyttämön moninaistamisen kehittämishanketta, jota rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.
“Korsulainen on jo kokenut teatterintekijä, mutta myös hyvin sisällä esittävän taiteen nykytuulissa opiskeltuaan ohjausta Taideyliopistossa tällä vuosikymmenellä”, kertaa Lehmuskallio.
Työnnetäänkö nuoria liian aikaisin kohti aikuisuutta?
Esityksen lähtökohtana on koskettava havainto siitä, kuinka nuoret kokevat, että he eivät saa olla nuoria. Työnnetäänkö nuoria liian aikaisin kohti aikuisuutta? Olemmeko aikuisina liian armottomia omine odotuksinemme?
“Haluamme esityksellämme luoda tilan vuoropuhelulle niin nuorten välille kuin nuorten ja heille tärkeiden aikuisten välille”, Korsulainen kertoo.
Oikeusjuttu on aikuisten tekemä esitys nuorille, ja se pyrkii tarkastelemaan tätä asetelmaa kriittisesti. Esitys yrittää havainnoida aikuisen katsetta ja sen sokeita pisteitä. Lisäksi esitys tutkii teatteria mediana ja pohtii tämän taiteenlajin merkityksellisyyttä ja merkityksettömyyttä nuorelle sukupolvelle.
“Pyrimme näin katsomaan teatterin tekijöinä peiliin. Yksi keskeisistä tavoitteista on innostaa ja haastaa oululaisia nuoria teatterin pariin”, Arikka taustoittaa.
Oululaisten nuorten apua tarvitaankin esityksen luomiseksi.
“Haluamme antaa oululaisille nuorille tilan ja mahdollisuuden osallistua esityksen sisällöllisiin valintoihin. Jotta voimme aidosti saada nuorten äänen kuuluviin, meidän on uskallettava luopua omista oletuksistamme ja odotuksistamme”, Korsulainen painottaa.
Parhaillaan Korsulainen ja Arikka keräävät kyselyllä nuorten ajatuksia siitä, mitkä asiat nuoria kiinnostavat eniten, mitkä asiat jännittävät ja pelottavat, liikuttavat, koskettavat ja naurattavat juuri tässä ajassa. Kyselyyn voi vastata 20.3. saakka täällä.
“Keräämme oululaisilta nuorilta heille merkityksellisiä tapahtumia, kertomuksia ja kokemuksia yläotsikolla: Onko elämässäsi jotain tapahtumaa, jonka haluaisit nähdä Oulun teatterin suurella näyttämöllä?”, Arikka kertoo.
Produktioon haetaan kahta vierailevaa näyttelijää
Produktioon haetaan kahta näyttämöiältään 18–25-vuotiasta vierailevaa näyttelijää. Edellytämme hakijoilta teatterialan korkeakoulututkintoa tai maisterivaiheessa olevia opintoja ja toivomme näyttelijäntaitojen lisäksi intoa kehittyä, kykyä ja halua prosessityöskentelyyn sekä hyviä kommunikaatiotaitoja. Olemme todella iloisia monimuotoisesta hakijajoukosta.
Lähetä avoin hakemuksesi, jossa kerrot miksi haluat mukaan juuri nuorille suunnattuun produktioon sekä ansioluettelosi teatterin taiteelliselle johtajalle Alma Lehmuskalliolle osoitteeseen hakemus@oulunteatteri.fi. Lisätietoja voi kysellä soittoaikoina ke 26.2. klo 14–16 ja 11.3. klo 13–15 taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, puh. 0447037011.
Haku päättyy pe 14.3. klo 16. Hakumateriaalien perusteella kutsutaan avoimeen koe-esiintymiseen ja haastatteluihin, jotka toteutetaan Helsingissä 31.3.–1.4.2025. Oikeusjuttu-produktion harjoitukset sijoittuvat ajalle 18.12.2025–7.3.2026, esitykset maalis-marraskuulle 2026. Hakijoiden tulee pystyä sitoutumaan produktion harjoitus- ja esitysaikatauluihin.
Tietoa tekijöistä
Mikko Korsulainen
Teatteriohjaaja, näyttelijä
Ohjauksia: Isfäglarna-ooppera (Keski-Pohjanmaan Kamariooppera 2024), Alina (ohjauksen maisteriopintojen taiteellinen opinnäyte, ohjaus ja lavastus, Teatterikorkeakoulu 2023), Hiirenloukku (Seinäjoen kaupunginteatteri 2021), Isä (Oulun teatteri 2020), Keinulauta (Oulun kaupunginteatteri 2014), Jessika – vapaana syntynyt (Oulun kaupunginteatteri 2010)
Näyttelijäkiinnitykset: Oulun kaupunginteatteri 1999–2019, tärkeitä rooleja mm. Johannes (Pohjoisesta tuulee 2019), Olli Talvisalo (Kultakausi 2017), Prinssi Aaltopelti (Nuolikärppä 2015), Raskolnikov (Rikos ja rangaistus 2011)
Opinnot: Ohjauksen maisteriopinnot (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2019–2023), Näyttelijäntyön koulutusohjelma, Teatteritaiteen maisteri (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 1992–1996)
Rasmus Arikka
Dramaturgi, kirjailija
Dramaturgina: Rikos ja rangaistus (Q-teatteri 2025), Se saattaa olla ihminen (Ryhmäteatteri 2025), Tiranan sydän (Turun kaupunginteatteri 2024), Tuvi toas eli pulu huoneessa (Q-teatteri 2024), Straight Acting (Viirus-teatteri 2023)
Kirjat: Homoromaani (Tammi 2023)
Opinnot: Dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen opinnot, Teatteritaiteen maisteri (Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu 2024)