Suomen kansainvälisesti tunnetuin harmonikkataiteilija, säveltäjä ja yhteiskunnallinen aktivisti Kimmo Pohjonen juhlistaa 60-vuotisjuhlavuottaan näyttävästi Tampere-talossa 10. marraskuuta. Isänpäiväsunnuntain konsertissa kuullaan juhlavuoden kantaaottava sooloteos 60 Zone sekä rakastettu UNIKO, jossa Pohjosen rinnalla esiintyvät perkussionisti Juuso Hannukainen sekä Tallinnan kamariorkesteri Grammy-palkitun kapellimestari Tõnu Kaljusten johdolla. Luvassa on myös yllätyksiä.
Kuva: Sublime Music Agency
”En olisi villeimmissä unissani pystynyt kuvittelemaan, mihin kaikkialle harmonikka minut vie. Kun 10-vuotiaana tartuin isän johdolla ensimmäiseen soittimeeni Viialan harmonikkakerhossa, haitari oli ehdottomasti epäsuosituin instrumentti, jota soittivat vain nössöt. Kyllä se minuakin hävetti, kunnes sitten jonkin ajan kuluttua ei enää hävettänytkään”, elokuussa 60 vuotta täyttänyt Kimmo Pohjonen nauraa.
Pohjosen näyttävä ura on kuljettanut taiteilijaa ympäri maailman. Akaan Viialasta ponnistanut artisti ja yhteiskunnallinen aktivisti on vastakohtien mies, joka ei pelkää avata suutaan vääryyksiä kohdatessaan. Pohjonen on kiiruhtanut Lontoon Royal Albert Hallin esiintymisestä Helsingin kadulle soittamaan romanikerjäläisten kanssa, Norjan kuninkaallisten edestä Ilomantsiin suota pelastamaan ja poliisin taluttamana putkaan nuoria ilmastonsuojelijoita puolustaessaan.
Pro Finlandia -palkittu Pohjonen on työskennellyt kansainvälisten huippuartistien, kuten King Crimson -yhtyeen rumpalisti Pat Mastelotton ja Warr-kitaristi Trey Gunnin, koreografi-tanssijoiden Carolyn Carlsonin, Tero Saarisen ja Minna Tervamäen sekä Kronos Quartetin kanssa. Rocklegendat David Bowie ja Patti Smith kutsuivat Pohjosen esiintymään kuratoimilleen Meltdown-festivaaleille Lontooseen vuosina 2002 ja 2005.
Kuva: Egidio Santos
”Kimmo Pohjonen on poikkeuksellinen taiteilija. Tuntuu, että tänä päivänä luullaan, että taiteilijoiden tehtävä olisi miellyttää, mutta näinhän ei todellakaan ole. Taiteilijan tehtävä on ottaa kantaa, nostaa esille pelottavat ja pistävät epäkohdat, näyttää meille tulevaisuus, ja tietysti myös tuoda meidät yhteen ja rakentaa toivoa. Tässä kaikessa Pohjonen on mestari. Hän on tuonut yhteen ja näkyväksi meille suomalaisille niin maailman kirkkaimpia kärkitaiteilijoita kuin myös hyljeksittyjä ja potkittuja”, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas kertoo.
”Minulle on työssäni tärkeää nostaa esiin kysymyksiä ympäröivästä maailmasta ja siihen liittyvistä epäkohdista. Jos sitä ei tee, joutuu asettamaan itselleen kysymyksen: miksi yleensä teen musiikkia ja toimin tässä ammatissa? Taiteen ensisijainen tehtävä, muutos ja epäkohtien tuominen on jäänyt monelta taka-alalle kovassa kilpailussa rahoituksesta ja suosiosta. Tuntuu, että viihdettä ja yleisön miellyttämistä on tarjolla enemmän kuin tarpeeksi. Esiintymisissäni haluan tuoda myös lohtua yleisölleni, mutta jos pyrkimykseni olisi ainoastaan konsensus ja ympäröivän maailman sulkeminen tekemiseni ulkopuolelle, se tuntuisi kaiken työn hukkaan heittämiseltä”, Pohjonen sanoo.
Yhteistyössä on voimaa
Harmonikan Jimi Hendrixiksi tituleerattu Kimmo Pohjonen on onnistunut luomaan sävellyksillään ja villeillä esiintymisillään täysin oman ja tunnistettavan soundin tyylilajista riippumatta. Pohjosen palkeista on vuosien varrella kuultu ainakin elektronista musiikkia, iskelmää, avantgardea, klassista, rockia, jazzia ja kansanmusiikkia. Taiteilija on myös säveltänyt runsaasti elokuvamusiikkia. Juhlavuoden sooloteos 60 Zone ottaa rohkeasti kantaa niin erilaisiin sotiin ja diktaattoreihin kuin ilmastokriisiin ja metsien tuhoon.
”Urani keskeisin ajatus on ollut harmonikan soittamiseen ja itse soittimeen liittyvien vahvojen stereotypioiden rikkominen. Sooloistani on tullut kaiken toimintani tärkein laboratorio, jossa se tärkein sanottava tulee parhaiten esiin. Tampere-talossa kuultavassa 60 Zone -teoksessa soittimen äänimaailma ja sävellykset ovat vihdoin sitä, mitä harmonikasta itse haluan kuulla. Uuden soittotekniikan avulla soitan useita harmonisia ja rytmisiä kerroksia harmonikalla ja ihmisäänellä samaan aikaan livenä”, Pohjonen kertoo.
Juhlakonsertin toinen pääteos on Pohjosen kautta aikojen merkittävin, pitkäikäisin ja monimuotoisin teos UNIKO, jota taiteilija on vuosien varrella esittänyt hyvin erityyppisissä yhteyksissä, kuten maailman maineikkaimpiin lukeutuvissa konserttisaleissa New Yorkin Carnegie Hallissa ja Lontoon Barbicanissa sekä Colours of Ostrava -jazz-festivaalilla.
Pohjonen innostuu helposti yhteistyöstä muiden taiteilijoiden kanssa. Kun taiteilija täytti 50 vuotta syksyllä 2014, myös silloin unohtumaton juhlakonsertti toteutettiin Tampere-talossa monipuolisen vierailijajoukon avustuksella. Marraskuun konsertissa UNIKO kuullaan Pohjosen, perkussionisti Juuso Hannukaisen ja Viron lippulaivaorkestereihin lukeutuvan Tallinnan kamariorkesterin tulkitsemana. Teoksen kapellimestarina toimii Grammy-palkittu huippukapellimestari Tõnu Kaljuste.
”Olen henkilökohtaisesti saanut tehdä Kimmo Pohjosen kanssa töitä usealla eri mantereella jo 25 vuoden ajan, minkä merkitystä on hyvin vaikea pukea sanoiksi. Juhlakonsertissa on mahdollista nähdä sekä ihmisluonnon hirvittävimmät että parhaat ja kauneimmat puolet. Meille on suuri kunnia saada konserttiin yksi Euroopan arvostetuimmista orkestereista, Tallinnan kamariorkesteri kapellimestarinaan kansainvälisesti tunnustettu orkesteri- ja kuorojohtaja Tõnu Kaljuste. Tuleepa konserttiin myös yllätysvierailijoita, jotka saa kokea vain tulemalla paikalle”, Paulina Ahokas vihjaa.
Kimmo Pohjosen 60-vuotisjuhlakonsertti soi Tampere-talon Isossa salissa sunnuntaina 10. marraskuuta 2024.