Ritarihuone – Helsinki -konserttisarja tuo Helsinkiin tulevalla syys- ja kevätkaudella kansainvälisesti merkittävien solistien ja kamarimusiikkiyhtyeiden konsertteja sekä epookkiviikonloppuja, jotka yhdistävät luentoja, keskusteluja ja kulttuurikävelyitä. Ainutlaatuinen tila, kulttuurihistoriallinen Ritarihuone, viritetään avaamaan historiallisia kerrostumiaan, jotka esitellään osana eurooppalaisen ja suomalaisen taidemusiikin tarinaa. Sarja tekee lisäksi yhteistyötä Helsingissä järjestettävien kansainvälisten instrumenttikilpailujen kanssa ja tarjoaa debyyttikonsertit Maj Lind -pianokilpailun, Mirjan Helin -laulukilpailun, Sibelius-viulukilpailun sekä Paulon sellokilpailun voittajille, joiden konsertit kuullaan vihdoinkin Helsingissä.
Ritarihuone. Kuva: Wikipedia
Avajaiskauden 2021–22 teema Helsinki, Pietari, Wien esittelee kaksi kuuluisaa jousikvartettia: nuorekkaan Chiaroscuro-kvartetin sekä arvostetun saksalaisviulistin, Thomas Zehetmairin johtaman Zehetmair-kvartetin. Kauden konserttitarjontaa täydentää kansainvälisiltä konserttilavoilta tuttujen Tommi Hakalan ja Marita Viitasalon lied-resitaali. Konserttisarjan ohjelmat ammentavat teemakaupunkien musiikista sekä niiden ja 1800-luvun Suomen välisistä yhteyksistä.
Zehetmair-kvartetti. Kuva: Frederic Laverriere
Helmikuussa 2022 järjestettävä epookkipäivä avaa puolestaan sivun Helsingin historiasta Adelaïde Ehrnroothin elämän kautta hetkeltä, jolloin naisten äänioikeus oli pian koittavaa todellisuutta. Alkuvuoden ohjelmistoon kuuluu lisäksi kolmiosainen podcast-sarja, jossa tarkastellaan Helsingin, Ritarihuoneen ja suomalaisen aatelin historiaa eri teemojen ja asiantuntijoiden näkökulmasta. Sarjaa on suunniteltu tulevan kolmen vuoden ajalle ja sen esiintyjiin lukeutuvat fortepianisti Kristian Bezuidenhout, baritoni Mark Padmore ja sellisti Alisa Weilerstein.
Emil Holmström. Kuva: yle.fi
Konserttisarjan taiteellisesta suunnittelusta vastaavat pianotaiteilijat Emil Holmström ja Paavali Jumppanen sekä professori Laura Kolbe. Jumppanen toimii sekä PianoEspoo-festivaalin että Melbournessa toimivan Australian National Academy of Musicin taiteellisena johtajana. Emil Holmström kuuluu suositun ja omaleimaisen Klassinen Hietsu -tapahtuman kantaviin voimiin. Laura Kolbe toimii Helsingin yliopiston Euroopan historian professorina. Kaikki kolme ovat omilla aloillaan kansainvälisesti arvostettuja ja kysyttyjä esiintyjiä.
Paavali Jumppanen. Kuva: kymisinfonietta.fi
Jumppanen ja Holmtröm kertovat konserttisarjan ohjelman taustasta: ”Vaikka Helsingin konserttielämässä onkin paljon kiinnostavia elementtejä, puuttuu sieltä kansainvälisten huippuartistien soolo-, lied- ja kamarimusiikkikonsertteihin keskittyvä sarja. Ritarihuone on sekä akustisesti että miljööltään upea tila ja on ollut hienoa huomata miten tiedustelemamme solistit ja kamariyhtyeet ovat innokkaina ottamassa vastaan mahdollisuuden konsertoida Helsingissä omilla konserteillaan. Orkesterikonsertit dominoivat useiden kalentereita, vaikka sekä artistit että yleisö kaipaavat niiden rinnalle täysimittaisia resitaalikonsertteja. Tähän haemme nyt Helsingissä muutosta.”
Laura Kolbe. Kuva: helsinginilmastoteot.fi
Laura Kolbe on tehnyt uraa uurtavaa työtä historian tutkimuksen tulosten saattamisessa erilaisten yleisöiden nautittavaksi ja uusi konserttisarja tarjoaa tähän hienot puitteet. Kolbe sanoo: ”Erinomaisen konserttisalin ohella Ritarihuone tarjoaa upeat puitteet kulttuurien uudenlaiselle kohtaamiselle: musiikki käy vuoropuhelua paikan hengen, sen monien tarinoiden sekä Suomen ja Euroopan historian kanssa. Musiikki Ritarihuoneella ottaa huomioon sosiaalisen kontekstinsa ja talon sijainnin Suomen valtiollisessa ytimessä.”
Järjestäjänä toimii tarkoitusta varten perustettu yhdistys RH Concerts, jonka toiminnan tavoite on tasokkaan ja kansainvälisesti linkittyneen konserttitoiminnan vireyttäminen Helsingin keskustassa sekä nuorten taiteilijoiden esiintymistilaisuuksien edistäminen.
https://www.ritarihuonekonsertit.fi/
Ohjelmisto
Kausi 2021–2022 "Helsinki, Pietari, Wien"
Syksy 2021
17.10. Chiaroscuro-jousikvartetti
Alina Ibragimova, viulu
Pablo Hernán Benedí, viulu
Emilie Hörnlund, alttoviulu
Claire Thirion, sello
Ohjelma:
Joseph Haydn: Jousikvartetto D-duuri, op. 33 nro 6
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto Es-duuri, op. 74 ”Harppu”
Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto F-duuri, op. 59 nro 1 ”Razumovsky”
23.11. Tommi Hakala, baritoni & Marita Viitasalo, piano
Ohjelma:
Hugo Wolff: Michelangelo-Lieder
Valikoima yksinlauluja Schubertilta, Straussilta, Kuulalta ja Sibeliukselta
Kevät 2022
5.2. Epookkipäivä Ritarihuoneella
Salonkikahvila ja monologi: Iltapäivä Adelaïde Ehrnroothin seurassa
Trio Est
Abel Puustinen, viulu
Anna Westerlund, sello
Fanny Söderström, piano
Ohjelma:
Fanny Mendelssohn Hensel: Trio d-molli, op. 11
Anton Arensky: Trio nro 1, op 32
6.5. Zehetmair-jousikvartetti
Thomas Zehetmair, viulu
Jakub Jakowicz, viulu
Ruth Killius, alttoviulu
Christian Elliott, sello
Ohjelma:
Johannes Brahms: Jousikvartetti c-molli, op. 51 nro 1
Anton Webern: Sechs Bagatellen, op. 9
Jean Sibelius: Voces intimae, op. 56