Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 18.05.2023

Pori Jazzin mittavaa historiaa on arkistoitu ja digitoitu

Pori Jazz on kerännyt yli 50 vuodessa kymmeniä tuhansia valokuvia ja tuhansia tunteja videonauhoja. Tallennettu materiaali on nyt tutkittu, arkistoitu ja osin digitoitu. Vuonna 2019 alkanut tallennusprojekti on Pori Jazzin ja Satakunnan Museon yhteishanke. Nyt digimuotoon tallennettiin taustatietoineen yhteensä noin 3000 valokuvaa sekä pari sataa tuntia videoita.

Kuvassa on Finnairin kone, johon on menossa rivissä matkustajia. Koneessa lukee Poro Jazz -79, Special Flight.  Kuva on musta-valkoinen.

Finnairilta tilattu Pori Jazzin erikoislento muusikoille 1979. Kuva: Pori Jazz

 

Arvokas aineisto on nähtävillä myös julkisessa Finna-hakupalvelussa.

"Valokuviin ja videoille on tallentunut konsertteja sekä festivaalin tunnelmaa ja puitteita. Pori Jazzissa on vieraillut valtava määrä kansainvälisiä tähtiä ja muusikoita, mutta arkistomateriaali havainnollistaa hyvin myös suomalaisen jazzin kehityksen ja muutoksen", sanoo arkistointiprojektia vetänyt Jarmo Huida.

Vuonna 1966 aloittanut Pori Jazz on maamme vanhin nykymuotoinen musiikkifestivaali, jonka historiaa on tallennettu järjestelmällisesti heti ensimmäisestä kesästä lähtien. Vuosina 1966 – 1995 filmille kuvattu valokuvamateriaali sekä eri formaateille tallennettu videomateriaali on käyty läpi, arkistoitu ja valikoiduin osin digitoitu.

Projektin tarkoitus oli alusta lähtien saattaa kulttuurihistoriallisesti arvokas aineisto julkiseen käyttöön. Siksi koko valokuva-arkisto on siirretty Finna-hakupalveluun, jota käyttävät sadat kotimaiset arkistot, museot ja kirjastot. Finna.fi-palvelussa kuka tahansa saa kuvamateriaalin nähtäväkseen.

Pori Jazz toivoo, että Finna-palvelun kautta kuvat päätyvät ilahduttamaan niin tutkijoita, musiikin ystäviä kuin kaikkia festivaalikävijöitäkin. Projektin käytännön työn ovat tehneet Jarmo Huida sekä Pori Jazzin tiedottaja Mikko Peltola. Työtä ovat tukeneet Pori Jazz 66 ry, Jazzin Tukisäätiö Porista rs, Svenska Kulturfonden i Björneborg, Musiikinedistämissäätiö sekä Satakunnan Museo.