Suomen merimuseo julkaisee kuuden historiallisen laivahylyn 3D-mallit. Hylyt sijaitsevat Ruotsinsalmessa Kotkan edustalla. Malleista neljä on jo nähtävillä verkossa, ja kaksi muuta julkaistaan myöhemmin keväällä. Hylkyjen kuvauksia, 3D-mallinnusta ja tutkimustyötä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.
Kohteista tunnetuin on venäläinen saaristofregatti St. Nikolai. Alus upposi Varissaaren eteläpuolelle Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa vuonna 1790. Muut kohteet ovat Lehmäsaaren pohjoispuolella sijaitseva Jollahylyksi kutsuttu hylky, sen lähistöllä oleva niin sanottu Tykkisluuppi, Lehmäsaaren luoteiskärjen hylky sekä Ämpyrin ja Vassaaren väylän hylyt. Valitut hylyt ovat meriarkeologisen tutkimuksen kannalta kiinnostavia, ja valinnassa on hyödynnetty aiempien tutkimusten ja tarkastusten tietoja.
Hylkyjen kuvauksia, 3D-mallinnusta ja tutkimustyötä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö. Säätiö on rahoittanut Suomen merimuseon hanketta Kadonnut Ruotsinsalmi – Svensksund AD 1790. Ruotsinsalmen historiaa ja 3D-mallinnoksia käsiteltiin Svensksund AD 1790 – The Changing Faces of Svensksund -seminaarissa Merikeskus Vellamossa 3.–4.3.
Vuonna 1790 uponneen venäläisen fregatti St. Nikolain hylky sijaitsee laivaväylällä ja kuluu koko ajan. Se löydetttiin 1948. Alusta on tutkittu vuosikymmenten aikana, ja siitä nostettu paljon rakenneosia ja esineistöä. Vedenalainen näkyvyys hylyn kohdalla on yleensä huono, eikä hylystä ole juuri lainkaan kuva-aineistoa. Kuvauksen ja 3D-mallintamisen avulla saatiin tallennettua hylyn kokonaisuus tällä hetkellä.
Tarkat mallit auttavat tutkimuksessa
Ruotsinsalmen alueella on kymmeniä hylkyjä, jotka ovat peräisin vuosina 1789 ja 1790 käydyistä Ruotsinsalmen meritaisteluista. Taistelut olivat osa Kustaan sotaa (1788–1790), jossa Ruotsi ja Venäjä mittelivät suurvalta-asemasta Itämerellä. Kahden meritaistelun jäljiltä meren pohjassa arvellaan olevan noin 60 erikokoista hylkyä, joista 19 on löydetty. Monet hylyistä ovat hajonneet pahasti ja ovat vaarassa hajota entisestään, joten hylkyjen nykyisen kokonaisuuden tallentaminen on tärkeää.
Tarkat 3D-mallit helpottavat hylkyjen tutkimista ja tunnistamista, sillä ne antavat valokuvia ja videoita paremman kokonaiskuvan yksittäisestä hylystä. Lisäksi tarvitaan usein dendrokronologinen eli puun vuosirenkaisiin perustuva ajoitusnäyte. 3D-mallinnosten avulla Ruotsinsalmen meritaisteluiden merenalaisten jäänteiden tutkimus on ottanut ison harppauksen eteenpäin. Näin myös tulevien tutkimussukellusten suunnittelu sekä hylkyjen jatkotutkimus helpottuvat.
Yksi hylyistä on vuonna 1790 uponneen venäläisen fregatti St. Nikolain hylky. Se sijaitsee laivaväylällä ja kuluu koko ajan. Se löydetttiin 1948. Alusta on tutkittu vuosikymmenten aikana, ja siitä nostettu paljon rakenneosia ja esineistöä. Vedenalainen näkyvyys hylyn kohdalla on yleensä huono, eikä hylystä ole juuri lainkaan kuva-aineistoa. Kuvauksen ja 3D-mallintamisen avulla saatiin tallennettua hylyn kokonaisuus tällä hetkellä.
St. Nikolain 3D-malli: https://skfb.ly/6QIu7
Ruotsinsalmen hylkyihin, meritaisteluihin sekä taisteluiden jälkeen rakennetun linnoituskaupungin elämään voi tutustua Suomen kansallismuseon ja Kymenlaakson museon tuottamassa Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyssä, joka avautuu Merikeskus Vellamossa Kotkassa 20.5.2020.
http://kohtalonaruotsinsalmi.fi